Softwarepakketten.nl

Bijdrage van Bloggers (blogs)

SBR/XBRL bijeenkomst Logius: mooi staaltje windowdressing

Plaatsingsdatum 21-03-2014
Berichtdatum Eind maart 2014

Donderdag 20 maart 2014 werd het tijdens de door Logius (Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.) georganiseerde bijeenkomst weer overduidelijk. Window dressing heeft helaas nog steeds de overhand bij het 'Haagse' SBR-programma dat qua uitgaven geen last van de economische crisis schijnt te hebben. Drankjes en hapjes werden gretig genuttigd in Sociëteit de Witte op het plein in Den Haag.

De ene superlatieve uitspraak volgde de ander in rap tempo op. Er werd zelfs een stukje proza in het Frans voorgelezen. Aanwezigen konden vragen stellen via een app (op een smartphone of tablet PC), waarvan er vervolgens enkele op een scherm verschenen. Tijdens het tonen van de vragen hadden de panelleden over het algemeen meer aandacht voor hun eigen visie dan het daadwerkelijk beantwoorden van de vragen. Het leek een waar toneelspel met meerdere hoofdrolspelers. Toen ABN'er Berend Dinkla namens het Financiële Rapportages Coöperatief (samenwerking ABN Amro, Ing en Rabobank wat betreft SBR) weer aan het woord kwam was voor mij de maat echt vol.

"Via SBR kun je met één druk op de knop een kredietrapportage bij drie banken inleveren" en "Via één dataset kun je informatie voor alle uitvragende partijen verzamelen", zo begreep ik uit de woorden van meneer Dinkla. Ik negeerde het protocol voor vragen stellen, sprong letterlijk en figuurlijk op van mijn stoel, vroeg om een microfoon en vervolgens aan de heer Dinkla naar een onderbouwing van deze volgens mij onzin-uitspraken. Nou die onderbouwing kreeg ik niet. Omdat ik de bijeenkomst niet echt wilde verstoren ben ik er niet verder op ingegaan.

Hierna gingen enkele heren panelleden nog even verder alsof mijn reactie er niet was geweest. Logius directeur Steven Luitjens vond het na verloop van tijd volgens mij ook nog even nodig om een sneer richting de accountants uit te delen. Zij zouden de boel hebben vertraagd de afgelopen jaren wat betreft de implementatie van SBR volgens Luijtjens.

Na afloop werd ik nog even aangeschoten door een mederwerker van de banken die aangaf dat de uitspraak van de heer Dinkla wellicht niet zo bedoeld was. We moesten maar eens een afspraak maken.

Al met al vond ik de bijeenkomst geen toegevoegde waarde hebben en echt zonde van mijn tijd.

SBR is gebaseerd op de wereldwijde standaard XBRL, waar in de basis niet mis mee is en ik voorzichtig tot de voorstanders gerekend kan worden. Alleen zonder 'window dressing' want dan koop je uiteindelijk een kat in de zak en daar zit niemand op te wachten. 

Bovestaande is nadrukkelijk mijn perceptie van de bijeenkomst. Misschien ben ik wel de enige die de bijeenkomst als bovenstaand heeft geïnterpreteerd en sla ik de plank volledig mis met mijn opmerkingen. Ik sta dan ook open voor reacties en de mening van anderen. 

Gerard Bottemanne

Categorie(n) Soort > Belastingen, Juridisch en Subsidie, Soort > Managementinformatie, SBR / XBRL, Soort > Externe verslaggeving, Branche > Accountantskantoren
Bronvermelding Onderzoeksbureau GBNED
Internet URL http://www.gbned.nl

Terug

Gerelateerde berichten

Dataportabiliteit volgens de AVG en de salarisadministratie [01-12-2017]

Ministers en kamerleden verplicht dag meelopen op accountantskantoor? [30-09-2017]

Administratiekosten MKB-sector kan omlaag naarmate boekhoudsoftware Robotic accounting omarmt [08-08-2017]

Machine learning, robotic accounting en UBL is prima team voor elektronische factuurverwerking [23-06-2017]

Boekhoudsoftware volgens de blockchain filosofie. Wie bijt de spits af? [13-05-2017]


13 december 2017
Seminar: elektronisch factureren in de praktijk
Aan de orde komt: overview elektronisch factureren, Europese standaard EN 16931, SCOBDO.eu: automatische conversie, elektronisch factureren en de originele factuur, elektronisch factureren en de overheid, elektronisch factureren internationaal met o.a. VAT compliance verplichtingen, PEPPOL netwerk, elektronisch factureren in de praktijk, robotic accounting en machine learning en elektronisch factureren en factuurscenario's.
Meer info en aanmelden...


CreAim

Informer software

KING

Timewriter

MUIS Software


Onerzoeksbureau GBNED