Softwarepakketten.nl

Software nieuws

Referentie grootboekschema (RGS): historie, status, relatie met SBR en aandachtspunten, samengevat in rapport

Plaatsingsdatum 28-05-2014
Berichtdatum 28 mei 2014

De afgelopen twee jaar is hard gewerkt aan het Referentie grootboekschema (RGS) waarvan 27 mei j.l. officieel versie 1.0 is geïntroduceerd.

Het Referentie grootboekschema (RGS) is een omvangrijk uniform (grootboek)rekeningschema dat als belangrijkste functie heeft rapportages vanuit de boekhouding te vereenvoudigen. Dit laatste wordt in de praktijk bereikt door enerzijds bestaande (grootboek)rekeningschema’s te koppelen aan RGS. En anderzijds door rapportages (zoals vanuit SBR) te ontlenen aan RGS. Het RGS in ontstaan in een breed expertoverleg, een samenwerking van private en publieke organisaties. 

Om duidelijkheid te verschaffen over de rol van het RGS, de status van RGS, de relatie met SBR en vooral ook aandachtspunten heeft Onderzoeksbureau GBNED het rapport/document “RGS: uniform rekeningschema voor alle bedrijven” samengesteld met de volgende inhoud:

  1. Historie RGS; vanaf de eerste gedachtewisseling eind 2011 tot heden.
  2. Over het RGS zelf; de systematiek achter RGS, zoals de opbouw van de hiërarchische niveaus: hoofdrubriek, rubriek, rekening en mutatie. Met ook inzicht door schermafdrukken van het rekeningschema. Met extra aandacht voor de referentiecode binnen RGS die moet zorgen voor een relatie met onder meer SBR.
  3. RGS en de Auditfile Financieel (XAF); XAF bevat zowel de grootboekrekening waarop geboekt als de bijbehorende RGS-codering. Deze laatste vormt de brug naar SBR-rapportages.
  4. De status van RGS; Met een toelichting door Cor Franke in zijn rol als voorzitter van de RGS-bijeenkomsten tot mei 2014.
  5. Visie van softwareleveranciers; wat AFAS, CaseWare, Exact, Infine, Twinfield, UNIT4 en Visionplanner van RGS vinden voor de markt, hoe zij de relatie zien met het SBR-programma en wat de condities zijn om RGS aan te kunnen bieden binnen de softwaresystemen.
  6. RGS in de praktijk; al ruim voor de officiële lancering in mei 2014 bleek er behoefte om RGS in de praktijk toe te passen. Wybrand Oosterbaan, corporate controller bij Payvision deelt zijn ervaring.
  7. RGS in relatie tot SBR. Een link naar SBR wordt in het document genoemd als voorwaarde voor het bestaansrecht van RGS.
  8. Voorloper van RGS al in 2004; Al in 2004 is via een werkgroep binnen XBRL-Nederland een dergelijk schema als RGS gemaakt en opgeleverd.
  9. Aandachtspunten; RGS is tot heden positief ontvangen, zowel door zowel softwareleveranciers als gebruikers. Er zijn wel aandachtspunten, waarvan de invulling mede bepalend is voor het toekomstige succes van RGS. Zoals: een transparante beheerorganisatie rondom RGS en het eerder genoemde koppelen van RGS aan SBR.

Gratis rapport beschikbaar
Het uitgebreide rapport/document “RGS: uniform rekeningschema voor alle bedrijven” is gratis op te vragen.
Opvragen document "RGS: uniform rekeningschema voor alle bedrijven".

 

Categorie(n) SBR / XBRL , RGS (ReferentieGrootboekSchema), Branche > Financials, Soort > Managementinformatie, Branche > Accountantskantoren, Soort > Boekhoudsoftware, XML Auditfiles
Bronvermelding Onderzoeksbureau GBNED
Internet URL http://www.gbned.nl

Terug

Gerelateerde berichten

UBL Readiness Monitor: Nederland moet aan de bak om in de EU in de pas te lopen op het gebied van UBL e-factureren [13-11-2017]

Machine learning staat nog in de kinderschoenen als het gaat om elektronische factuurverwerking [23-10-2017]

Steeds meer aandacht voor machine learning, zowel in combinatie met traditionele manier van scannen en herkennen als met elektronische factuurverwerking op basis van UBL [24-09-2017]

Nieuw rapport RGS (Referentie grootboekschema): kritische geluiden, maar met steeds meer aanhang lijkt RGS een blijvertje [09-09-2017]

Eerste voorbeeldfactuur in Nederland openbaar beschikbaar in UBL volgens nieuwe Europese factuurstandaard EN 16931-1 [12-06-2017]


13 december 2017
Seminar: elektronisch factureren in de praktijk
Aan de orde komt: overview elektronisch factureren, Europese standaard EN 16931, SCOBDO.eu: automatische conversie, elektronisch factureren en de originele factuur, elektronisch factureren en de overheid, elektronisch factureren internationaal met o.a. VAT compliance verplichtingen, PEPPOL netwerk, elektronisch factureren in de praktijk, robotic accounting en machine learning en elektronisch factureren en factuurscenario's.
Meer info en aanmelden...


CreAim

Informer software

KING

Timewriter

MUIS Software


Onerzoeksbureau GBNED