Softwarepakketten.nl
FiscaalOnline
HIX
Exact Software
VISMA eAccounting Accountancy

Auditfile familie

Auditfile familie > Relevante begrippen

Auditfiles

Met behulp van auditfiles is het mogelijk om gegevens uit administratieve systemen uit te kunnen wisselen via standaard formaten. Er is sprake van open standaards die voor iedereen beschikbaar zijn gesteld. Het bekendste voorbeeld is de XML Auditfile Financieel die betrekking heeft op gegevens uit boekhoudsystemen.

 
XAA

XML Auditfile Afrekensystemen (XAA) is de eerste subset, van auditfiles voor logistieke systemen, die sinds januari 2009 gereed is en heeft betrekking op het uitwisselen van kassatransacties. De Belastingdienst zal XAA gebruiken bij het geautomatiseerd controleren van de winkeladministratie van detaillisten. Meer...

 
XAF

XML Auditfile Financieel. Wordt gebruikt ten behoeve van het uitwisselen van gegevens van ondernemers ten behoeve van de Belastingcontrole. Kan ook gebruikt worden om informatie tussen boekhoudsystemen onderling of tussen boekhoudsystemen en rapportagesystemen uit te wisselen.

 
SAF-T

In navolging op de Nederlandse Auditfiles heeft de OECD (Organisation for economic co-operation and development), onderdeel OECD's Committee on Fiscal Affairs (CFA), de SAF-T (Standard Audit File for Tax Purposes) ontwikkeld. Onder "Guidance for Developers of Business and Accounting Software Concerning Tax Audit Requirements" is hierover informatie beschikbaar.

 
Bewaarplicht

Elke ondernemer is wettelijk verplicht zijn administratie zeven jaar te bewaren
Art. 52 AWR bevat de algemene voorschriften en het algemene kader waaraan de administratie van ondernemers moet voldoen. Deze bepalingen gelden eveneens voor de ondernemer voorzover deze de administratie in elektronische vorm voert 
Naar bewaarplicht.....

 
Horizontaal toezicht

Bij horizontaal toezicht zal de Belastingdienst dan ook gaan steunen op de werkzaamheden die door de financieel intermediair zijn uitgevoerd. Afspraken hierover zijn en worden vastgelegd in convenanten die afgesloten worden met individuele kantoren en branche- en beroepsorganisaties.

 
RGS

Referentie Grootboekschema (RGS) is het beoogde standaard grootboekschema in Nederland.

 
ODB (voorheen OSWO)

Sinds september 2018 is de Community Softwareontwikkeling (OSWO) en de Community Gegevenspartners (CGGP) samengevoegd tot één nieuwe website ‘Ondersteuning Digitaal Berichtenverkeer’ (ODB) op odb.belastingdienst.nl.

 

Onerzoeksbureau GBNED