Softwarepakketten.nl
FiscaalOnline
HIX
Exact Software
VISMA eAccounting Accountancy

Pakketsoort - (BPM) Business Process Management

BPM

Business Process Management (BPM) heeft betrekking op het optimaliseren van processen met als doel het verbeteren van bedrijfsprestaties. Processen overspannen hierbij organisatorische grenzen (afdelingen). BPM heeft een relatie met WFM wat betreft uit te voeren activiteiten, en de volgorde daarvan, binnen een bedrijfsproces. Het analyseren en modelleren van bedrijfsprocessen (Procesanalyse- en ontwerp) is een belangrijk onderdeel van BPM.

Meer uitleg over BPM
 
BPMN

Business Process Modeling Notation (BPMN); als notatiewijze voor het op gestructureerde wijze beschrijven van processen (zie www.bpmn.org). Naast BPMN is Archimate bekend als standaard voor het modelleren van bedrijfsarchitecturen (zie www.archimate.org).

 
CRAMM

CCTA Risk Analysis and Management Method (CRAMM) is een risicoanalyse methode. In dit geval wordt zowel de methode als de ondersteunende tool aangeduid. De methode CRAMM is ontwikkeld door CCTA (ook de bedenkers van ITIL). De methode wordt in Engeland al vanaf 1985 gebruikt. In Nederland werd CRAMM in eerste instantie alleen door de overheid (o.a. het Ministerie van Defensie) gebruikt. Sinds 2000 is er ook een op het bedrijfsleven gerichte versie beschikbaar.

 
EFQM

EFQM staat voor ‘European Foundation for Quality Management’ en is een non-profit organisatie met als doel het concurrentievermogen van de Europese economie te versterken. Het EFQM Excellence Model is een niet-normatief kader waarmee organisaties kunnen beoordelen waar ze staan op weg naar excellent presteren. EFQM is mede gebaseerd op de concepten van TQM ‘Total Quality Management’.

Meer uitleg over EFQM
 
GRC

GRC staat voor “Governance, Risk en Compliance”. GRC wordt in hoofdlijnen onderverdeeld naar:
- Financial GRC; gericht op de financiële processen.
- IT GRC; gericht in de informatietechnologie.
- Legal GRC; gericht op de juridische aspecten.
Meer uitleg en segmentatie van GRC is te vinden op Wikipedia.

 
HACCP

Sinds 1995 moeten voedselverwerkende en -verstrekkende bedrijven een HACCP-systeem onderhouden, of een per branche goedgekeurde hygiënecode gebruiken. In een HACCP-systeem wordt ieder aspect vastgelegd dat bepalend is voor de voedselveiligheid en zijn passende veiligheidsprocedures gedefinieerd. In een aantal softwarepakketten is een module aanwezig voor HACCP. 

 
iBPMS

Al in 2012 voorspelde Gartner dat "intelligent business operations" (IBO) de volgende stap is in BPM. Gartner spreekt van een integratie van analyses, social media technologie en mobile technologie in BPM. De software die dit mogelijk maakt wordt aangeduid als ”intelligent business process management software (iBPMS)”. Deze laatste software maakt integratie tussen “proces analyse” en “data analyse” mogelijk. Met behulp van Artificial Intelligence (AI) en machine learning. 

Meer uitleg over iBPMS
 
IFRS

IFRS staat voor “International Financial Reporting Standards”. Sinds 1 januari 2005 zijn alle beursgenoteerde bedrijven in de EU verplicht op deze wijze te rapporteren. Informatie over IFRS is te vinden op www.ifrs.org.

 
INK-managementmodel

Het INK-managementmodel  is ontwikkeld door stichting INK die als doelstelling heeft het versterken van de kwaliteit van de bedrijfsvoering op basis van het INK-managementmodel.
Binnen het model zijn tien aandachtsgebieden te onderscheiden, te weten: leiderschap, strategie en beleid, management van medewerkers, management van processen, management van middelen, klanten en partners, medewerkers, maatschappij, bestuur en financiers en tot slot Verbeteren en vernieuwen. Het INK-managementmodel is gebaseerd op het EFQM model. Meer informatie is te vinden op de website www.ink.nl.

 
ISA-95

Internationale standaard voor integratie van kantoor- en productieautomatiseringssystemen. ISA-95 bestaat uit modellen en terminologie die nauwkeurig in kaart brengen welke informatie moet worden uitgewisseld tussen systemen gericht op verkoop, financiën en logistiek en systemen gericht op productie, onderhoud en kwaliteit.
Bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/ANSI/ISA-95

 
ISAE3402 en ISAE 3000

ISAE (International Standards for Assurance Engagements) 3402 en ISAE 3000 zijn beide standaarden van “International Federation of Accountants” (IFAC). Beide standaarden zijn gericht op uitbesteding aan service organisaties.  

Meer uitleg over ISAE3402 en ISAE 3000
 
ISO 9000

De ISO 9000-serie zijn standaarden van het ISO-instituut (www.iso.org) die vastleggen hoe een organisatie haar kwaliteit kan waarborgen. De ISO 9000-serie bestaat uit de volgende standaarden:
ISO 9000:2005 – Kwaliteitsmanagementsystemen, grondbeginselen en definities;
ISO 9001:2008 – Kwaliteitsmanagementsystemen, eisen;
ISO 9004 - Richtlijnen voor prestatieverbeteringen
ISO 19011:2002 - Richtlijnen voor het uitvoeren van kwaliteits- en/of milieumanagement systeemaudits.
Bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/ISO_9000

 
KPI

KPI staat voor Kritieke Prestatie Indicatoren (Key Performance Indicators). Aan de hand van de doelstellingen kan men beoordelen of een onderneming er in slaagt om een geplande strategie waar te maken. Bij de operationele doelstellingen zoekt men de kritieke prestatie-indicatoren, waarmee het management haar prestaties kan beoordelen.
Een KPI voldoet meestal aan het SMART-principe:
Specifiek; Is de doelstelling eenduidig?
Meetbaar; Onder welke (meetbare/observeerbare) voorwaarden of vorm is het doel bereikt?
Acceptabel; Is deze acceptabel genoeg voor de doelgroep en/of management?
Realistisch; Is het doel haalbaar?
Tijdgebonden; Wanneer (in de tijd) moet het doel bereikt zijn?
Bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Kritieke_prestatie-indicator

 
Lean

Lean wordt omschreven als een collectieve denkwijze om werkzaamheden zo optimaal mogelijk uit te voeren. Het komt er op neer dat werknemers telkens goed moeten nadenken over hun werk, inzicht krijgen in de problemen en hiervoor betere methoden ontwikkelen. (redactie: lean is feitelijk zo effectief en efficiënt mogelijk werken met daarbij een zo groot mogelijk klanttevredenheid). In de jaren 70/80 waren het met name de productiebedrijven die zo optimaal mogelijk gingen werken. Toen ondersteund door software onder de noemers MRP1 en MRP2. Tegenwoordig aangeduid door de overall naam ERP. Lean is beslist niet nieuw en gaat zelfs terug naar de 19e eeuw (Assemblagelijn van Henry Ford die in 1910 op, voor die tijd, grote schaal de T-Ford ging poduceren.

 
Process mining

Process mining is het in kaart brengen, onderzoeken en verbeteren van de (bedrijfs)processen aan de hand van ‘event logs’. Audit trails binnen IT-systemen van bedrijfsprocessen analyseren. Oftewel data-analyse uitvoeren op bedrijfsprocessen.

Meer uitleg over Process mining
 
Six Sigma

 Six Sigma is een set van technieken en ondersteunende tools voor procesverbetering. Six Sigma is in 1986 ontwikkeld door Motorola. Six Sigma wordt ook aangeduid als methodiek, managementstrategie en platform voor LEAN. De PDCA-cyclus is een belangrijk onderdeel van Six Sigma. 

 
WFM - Workflow Management

Workflow Management (WFM) regelt de wijze en volgorde van de activiteiten binnen een bedrijfsproces. Processtappen worden opgegeven met tijdstippen waarop uit te voeren en door welke medewerkers (Human task support). Terwijl ERP pakketten met name zijn gericht op het beheren van de logistieke werkstromen, zijn WFM pakketten met name gericht op het beheren van de administratieve processen. Denk bijvoorbeeld aan het beheren van een orderflow bij inkoop of verkoop. Vaak worden WFM functies geleverd als onderdeel van een ander pakket, zoals een ERP pakket of een financieel administratiesysteem. Ook zijn er afzonderlijke WFM pakketten op de markt met vaak geavanceerde mogelijkheden.

 

Onerzoeksbureau GBNED