Softwarepakketten.nl
FiscaalOnline
HIX
Exact Software
VISMA eAccounting Accountancy

Pakketsoort - (E)-factureren en factuurverwerking

B2B

Business to Business (bedrijven die aan andere bedrijven leveren).

 
B2C

Business to Consumer (bedrijven die aan consumenten leveren).

 
B2G

Business to Government (bedrijven die aan de overheid leveren).

 
EDI

EDI zorgt voor uitwisseling van data tussen organisaties, waarbij gebruik wordt gemaakt van standaard berichtformaten. EDI-berichten worden uitgewisseld via  zgn. berichtendiensten (oftewel Value Added Networks - Vans). 

 
Peppol

PEPPOL is de afkorting van ‘Pan-European Public Procurement On-Line’ en biedt overheden en bedrijven de kans om (internationaal) e-facturen uit te wisselen via een speciaal beveiligd netwerk. Als de administratie van zowel de verzender als de ontvanger geregistreerd is op het netwerk, wordt de elektronische factuur direct naar de boekhouding van de ontvanger gestuurd.

Meer uitleg over Peppol
 
Billing Service Provider (BSP)

Een Billing Service Provider (BSP) levert diensten voor de afhandeling van facturen. Het kan daarbij gaan om het routeren van de facturen van afzender naar ontvanger of bijvoorbeeld het converteren van het factuurformaat.

Meer uitleg over Billing Service Provider (BSP)
 
CEFACT

(Centre des Nations Unies pour la Facilitation des Pratiques dans l’Administration, le Commerce et le Transport)(www.unece.org/cefact).  Mondiaal instituut dat zich onder meer bezighoudt met standaardisatie. Ook wel UN/CEFACT.

 
DigiInkoop

DigiInkoop is de digitale voorziening van de Rijksdienst en haar leveranciers om het inkoopproces makkelijker, efficiënter, doelmatiger en rechtmatiger te maken. DigiInkoop leidt tot minder fouten, snellere verwerking, beter inzicht en kostenbesparingen voor zowel de overheid als haar leveranciers. (Tekst afkomstig van Logius).

 
Direct processing

Model waarbij gestructureerd dataverkeer (EDI: Electronic Data Interchange = Elektronische uitwisseling van bedrijfsdocumenten) wordt toegepast. Ook wel STP: Straight Through Processing.

 
EBPP

Staat voor 'Electronic Bill Presentment Payment'. Dit is een vorm van dienstverlening via internet die het mogelijk maakt dat bedrijven electronisch facturen krijgen aangeboden met de mogelijkheid om deze via internet te bekijken en te betalen.

 
Twee-weg matching

Controleprocedure bij geautomatiseerde factuurverwerking waarbij ‘matching’ (vergelijking van gegevens) plaatsvindt aan de hand van bijvoorbeeld de inkooporder en de factuur, voordat tot betaling wordt overgegaan . Zie ook: drie-weg matching.

 
Drie-weg matching

Controleprocedure bij geautomatiseerde factuurverwerking waarbij ‘ matching’ (vergelijking van gegevens) plaatsvindt aan de hand van bijvoorbeeld de inkooporder, de pakbon en de factuur, voordat wordt overgegaan tot betaling. Zie ook: twee-weg matching

 
2, 3 en 4-corner netwerkmodel

Bij het uitwisselen van elektronische berichten onderscheiden we in de basis 3 netwerkmodellen, te weten: 2-corner model, 3-corner model en 4-corner model. Inmiddels is ook het 5-6-corner model in ontwikkeling. 

Meer uitleg over 2, 3 en 4-corner netwerkmodel
 
UBL

UBL (Universal Business Language) is een internationale standaard voor het elektronisch uitwisselen van (bedrijfs)documenten, zoals inkooporders, facturen en ook aanmaningen. UBL wordt beheerd door OASIS (Organization for the Advancement of Structured information Standards). UBL maakt gebruik van de standaard XML en is gebaseerd op de basis componenten van ebXML. Het gebruik van de UBL standaard is gratis (royalty-free).

Meer uitleg over UBL
 

Onerzoeksbureau GBNED