Softwarepakketten.nl

Uitleg begrippen

UBL (Universal Business Language) is een standaard voor het elektronisch uitwisselen van (bedrijfs)documenten, zoals inkooporders, facturen en ook aanmaningen. UBL wordt beheerd door OASIS (Organization for the Advancement of Structured information Standards). UBL maakt gebruik van de standaard XML en is gebaseerd op de basis componenten van ebXML. Het gebruik van de UBL standaard is gratis (royalty-free).

UBL is een internationale standaard. Denemarken loopt voorop met het gebruik van UBL sinds 2005. Maar ook landen als Noorwegen, Zweden en IJsland maken gebruik van UBL. Een uitgebreid overzicht van landen en segmenten waar UBL wordt toegepast is terug te vinden op onderstaande websites. Noemenswaardig is dat ook Wehkamp wordt gemeld als gebruiker van UBL onder het segment “Online Retailing”.

UBL kent de volgende versies: UBL 1.0 (2004), UBL 2.0 (2006) en de opvolger 2.1 (2013).
In de praktijk worden UBL 2.0 en 2.1 gebruikt en is 2.1 backwards compatible (zie http://ubl.xml.org/wiki/ubl-specifications). De verschillen tussen UBL 2.0 en 2.1 zijn voor wat betreft de standaard factuur (invoice met type code 380) minimaal. In versie 2.1. zijn slechts de volgende factuurelementen toegevoegd:
- ProfileExecutionID
- DueDate (vervaldatum)
- BuyerReference
- StatementDocumentReference
- ProjectReference
- WithholdingTaxTotal.
Deze elementen zijn ook nog eens optioneel.

UBL (versie 2.1) is officieel aangenomen als internationale ISO/IEC standaard!
ISO/IEC 19845:2015 specificeert officieel de OASIS Universal Business Language (UBL).

Naar uitgebreide informatie over UBL...


Onerzoeksbureau GBNED