Softwarepakketten.nl
BCS HR Software
EXACT Software
VISMA E-accounting
E-boekhouden

Uitleg begrippen

Cybersecurity > Cryptoware

Cryptoware is een virus dat bestanden op een computer of in een netwerk versleutelt. De sleutel wordt vervolgens alleen tegen betaling vrijgegeven.

Je krijgt bijvoorbeeld een e-mail van je bank met een bijlage. De e-mail ziet er officieel uit en de bijlage lijkt op een afschrift van een recente betaling. Onschuldig, zou je denken. Zo’n e-mail kan cryptoware bevatten. Zodra je de bijlage downloadt, begint het virus je bestanden te versleutelen. Foto’s, documenten en e-mails: alles komt achter slot en grendel te zitten. De cryptoware kan ook bestanden besmetten op aangesloten externe harde schijven of netwerkschijven. Vervolgens verschijnt er een pop-up: “Uw bestanden zijn versleuteld, u heeft 24 uur om ons 750 dollar te betalen.” Wat nu?

Praktische tip: betaal nooit als gevraagd wordt om je computers te ‘bevrijden’
Na een aanval van cryptoware kun je je bestanden, hoe vervelend dat ook is, als verloren beschouwen. Losgeld betalen biedt geen enkele garantie dat je weer bij je computer en bestanden kunt. Bovendien beloon je hiermee de criminelen, waardoor de kans toeneemt dat het probleem in de toekomst alleen maar erger wordt. Soms kun je cryptoware zelf verwijderen, of dit door een computerexpert laten doen. Maak in ieder geval regelmatig een back-up van je data. Sla belangrijke bestanden bijvoorbeeld op in de cloud of op een externe harde schijf. Bewaar deze schijf losgekoppeld van je computer. Wees altijd voorzichtig met het openen van bijlagen. Vertrouw niet blind op officieel uitziende e-mails of linkjes. Op veiliginternetten.nl staat stap voor stap uitgelegd hoe je cryptoware verwijdert en toekomstige besmettingen kunt voorkomen. Ben je slachtoffer geworden van deze manier van oplichting? Doe dan aangifte bij de politie. Vraag op het bureau naar een digitaal rechercheur om de aangifte op te nemen. De politie kan het probleem niet voor je oplossen, maar kan je aangifte gebruiken in (internationaal) onderzoek naar cybercriminele organisaties.


Onerzoeksbureau GBNED