Softwarepakketten.nl
BCS HR Software
EXACT Software
VISMA E-accounting
E-boekhouden

Uitleg begrippen

> Digipoort

Digipoort is de centrale digitale dienst voor de uitwisseling van gegevens tussen bedrijven en verschillende overheidsorganisaties. Digipoort is feitelijk een verzamelnaam voor meerdere onderliggende infrastructuren die ingezet worden om elektronisch gegevens uit te wisselen met de overheid.

Digitale informatie van bedrijven komt via email, een ftp server, webservices of via uploaden (in een portaal) binnen bij Digipoort. Digipoort controleert de informatie op adres, afzender en verwerkbaarheid en stuurt de informatie vervolgens door naar de betreffende overheidsorganisatie. Digitale informatie die van overheidsorganisaties naar bedrijven via Digipoort wordt verzonden volgt dezelfde weg.

In het geval van Digipoort wordt altijd ondertekend (signen van bericht) met een PKIoverheid service certificaat. Na het signen kan een bericht dan niet meer onopgemerkt gewijzigd worden. De volgende stap is het opzetten van een beveiligde (dubbelzijdige SSL) verbinding. Tussen uw computer en Digipoort wordt met het genoemde certificaat een beveiligde verbinding opgezet, waardoor uw bericht veilig wordt getransporteerd.

Er zijn twee processen waarvoor een certificaat nodig is bij communicatie via Digipoort, te weten:

  1. Om het bericht dat uitgewisseld wordt te ondertekenen. Een certificaat is het digitale identiteitsbewijs van de afzender van een elektronisch bericht. Daarmee weet de ontvanger van het bericht van wie het afkomstig is. Het gaat dan om authenticatie (identiteit en integriteit): Aantonen wie je bent en betrouwbaarheid van een bericht;
      
  2. Om tussen uw computer en Digipoort een beveiligde verbinding op te zetten, waardoor uw bericht veilig wordt getransporteerd. 
     

Onerzoeksbureau GBNED