Softwarepakketten.nl
BCS HR Software
EXACT Software
VISMA E-accounting
E-boekhouden

Bijdrage van Bloggers (blogs)

Denkt u dat de implementatie van Fast Close een project van een jaar is? En Van slow close naar fast close

Plaatsingsdatum 06-08-2017
Berichtdatum 2015/2016

Denkt u dat de implementatie van Fast Close een project van een jaar is? En Van slow close naar fast close

Dat is verleden tijd. Door de opbouw van expertise en uitgebrachte tools waarin de “lean” aanpak is geïntegreerd, is de introductie van Fast Close gedegradeerd tot een implementatie van enkele weken. Er zijn steeds meer voorbeelden van succesvolle Fast Close introducties. Wat hebben deze successen met elkaar gemeen? Dat zijn de combinatie van focus en mindset van de CFO en de inzet van tools. Prettige bijkomstigheid voor de CFO is dat deze successen ook meetbaar zijn en de excellente ROI voor iedere organisatie zichtbaar te maken is.

Dit is het begin van het verhaal over Fast Close dat ik graag met mensen deel.

Ik houd ervan om mensen enthousiast te maken voor Fast Close. Ik doe dat via mijn blogs of door te spreken op evenementen. Ik heb op uitnodiging van KPMG, Financial Systems, Microsoft en hoge scholen op diverse plaatsen over mijn passie Fast Close gesproken en een training over Fast Close verzorgd. In deze blog komen een aantal eye openers over Fast Close aan bod. 

Wat is Fast Close?
Fast close is de snelste manier om uw organisatie te verbeteren. Het is de beloning voor een gestructureerd en goed georganiseerd proces om binnen 5 dagen alle kennis rondom de financiële feiten te hebben verzameld en te hebben gedistribueerd aan de belanghebbenden.

In combinatie met dashboards binnen de organisatie die de dagelijkse processen inzichtelijk maken, hebben de mensen in een organisatie een goed beeld van de ontwikkelingen en hoeven er geen verrassingen te zijn aan het eind van de maand.

Uit onderzoek zijn de volgende feiten over Fast Close gebleken:

  • Organisaties die sneller over vitale informatie beschikken, zijn over het algemeen succesvoller dan organisaties die 15 dagen of langer nodig hebben om te rapporteren.
      
  • Grotere organisaties zijn o.a. door het gebruik van tools sneller met rapporteren dan kleinere ondernemingen en kunnen dat ook tegen lagere kosten dan de kleinere ondernemingen.

Is Fast Close alleen geschikt voor grotere organisaties?
Absoluut niet!

Het gaat om focus, mindset en de juiste tools. Focus en mindset zijn drivers van binnenuit en de juiste tools zijn tegenwoordig ook betaalbaar voor kleinere organisaties. In de praktijk komen wij tegen dat angst de belangrijkste raadgever is om Fast Close niet in te voeren.

Angst voor het onbekende, angst dat introductie van Fast Close een project van een jaar is, angst dat de tools duur zijn, angst dat er weer een claim op het toch al druk bezette project team komt, zijn een aantal van deze angsten. Het rijtje van angsten is dus overzichtelijk en aan te pakken. Deze angsten zijn weg te nemen door kennis te vergaren en u te laten informeren.

Onder andere de volgende vragen zijn tijdens de presentaties beantwoord,  waarbij zelfs 1 deelnemer’s probleem kon worden opgelost.

  • Wat levert Fast Close ons op?
  • Wat kost Fast Close?
  • Wat is de realtie met Lean Six Sigma? Wat hebben de best presenterende bedrijven met elkaar gemeen?
  • Hoe bereik u de juiste mindset en focus voor een succesvolle inzet van Fast Close?
  • Wat doe ik met de vrijgekomen tijd?
  • Wie kan mij helpen om Fast Close succesvol toe te passen?
  • Welke tips heeft u over Fast Close?

Waarvan hieronder 1 van deze tips:

Wat hebben de best presterende bedrijven gemeenschappelijk als het om Financial Closing gaat?

  • Ze passen actief Fast Close toe.
  • De status van het afsluitproces is direct inzichtelijk.
  • Alle medewerkers hebben: tijdig, juist en complete rapporteren is de mindset.
  • Cultuur: mensen zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor het totale proces en worden beloond.
  • Cultuur: ‘first time right’ is essentieel.
  • Cultuur: Training, deling van kennis en informatie zijn natuurlijk gedrag. Net als de cultuur van constante verbetering. 

Van slow close naar fast close

Een praktische gids met meer dan 50 tips om fast close te realiseren.

Van Slow Close naar Fast Close' is een handreiking aan iedereen die zijn of haar organisatie efficiënter wil maken. De bereikte procesverbetering kan een organisatie veel geld opleveren. Bovendien biedt het financials de  checklists waarmee zij graag werken om het eigen werk onder controle te houden.

Auteur André Salomons legt het proces van Fast Close duidelijk uit en biedt de lezer met overzichtelijke lijstjes inzicht in welke stappen moeten worden doorlopen om tot Fast Close te komen. Het wordt duidelijk dat de keuze voor Fast Close nooit eenmalig is, maar dat Fast Close een continu proces moet zijn om het maximale rendement te behalen.

*Over de auteur*
 André Salomons leeft en ademt sinds de jaren tachtig Fast Close en heeft  Fast Close tot zijn lifestyle in de zakelijke omgeving gemaakt. André startte zijn carrière bij één van de Big4-accountantskantoren en werkte als controller en CFO bij verschillende organisaties. Vanaf zijn eerste stap in het bedrijfsleven is hij geconfronteerd met Fast Close en raakte hierdoor zo gefascineerd dat dit een rode draad in zijn carrière is geworden. Als zelfstandig interim manager heeft hij grote organisaties geholpen het Fast Close-proces in te richten. Daarnaast bouwde hij de softwaretool FastCoseManager. Deze software op basis van Microsoft Sharepoint ondersteunt bedrijven bij het beheer van finance-processen als afsluiten en rapporteren, budgetteren en forecasten. 

Categorie(n) Branche > Financials, Soort > Boekhoudsoftware, Soort > Financial Planning and Analysis (FP&A)
Bronvermelding André Salomons
Internet URL http://andresalomons.nl/fastclose/?lang=nl


Onerzoeksbureau GBNED