Softwarepakketten.nl
Surepay IBAN-Naam check
EXACT Software
VISMA E-accounting
E-boekhouden

Onderzoek

Boekhoudprogramma's, waar kan op bespaard worden?

Plaatsingsdatum 28-03-2006
Berichtdatum Maart 2006

Detaillisten besteden de boekhouding in de meeste gevallen uit aan een boekhoud- of accountantskantoor (verder te noemen boekhoudkantoor). Dat gebeurt op basis van het aanleveren van de schoenendoos met bonnetjes tot het aanleveren van gegevens uit het verkoopsysteem in digitale vorm. Ook zijn er detaillisten (maar dat is de minderheid) die zelf de boekhouding voeren en de boekhouder alleen inschakelen voor periodieke controles en belastingaangiftes aan het einde van een periode (denk aan de BTW aangifte) of een boekjaar (denk aan de aangifte Inkomstenbelasting als het gaat om een eenmanszaak of de aangifte Vennootschapsbelasting als het gaat om een onderneming die gedreven wordt in een BV vorm). De vraag die we ons kunnen stellen is hoe de detaillist zijn uitgaven kan beperken als het gaat om de kosten van boekhoudprogramma�s en inschakeling van een boekhoudkantoor?

Wat kunt u zelf 
Bij boekhouden hebben we het in de basis over een grootboek- debiteuren en crediteurenadministratie.
Het vastleggen van boekingen gebeurt in de regel handmatig of wordt deels automatisch aangeleverd vanuit een ander systeem. Een voorbeeld van dit laatste zijn de kassatransacties of dagtotalen uit het kassa systeem en de openstaande posten op basis van (verkoop)facturen als het gaat om verkopen op rekening. Voor het vastleggen van financiele boekingen wordt in de regel gewerkt met dagboeken. Zo zijn er dagboeken voor inkoopfacturen, verkoopfacturen, kassatransacties en bankafschriften. 

Als het gaat om de boekhouding zijn veel detaillisten zeker in staat om zelf (een belangrijk deel van) de boekhouding te voeren. Het vastleggen van inkoopfacturen, verkoopfacturen op rekening en bankafschriften (al dan niet via het inlezen van elektronische afschriften) kan menig detaillist prima zelf. De factor tijd is vaak een beperking, maar aan kennis zal het meestal niet liggen. Allereerst moet u zich als detaillist afvragen welk deel van de boekhouding u zelf wilt en kunt voeren. Het is natuurlijk altijd goed dit nader met uw boekhouder af te stemmen en dan meteen het prijsplaatje door te rekenen. Bij dit laatste gaat het aan de ene kant om de besparing op accountantskosten en aan de andere kant om de kosten van een boekhoudpakket.

Lees verder voor het complete artikel 'boekhoudprogramma's waarop kan bespaard worden'...

Categorie(n) Branche > Detailhandel & Horeca
Bronvermelding Onderzoeksbureau GBNED

Automatisch op de hoogte blijven?
Schrijf u in voor onze gratis periodieke nieuwsbrief.

Terug


Onerzoeksbureau GBNED