Softwarepakketten.nl
 
EXACT Software
VISMA E-accounting
E-boekhouden

Onderzoek

Office pakketten: shoppen loont

Plaatsingsdatum 21-02-2009
Berichtdatum 20 februari 2009

De term 'Office pakketten' staat voor de meeste gebruikers synoniem aan 'Microsoft Office'.
Dat goed shoppen loont voor de aanschaf van een dergelijk product zal verder in dit artikel blijken.

Voor het gebruik van een Microsoft Office toepassing is sprake van de aanschaf van een licentie, oftewel het gebruiksrecht van de software. Microsoft maakt onderscheidt tussen:

Full Packaged Product (FPP); Een full packaged product bestaat uit een of meer cd-roms of dvd-roms, volledige documentatie en een licentieovereenkomst. FPP is bedoeld voor diegenen die een Microsoft-product wil gebruiken op alleen zijn eigen pc. De eigenaar van een FPP-licentie mag de software eeuwigdurend installeren op zijn of haar pc. Om de software op een nieuwe pc te installeren dient te software wel gede-installeerd te worden op de oude pc.

OEM (Original Equipment Manufacturer); OEM-licenties worden tegelijkertijd aangeschaft met een hardwareaankoop. Windows is het beste voorbeeld. Op vrijwel elke pc is standaard Windows geinstalleerd, maar ook servers kunnen standaard met OEM-software geleverd worden. Een groot verschil met FPP is dat OEM-software eeuwigdurend bij de hardware hoort. Het is niet mogelijk om een OEM-licentie van de ene naar een andere pc over te zetten. Gezien de gemiddelde levensduur van een PC is gebruik van OEM-software dus zo'n 3 tot 5 jaar.

Aan bedrijven met 5 of meer PC's adviseert Microsoft op haar website OEM licenties of 'Open licence'. Open licence; Geldt bij een minimum afname van 5 licenties. Er is sprake van een 2-jarig Open License-volumelicentiecontract, waarbij kortingen gelden. Optioneel kan Software Assurance (SA) worden afgesloten, waarover later meer.   

Bij 50 tot 250 PC wordt gesproken over 'Open Value'. Er is dan sprake van een 3-jarig contract, standaard voorzien van Software Assurance. Volgens Microsoft mag de aanschaf van licenties bij deze vorm, in 3 jaarlijkse termijnen worden voldaan. Als alternatief voor 'Open Value' biedt Microsoft de mogelijkheid om softwarelicenties te huren (Open Value Subscription-volumelicentiecontract). U bent dan de eerste 3 jaar goedkoper uit volgens Microsoft, maar bent na 3 jaar geen eigenaar van de software.

Bij meer dan 250 PC's biedt Microsoft een Enterprise Agreement (EA). Gericht op grote ondernemingen die op meerdere continenten opereren. Inhoudelijk vergelijkbaar met de hiervoor genoemde 'Open Value' regeling.

Voor dit artikel richten we ons verder op bedrijven met maximaal 50 PC's. 
Office voor thuisgebruik of bijvoorbeeld studenten valt geheel buiten de scope van dit artikel.

Lees het complete artikel in PDF formaat...

Categorie(n) ZZP'ers en klein MKB
Bronvermelding Office Rendement / Gerard Bottemanne
Internet URL Office Rendement / Gerard Bottemanne

Automatisch op de hoogte blijven?
Schrijf u in voor onze gratis periodieke nieuwsbrief.

Terug

Kleisteen

Informer Software


KING Software


Timewriter


Gerelateerde berichten

Aandachtspunten bij boekhouden via Software as a Service [20-02-2009]


Onerzoeksbureau GBNED