Softwarepakketten.nl

Onderzoek

Kredietrapportage: meer dan alleen XBRL

Plaatsingsdatum 16-11-2009
Berichtdatum 16 november 2009

Onlangs kondigden ABN-AMRO, Rabobank en ING aan gezamenlijk een standaard voor elektronische aanlevering van kredietrapportage te introduceren. Al vanaf april 2010 kan aan deze drie banken op basis van een standaard worden gerapporteerd. De doelstelling is bovendien om per april 2012 van 80% van alle kredieten de elektronische kredietrapportage te ontvangen. In veel gevallen zal de accountant de kredietrapportage moeten opstellen en is de vraag hoe snel men dat kan en tegen welke kosten.

hoe kan de accountant op basis van de in gebruik zijnde administratiesystemen efficiënt de kredietrapportage opstellen? Een voor de handliggend antwoord is: “Zoals dat nu gebeurt, alleen met een andere output, namelijk XBRL.” De praktijk is echter complexer, omdat de kredietrapportage véél meer is dan alleen XBRL-output. Het mogen aanleveren van de kredietrapportage voor cliënten betekent dat een accountantskantoor de volgende onderdelen moet hebben gerealiseerd:

  1. Het voeren van administraties op fiscale grondslag.
  2. Het aangeven van een verkorte winstaangifte vennootschapsbelasting (vWIA VPB).
  3. Het werken op basis van een met de belastingdienst afgesloten convenant zodat de verkorte winstaangiften mogen worden ingediend.
  4. Uitbreiding van de financiële, rapportage- en/of fiscale software, zodat XBRL wordt ondersteund.
  5. Het doorvoeren van veranderingen in de organisatie om, na het realiseren van de eerste vier  punten, op een efficiënte wijze de kredietrapportage op te stellen. 

Wilko Stronks van Reeleezee schreef voor de Accountant Adviseur (oktober 2009) een uitgebreid artikel over XBRL en kredietrapportages, waar bovenstaande tekst aan ontleend is. Het complete artikel gaat uitgebreid op bovenstaande in en geeft mogelijk handvatten voor accountantskantoren hoe dit verder op te pakken.
Lees complete artikel in PDF...

Categorie(n) Branche > Accountantskantoren, SBR / XBRL, Soort > Financial Planning and Analysis (FP&A), Branche > Financials
Bronvermelding Accountant Adviseur (NOvAA) en Reeleezee
Internet URL http://www.reeleezee.nl

Automatisch op de hoogte blijven?
Schrijf u in voor onze gratis periodieke nieuwsbrief.

Terug

Gerelateerde berichten

Inzicht in Scan & Boekfunctionaliteit – De winst van de juiste oplossing [23-04-2015]


Seminar RPA en robotic accounting

Voorjaar 2021
Seminar RPA en robotic accounting
Met ook gerelateerde ontwikkelingen, zoals: Artificial intelligence (AI), Elektronisch factureren, Purchase-2-Pay, PSD2, Blockchain en Chatbots.
Meer informatie en deelname...


Kleisteen

Informer Software

MUIS Software


Timewriter


Onerzoeksbureau GBNED