Softwarepakketten.nl
 
FiscaalOnline
Exact Software
VISMA E-accounting

Onderzoek

Employee Self Service (ESS) en het aanbod hiervan binnen salarissoftware

Plaatsingsdatum 28-12-2009
Berichtdatum 28 december 2009

Letterlijk vertaald kunnen we Employee Self Service (ESS) lezen als “Zelfbediening door de medewerker”. We hebben het dan over de salaris- en personeelsadministratie. Natuurlijk is het niet de bedoeling dat iedere medewerker zelf zijn of haar salaris gaat uitrekenen en verwerken, maar een deel van de taken van de salarisadministrateur of personeelsafdeling kan wel verlicht worden door bepaalde taken die de medewerker zelf kan uitvoeren. En ook voor de medewerker zelf biedt ESS ook voordelen, zoals verderop in dit artikel zal blijken.

ESS wordt in de verreweg de meeste gevallen aangeboden als onderdeel van salaris- of HRM-software. In het artikel over salarissoftware in de afgelopen oktober uitgave van dit blad gaven 24 van de 40 salaris softwareleveranciers aan dat hun pakket beschikt over ESS. Daarmee kunnen we concluderen dat ESS geen ‘unique selling point’ meer is en op steeds grotere schaal wordt toegepast. Aan het eind van dit artikel is een overzicht opgenomen van salarissoftware met functies op het gebied van ESS. Daaruit blijkt wel dat lang niet alle pakketten dezelfde mate van ESS bezitten.

ESS treffen we aan in salaris- en HRM software die via het SAAS model wordt aangeboden of via Salaris Service Verwerking. Bij het SAAS model wordt de software als service, meestal via internet, beschikbaar gesteld. En bij salaris service verwerking is het al langer gebruikelijk om met behulp van internet mutaties door te geven of informatie op te vragen door de salarisadministrateur. We kunnen dus concluderen dat ESS in de meeste gevallen plaatsonafhankelijk wordt aangeboden. Zo kunnen medewerkers vanuit huis of op een externe locatie gebruik maken van ESS functies. Natuurlijk kan ESS ook deel uitmaken van lokaal te installeren en te gebruiken salarissoftware, maar dan hebben medewerkers alleen op kantoor toegang tot de ESS functies.

Categorie(n) Soort > Loon- en salarisadm. en HRM
Bronvermelding Onderzoeksbureau GBNED / Uitgeverij Rendement
Internet URL Onderzoeksbureau GBNED / Uitgeverij Rendement

Automatisch op de hoogte blijven?
Schrijf u in voor onze gratis periodieke nieuwsbrief.

Terug


Onerzoeksbureau GBNED