Softwarepakketten.nl
 
EXACT Software
VISMA E-accounting
E-boekhouden

Onderzoek

Van clieop naar SEPA: gevolgen voor software en administratie: gratis rapport

Plaatsingsdatum 01-08-2013
Berichtdatum 16 januari 2012

Rapport geactualiseerd op 1 augustus 2013!

Het doel van SEPA ‘Single Euro Payments Area’ is dat het onderscheid tussen nationale en grensoverschrijdende euro betalingen verdwijnt. Oftewel het elimineren van de huidige verschillen tussen de landen in Europa voor de betaalinstrumenten en betalingsverkeer infrastructuren. Op dit moment bestaan SEPA betaalinstrumenten naast de nationale betaalsystemen. Na migratie zullen er voor euro-transacties, zowel grensoverschrijdend als nationaal, alleen nog betalingen op basis van SEPA standaards mogelijk zijn.

Onze lokale betaalmiddelen als bankoverschrijvingen en incasso gaan dus vervangen worden door panEuropese betaalproducten.

Als huidige planning voor zowel overschrijvingen als incasso’s geldt 1 februari 2014 als einddatum voor nationale betaalproducten.

Belangrijk is dat uw administraties en de onderliggende softwarepakketten tijdig geschikt gemaakt worden voor de overgang naar SEPA. Enerzijds gaat het om migratie van lokale betalingsmiddelen (zoals Clieop) naar SEPA en anderzijds om uitbreiding van huidige bankrekeningnummers naar IBAN. Speciale aandacht is nodig als u werkt met incasso opdrachten. Per machtiging moet u in uw administratie de volgende gegevens opnemen:
- Kenmerk machtiging (uniek in combinatie met uw incassant ID)
- Datum en plaats ondertekening
- Soort machtiging (eenmalig, doorlopend)

Onderzoeksbureau GBNED heeft een uitgebreid rapport samengesteld over de overgang naar SEPA. Het rapport gaat in op de volgende betaalinstrumenten:

 • Overboekingen SEPA Credit Transfer (SCT);
 • Incasso’s SEPA Direct Debet (SDD);
 • Acceptgiro;
 • Rekeninginformatie (reconciliatie)
  - SEPA MT940
  - GMU
  - Verwinfo;
 • SEPA Cards Framwork (SCF);
 • iDEAL;
 • FINBOX;
 • Spoedbetalingen;
 • Buitenland betalingen (buiten SEPA zone);

Met verder aandacht voor:

 • IBAN/BIC;
 • De gevolgen voor uw administratie;
 • Lessons learned;
 • Checklist softwarepakket;
 • Directe aanlevering via Equens;
 • Verwijzing naar relevante websites van onder andere de volgende banken:
  BNG (Bank Nederlandse Gemeenten), Rabobank, ABN AMRO Bank, ING, RBS, SNS, Van Lanschot Bankiers, Deutsche Bank, Friesland Bank, KAS BANK, Staalbankiers en Triodos Bank.

SEPA Softwarematrix
Het European Payments Council (EPC) heeft voor SEPA (overboekingen en incasso's) de implemtation Guidelines uitgewerkt.  

De gezamenlijke banken in Nederland en de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) hebben op hun beurt technische documentatie uitgewerkt in zogeheten 'Implementation Guidelines for the Netherlands' (o.b.v. EPC implementation Guidelines en ISO 20022).

Enkele banken in Nederland (ABN-Amro, ING en Rabobank) hebben eigen Guidelines met weer enkele afwijkingen op de Nederlandse standaard.

Onderzoeksbureau heeft het initiatief genomen om ook de SEPA Softwarematrix samen te stellen. De SEPA Softwarematrix beoogt een eerste indruk te verschaffen over de afwijkingen in Nederland per bank in één compleet overzicht. 

Het complete (ruim 50 pagina's tellend) artikel "Van Clieop naar SEPA" (bijgewerkt 1-8-2013) en de "SEPA Softwarematrix" (bijgewerkt 1-7-2013) zijn GRATIS op te vragen in PDF formaat. U wordt dan ook automatisch via onze nieuwsbrief op de hoogte gehouden van nieuwe versies van dit rapport en van relevante ontwikkeling op het gebied van onder ander ICT en administratieve software.
Naar opvragen gratis rapport: van clieop naar SEPA EN de SEPA softwarematrix)...

Categorie(n) SEPA, Soort > Abonnementen- en Ledenadministratie, Branche > Accountantskantoren, Soort > ERP, Soort > Boekhoudsoftware, Branche > Financials, Soort > Loon- en salarisadm. en HRM
Bronvermelding Onderzoeksbureau GBNED

Automatisch op de hoogte blijven?
Schrijf u in voor onze gratis periodieke nieuwsbrief.

Terug

Woensdag 11 oktober 2023
Seminar RPA en robotic accounting

Robotic accounting

Robotic Process automation (RPA), Business Intelligence (BI), Artificial Intelligence (AI) in Business applicaties, Sustainability geïntegreerd in boekhoudsoftware, E-factureren en de Gids boekhoudsoftware 2023 en innovaties.
Meer informatie en aanmelden.


Kleisteen

Informer Software


KING Software


Timewriter


Gerelateerde berichten

Welke accountantskantoren hebben de relatie tussen boekhouding, jaarrekening en VPB-aangifte het meest effectief ingericht [29-08-2023]

BI en RPA: presentaties beschikbaar van 10 sprekers [02-06-2023]

Scan en herken van boekingsdocumenten en elektronische factuurverwerking [15-02-2023]

ICT Accountancy softwaregids: productontwikkeling en innovatie [28-01-2023]

Rapport: Practice management software voor de accountancy [07-01-2023]


Onerzoeksbureau GBNED