Softwarepakketten.nl

Onderzoek

Onderzoek: accountant van de toekomst

Plaatsingsdatum 30-08-2012
Berichtdatum Augustus 2012

Meppel, XBRL voor Accountants,

De accountant moet meer adviseren, omdat het werkterrein van de accountant steeds meer van standaardwerk naar advisering verschuift en de accountant moet meer sturingsinformatie leveren.”. Dit blijkt uit onderzoek, uitgevoerd door twee vierdejaars accountancystudenten in opdracht van XBRL voor Accountants.

Het doel van dit onderzoek is om aan MKB-accountants duidelijk te maken dat het van belang is om mee te gaan met de huidige ontwikkelingen, zodat ze kunnen inspelen op de klantbehoefte. Het onderzoek noemt onder meer de volgende feiten:

Er zijn nog steeds accountantspraktijken die een jaarrekening in Word opstellen voor € 3.000 terwijl het met de nieuwe technieken voor € 150 kan.

De rapportages zullen door de introductie van SBR automatisch via specifieke software beschikbaar komen. De papieren jaarrekening en andere rapportages zullen hierdoor verdwijnen.

De accountant zich moet richten op klanten bedienen via een dashboard en klanten bewaken via een portal. Doormiddel van Dashboarding heeft de ondernemer direct inzicht in de financiële situatie van zijn onderneming.”.

Als belangrijkste technologische ontwikkelingen die betrekking hebben op de ondernemer en de accountant worden genoemd: bedrijfscloud, dashboarding, videotechnologie, smartphone en tablet, sociale media en SBR.

Belangrijke conclusies uit het onderzoek zijn verder:

  • De ondernemer wordt steeds prijsbewuster, mede ingegeven door de economische crisis.
  • De accountant moet meer adviseren, omdat het werkterrein van de accountant steeds meer van standaardwerk naar advisering verschuift.
  • MKB-ondernemers sturen hun organisatie het meest omzetcijfers, liquiditeit(bankstanden), orderportefeuille en tussentijdse cijfers. De accountant zou dus deze sturingsinformatie kunnen leveren.

De resultaten uit het onderzoek onderstrepen nogmaals de noodzaak om als accountant kritisch naar zichzelf te kijken. Door de toenemende vergrijzing zal de accountant nieuwe soorten dienstverlening moeten ontwikkelen om aan de vraag van de jonge ondernemer te kunnen voldoen. Het rapporteren wordt standaardwerk waardoor dit zo efficiënt mogelijk dient te gebeuren.

Gratis rapport: accountants van de toekomst
Het 66 pagina’s tellend onderzoeksrapport “Accountant van de toekomst” is geschreven door Ayse Selvili en Tiesan Landman, in opdracht van XBRL voor Accountancy,  in het kader van hun afstudeeropdracht aan de opleiding Accountancy aan de Hanzehogeschool te Groningen.
Het complete rapport is gratis in PDF-formaat beschikbaar.
Naar gratis opvragen rapport accountant van de toekomst. 

Categorie(n) Branche > Accountantskantoren > Software advies, Branche > Accountantskantoren, SBR / XBRL
Bronvermelding XBRL voor Accountants

Automatisch op de hoogte blijven?
Schrijf u in voor onze gratis periodieke nieuwsbrief.

Terug


Onerzoeksbureau GBNED