Softwarepakketten.nl

Software nieuws

Bedrijven verwachten aanzienlijke invloed van SEPA op bedrijfsvoering

Plaatsingsdatum 12-09-2012
Berichtdatum 12 september 2012

Accountant.nl meldt dat Nederlandse bedrijven verwachten dat de invoering van SEPA, de Single Euro Payment Area, aanzienlijke gevolgen zal hebben voor de bedrijfsvoering. Verwezen wordt naar onderzoek van KPMG onder bijna tweehonderd Nederlandse ondernemingen waaruit blijkt dat ruim 60% verwacht dat de gevolgen van de invoering ingrijpend tot zeer ingrijpend zullen zijn.

Toch blijken organisaties zich op dit moment in beperkte mate voor te bereiden op de invoering van de uniforme Europese betaalmarkt. Iets meer dan 10% blijkt concrete maatregelen te hebben genomen om SEPA in te voeren. De invoering van SEPA is een initiatief van de Europese Commissie, die ervoor moet zorgen dat het betalingsverkeer in Europa wordt geharmoniseerd en alle landen in de Eurozone van dezelfde standaarden gebruik gaan maken.

SEPA moet op 1 februari 2014 zijn beslag krijgen. Uit het onderzoek blijkt dat minder dan 10% van de bedrijven de invoering van SEPA als een strategische kans ziet. Ruim 60% ziet de plannen van de Europese Commissie vooral als een verplichting waaraan voldaan moet worden.

"De invoering heeft niet alleen gevolgen voor de bestaande rekeningnummers, maar ook voor overschrijvingen, incasso's en de bijbehorende bedrijfsvoering", zegt Jaap van Beek, partner bij KPMG IT Advisory. "Veel organisaties, waarbij een aantal ook sterk afhankelijk zijn van automatische incasso's, blijken echter nog geen enkele voorbereiding te hebben getroffen op de overgang. En dat is een risico. Onderbelicht blijft dat SEPA organisaties aanzienlijke voordelen kan bieden.".

Om over te gaan op Europese betaalmiddelen moeten organisaties ingrijpende aanpassingen doen aan de administratieve processen en systemen. Van Beek: "Voor de implementatie van de SEPA-standaarden en -interfaces zijn dan ook substantiële aanpassingen nodig in de financieel-administratieve, de ERP- en de betalingssoftware. Bedrijven kunnen hiervoor gebruik maken van maatwerksoftware of van pakketten van IT-leveranciers. Van de onderzochte ondernemingen kiest slechts 7% voor maatwerk IT-oplossingen." 
Lees complete bericht op Accountant.nl...


Meer weten over SEPA?
Download gratis het rapport "Van cliëop naar SEPA: gevolgen voor uw administratie".

Categorie(n) Branche > Accountantskantoren, Soort > Abonnementen- en Ledenadministratie, SEPA, Branche > Financials, Soort > Treasury-, Cash en Payment management, Soort > Boekhoudsoftware
Bronvermelding Accountant.nl

Automatisch op de hoogte blijven?
Schrijf u in voor onze gratis periodieke nieuwsbrief.

Terug


Onerzoeksbureau GBNED