Softwarepakketten.nl

Software nieuws

Euro-Acceptgiro wordt IBAN-Acceptgiro; een uitgelezen kans voor softwareleveranciers

Plaatsingsdatum 26-09-2012
Berichtdatum 25 september 2012

Vanaf 1 februari 2014 betaalt iedereen in Europa op dezelfde manier. Om dit mogelijk te maken zijn er nieuwe standaarden voor het rekeningnummer en  betaalmiddelen, zoals overschrijvingen en Incasso’s. Dit geldt ook voor de nieuwe vorm van Acceptgiro, de IBAN-Acceptgiro. Bedrijven moeten nu starten met het aanpassen van hun administratie en bedrijfsvoering, zodat ze op tijd klaar zijn. Zij hebben hier nieuwe of aangepaste softwarepakketten voor nodig.

Een uitgelezen kans voor softwareleveranciers
Bedrijven die klanten laten betalen met Acceptgiro, kunnen overstappen op IBAN-Acceptgiro. Dit bekent wel dat zij hun administratieve pakketten aan moeten passen. De meeste bedrijven hebben hier softwareleveranciers voor nodig. Softwareleveranciers die nu hun softwarepakketten aanpassen, kunnen hun diensten niet alleen aanbieden aan hun huidige klanten maar ook aan nieuwe klanten. Dit is dus een  uitgelezen kans om klanten te werven!  

Technische aanpassingen
Wat verandert er? De technische aanpassingen op een rij:

  • Softwarepakketten moeten het gebruik van IBAN in de (debiteuren)administratie mogelijk maken;
        
  • Dankzij www.ibanbicservice.nl kunnen bedrijven grote hoeveelheden rekeningnummers in een keer omzetten naar IBAN. Een eigen conversietool maakt dit nog makkelijker voor hen; 
      
  • Er is nieuwe printsoftware nodig. Deze maakt het mogelijk om IBAN-Acceptgiroformulieren in te printen met het alfanumerieke OCR-B lettertype (ECMA-11) in de coderegel. Meer informatie staat in bijlage G.A. op www.acceptgiro.nl.
      
  • Softwarepakketten moeten de aangepaste rapportageformaten van banken kunnen verwerken. MT940 of CAMT.053 vervangen het huidige bestandsformaat Verwinfo voor de reconciliatie. Verwinfo verdwijnt.

1 juli 2013; de start van IBAN-Acceptgiro
Vanaf 1 juli 2013 kunnen banken de IBAN-Acceptgiro verwerken. Vanaf dan mogen incassanten IBAN-Acceptgiroformulieren versturen. Softwareleveranciers kunnen er voor zorgen dat hun huidige en nieuwe klanten op tijd klaar zijn hiervoor. Het is dan wel belangrijk dat zij nu starten met het aanpassen van hun softwarepakketten. Vanaf 1 februari 2014 kunnen banken het ‘oude’ Euro-Acceptgiro - zowel via papier als via internetbankieren - niet meer verwerken. De IBAN-Acceptgiro wordt per 1 januari 2019 afgeschaft.

Vragen
Kijk voor meer informatie op www.acceptgiro.nl.

Categorie(n) SEPA, Branche > Financials
Bronvermelding CURRENCE
Internet URL http://www.currence.nl

Automatisch op de hoogte blijven?
Schrijf u in voor onze gratis periodieke nieuwsbrief.

Terug


Onerzoeksbureau GBNED