Softwarepakketten.nl
Exact Software

Onderzoek

Terugblik en presentaties ICT Financials seminar: uw ICT voorbereid op de toekomst

Plaatsingsdatum 02-12-2012
Berichtdatum 3 december 2012

Op donderdag 29 november 2012 is het eerste "ICT Financials seminar: uw ICT voorbereid op de toekomst" gehouden in Hoevelaken. Bedoeld voor financials in het bedrijfsleven en binnen de accountancy.

De volgende onderwerpen zijn aan de orde geweest:

 1. Betalingsverkeer via IBAN en SEPA
  De migratie naar Europese standaarden voor overschrijvingen en incasso’s (SEPA) zal uiterlijk 1 februari 2014 moeten zijn afgerond. In plaats van het huidige lokale bankrekeningnummer wordt de IBAN verplicht voor alle overschrijvingen in euro, zowel nationaal als grensoverschrijdend. Het huidige Clieop03 formaat verandert naar SEPA Credit Transfer (SCT) voor overboekingen en SEPA Direct Debet (SDD) voor automatische incasso's. Er worden aanvullende voorwaarden gesteld bij het gebruik van incasso's. Bereid uw organisatie op tijd voor op de invoering van SEPA en IBAN.
  Gaston Aussems MBA, werkzaam bij NFS (Nationaal Forum SEPA) en DNB heeft via een presentatie de migratie naar SEPA toegelicht en daarbij stilgestaan bij de aandachtspunten tijdens de invoering. Van de aanwezigen in de zaal bleek slechts 15% bezig met SEPA. Gaston gaf aan dat het UWV inmiddels over is en dat de migratie door de Belastingdienst onderhanden is. Ondernemingen met incasso's hebben het meeste werk aan de migratie. Ondernemers kunnen zelf een gratis SEPA impactanalyse uitvoeren via www.overopiban.nl.
  Opvragen presentatie SEPA van Gaston Aussems... 
     
 2. Hoe tijdig en betrouwbaar is uw Managementinformatie en wat is de rol van XBRL?
  Het op tijd verkrijgen en verstrekken van managementinformatie is steeds belangrijker in deze 24-uurs economie. Maar ook betrouwbaarheid van managementinformatie moet vanzelfsprekend zijn. Wordt uw managementinformatie verkregen door overtypen via Excel of komt deze automatisch tot stand uit uw administratie? Met continuous monitoring en data analyse zorgt u trouwens voor een administratie die up-to-date èn betrouwbaar is. Een standaard als SBR/XBRL zorgt ervoor dat het handmatig uitwisselen van financiële gegevens overbodig is. XBRL wordt vanaf 2013 gefaseerd verplicht ingezet in Nederland voor het aanleveren van financiële gegevens aan de overheid. Ook de grootbanken (ABN AMRO, ING en Rabobank) zetten XBRL in als standaard voor kredietrapportages over bedrijven. Door het werken met een standaard als XBRL en dit al in de bron van een administratie toe te passen zullen rapportageprocessen efficiënter en betrouwbaarder verlopen. XBRLis een wereldwijde standaard die bijvoorbeeld ook ingezet wordt bij rapporteren volgens de IFRS-standaard. 
  Jan Pasmooij RE RA RO, nauw betrokken bij de implementatie van XBRL in Nederland, gaf een presentatie over SBR/XBRL. 
  Opvragen presentatie SBR/XBRL van Jan Pasmoooij...  
      
 3. Visie van softwareleveranciers
  Hiervoor zijn al een aantal ICT ontwikkelingen genoemd die betrekking hebben op uw administratie (in bredere zin). Wat is de visie van belangrijke softwareleveranciers als het gaat om toekomstige ICT ontwikkelingen? Met welke ontwikkelingen zijn deze leveranciers bezig en welke trends voorzien zij de komende jaren?

  Het einde in zicht voor de boekhouder?
  Boekhouden met het licht uit is een term die al jaren gebruikt wordt. Door ICT-ontwikkelingen komt dit steeds dichterbij. Wat kunt u doen om klaar te zijn voor de technologische ontwikkelingen of waar mist u de boot? Waar levert u in de toekomst meerwaarde als administrateur, financieel expert of boekhouder? Mohamed Amri van AFAS presenteerde de visie van AFAS Software. Mohamed benadrukte het denken vanuit processen en management by exception.

  Microsoft wil u graag ondersteunen als het gaat om uw ICT in de toekomst om uw organisatie wendbaarder te maken en uw organisatie helpen zich verder te ontwikkelen. Is dit mogelijk in de huidige marktontwikkelingen of misschien juist dankzij nieuwe trends? In deze presentatie is Aldert Kadijk namens Microsoft ingegaan op actuele ontwikkelingen en op de visie die Microsoft heeft om uw organisatie en dan vooral ook de mensen in uw organisatie in staat te stellen om meer te bereiken. Tegen de achtergrond van het Nieuwe Werken brengen nieuwe innovaties (o.a. Office365 en Windows8) ongekende mogelijkheden. Aan Zowel Office365 als Windows8 is aandacht besteed tijdens de presentatie.  
       
  UNIT4 ziet wereldwijd een groeiende markt van dynamische en snel ontwikkelende organisaties: BLINC-organisaties, Business Living IN Change. Organisaties die succesvol moeten zijn in sterk wisselende omstandigheden in hun specifieke sectoren. In deze tijden van continue verandering willen organisaties stabiliteit; snel aanpassen tegen lage kosten. Dit vergt software dat klaar is voor morgen. UNIT4 ontwikkelt met de markt mee en innoveert haar software, uiteraard functioneel maar ook ten aanzien van technologische ontwikkelingen, zoals Cloud, SaaS, Apps en digitalisering. UNIT4 levert  software voor de accountancy en het MKB, maar ook op het gebied van ERP (Agresso Business World) en ‘best-of-breed’ financieel (Coda). Martin van Vliet van UNIT4 gaf een toelichting op BLINC en de ondersteunende software.
     
 4. Scannen, herkennen van boekingsdocumenten en elektronisch factureren
  2012 kunnen we gerust melden als het jaar van de doorbraak op het gebied van scan & herkensoftware in relatie tot het (automatisch) boeken van (inkoop)facturen. Alleen al in de accountancybranche hebben 20 aanbieders hun weg naar bedrijven en accountants-, administratiekantoren gevonden. Scannen en herkennen van (boekings)documenten is ook duidelijk de voorbode voor steeds meer interesse voor elektronisch factureren. Zo worden steeds meer leveranciers door afnemers gevraag om facturen digitaal aan te leveren, al dan niet als PDF-bijlage per email. Slimme 'herken'-software zorgt er vervolgens voor dat deze facturen als boekingsvoorstel in de administratie terecht komen en met één druk op de knop worden afgehandeld. Deze werkwijze verandert de werkwijze op een accountants- en administratiekantoor aanzienlijk, maar draagt ook bij tot meer efficiëncy en het sneller beschikbaar hebben van financiële informatie. Dat laatste sluit prima aan bij de adviesrol die de acountancybranche steeds krijgt toebedeeld. Grote organisaties zetten speciale factuurformaten als UBL en HR-XML, waabij de facturen, al dan niet branchegericht, een vaste structuur bevatten om automatisch verwerken en boeken nog eenvoudiger te maken. 

  Jolanda Spruijt van Gjald Accountants gaf een presentatie over haar ervaring met YUKI. Jolanda attendeerde op het belang van goede herkensoftware, bijvoorbeeld het herkennen van een leveranciers op basis van een logo. Ook de wijze waarop een factuur in de backoffice terecht komt (workflow en goedkeuren) bracht Jolanda onder de aandacht.
  Als onderdeel van de presentatie toonde Jolanda een filmpje over procesoptimalisatie met ondersteuning van Gjald Accountants. Dit filmpje staat op Youtube en is zeker de moeite waard als u wilt weten hoe een modern accountantskantoor te werk gaat.
  - Opvragen Gjald filmpje op Youtube...
  - Opvragen presentatie van Jolanda Spruijt over scannen en herkennen...

  Hartger Veenstra van Finovion ging in op zijn ervaring met Newviews. Hartger benadrukte de spreiding van werkzaamheden als gevolg van de spreiding bij het aanleveren van boekingsdocumenten door klanten.
  Opvragen presentatie van Hartger Veenstra over scannen en herkennen...

  Demo's van scannen en herkennen werden gegeven door Hans Roosenstein van Newviews met een gelijknamige oplossing en door Ronald van Grunsven van YOB met scanboeken. 
     
 5. Uw administratie in the cloud en pakketselectie
  Cloud computing met behulp van internet en in het verlengde daarvan het gebruik van 'apps' op smartphones en tablet-pc's is niet meer weg te denken en heeft ook terrein veroverd op administratief gebied. Bent u op de hoogte van de mogelijkheden van cloud computing en gaan uw softwareleveranciers op het gebied van administratieve software mee in the cloud  tijd? En hoe staat het met beveiliging van uw gegevens in the cloud? 

  Of u nu in the cloud wilt werken of met een lokale software. Bij de selectie een nieuw softwarepakket spelen een aantal belangrijke aandachtspunten. Hoe begint u aan de selectie van een nieuw softwaepakket? Welke criteria komen hierbij kijken en wat zijn de valkuilen? Met ook aandachtspunten die spelen bij de inzet van cloud computing.
  Gerard Bottemanne van onderzoeksbureau GBNED gaf een presentatie over de eigenschappen van software via het model van cloud computing en ging in op enkele aspecten bij pakketselectie.
  Opvragen presentatie cloud computing en pakketselectie van Gerard Bottemanne...

  Gerard is auteur van artikelen op het gebied van onder andere cloud computing en selectie van standaard software De volgende uitgaven zijn gratis op te vragen:

  - Leidraad administratieve software.
  - Boekhoudsoftware en assurance.
  - (Samen)werken in the cloud: aanbod online toepassingen voor de accountancy.

ICT Financials is een initiatief van onderzoeksbureau GBNED. Meer over ICT Financals is te vinden op www.ictfinancials.nl
  

Categorie(n) Soort > (Elektronisch) factureren, Branche > Financials, SEPA, Branche > Accountantskantoren, Softwareselectie, SBR / XBRL, Soort > Documentbeheer en dossierbeheer, SAAS, Cloud Computing
Bronvermelding GBNED

Automatisch op de hoogte blijven?
Schrijf u in voor onze gratis periodieke nieuwsbrief.

Terug


Onerzoeksbureau GBNED