Softwarepakketten.nl

Onderzoek

Digipoort services: generieke oplossingen voor koppeling met Digipoort

Plaatsingsdatum 23-09-2013
Berichtdatum 23 september 2013

Digipoort is de centrale digitale dienst voor de uitwisseling van gegevens tussen bedrijven en verschillende overheidsorganisaties (zoals Belastingdienst en Kamers van Koophandel). Digipoort is feitelijk een verzamelnaam voor meerdere onderliggende infrastructuren die ingezet worden om elektronisch gegevens uit te wisselen met de overheid.

In het geval van Digipoort wordt altijd ondertekend (signen van bericht) met een PKIoverheid service certificaat. Na het signen kan een bericht dan niet meer onopgemerkt gewijzigd worden. De volgende stap is het opzetten van een beveiligde (dubbelzijdige SSL) verbinding. Tussen uw computer en Digipoort wordt met het genoemde certificaat een beveiligde verbinding opgezet, waardoor uw bericht veilig wordt getransporteerd.

Door de komst van Digipoort is er behoefte aan generieke software voor een koppeling met Digipoort. Dit omdat niet alle leveranciers van administratieve software zelf een koppeling zullen realiseren met Digipoort. Daarnaast kan deze generieke software een aanvulling zijn op een maatwerkomgeving.

Onderzoeksbureau GBNED heeft de generieke oplossingen in kaart gebracht die aangeboden worden in de markt om een koppeling met Digipoort tot stand te brengen.

De volgende leveranciers hebben informatie over hun generieke oplossingen voor koppeling met Digipoort aangeleverd:

 1. Accept;
  Accept levert een generiek programma waarmee SBR-berichten kunnen worden verstuurd naar banken, het CBS, de Kamer van Koophandel en de Belastingdienst. Tevens worden ook de retourberichten opgehaald.
  De opzet van de SBR-communicator lijkt op die van een e-mail omgeving. Het programma beschikt onder meer over een inbox waarin retourberichten van overheidsinstanties en banken worden opgeslagen. Daarnaast blijven eenmaal verstuurde SBR-berichten beschikbaar zodat zij op een later tijdstip altijd nog kunnen worden geraadpleegd..
      
 2. Centric;
  Er zijn door Centric twee oplossingen gemaakt.
  A. DataXchange SBRportal
  Gebruik maken van een website waar het betreffende bericht ingezonden kan worden. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een verzamelcertificaat voor de koppeling met Digipoort. Diverse CSV- en XML-formaten worden ondersteund.
  B. DataXchange SBRlocal
  On-site installatie van de koppeling. Hierbij worden dezelfde CSV- en XML-formaten ondersteund. Koppeling gebeurt op basis van een eigen PKI-overheid-certificaat.
      
 3. Choice Business Partners;
  Choice Business Portal is geschikt voor informatie uitwisseling van bedrijven naar bedrijven, van bedrijven aan de overheid en naar de consumentenmarkt. Aansluiten kan door middel van een webservice of de door ons te leveren aansluitsoftware. Afhankelijk van de achtergrond kan onze software door de software ontwikkelaar aangeboden worden via het administratieve pakket of kan het in de klant omgeving geïnstalleerd worden.
       
 4. CreAim;
  De Digipoort connector kan op twee manieren worden ingezet.
  1. Digipoort Connector als losse module:
  De softwareleverancier heeft dan zelf de beschikking over het component en dient de Digipoort Connector in te bouwen in haar eigen software. Vervolgens wordt de Digipoort Connector gezamenlijk met het softwarepakket van de softwareleverancier lokaal geïnstalleerd bij de klant. De klant dient een eigen PKIoverheid services servercertificaat in te lezen in het softwarepakket/Digipoort Connector. Vervolgens kan de klant rechtstreeks aangiftes indienen bij de Digipoort c.q. de Belastingdienst.
  2. Digipoort Connector als SaaS oplossing:
  De SaaS Digipoort Connector staat in een online omgeving en verzend berichten via ons PKIoverheid services servercertificaat (verzamelcertificaat).
         
 5. Infine Software;
  Infine SBR is een module die momenteel wordt ingezet om met gegevens vanuit rapportages van Infine Software (Jaarrekening, Samensteldossier, Activa) SBR-instances te maken. Het inlezen van taxonomieën en het genereren van XBRL wordt in de applicatie (off-line) gedaan. Voor onze eigen klanten beperken we ons op dit moment tot de taxonomieën voor KvK en Banken, maar dit is breder te trekken.
      
 6. Pantheon Automatisering;
  Er wordt een installer geleverd die een Java gebaseerd programma installeert. Na het invoeren van de licentie code kan de software worden gebruikt.
     
 7. Pink Web Applications;
  De PinkWeb Digipoort Service is een generieke oplossing, die eenvoudig is te koppelen aan of te implementeren in gebruikte software. Er wordt gebruik gemaakt van de beproefde en krachtige webservices en koppelingen van het Cliënt Online accountancy klantenportaal. Daardoor is het eenvoudig om aan te sluiten. Vanuit de gebruikte software kan dan worden gekozen voor verzending naar de PinkWeb Digipoort Service. Deze verstuurt de bestanden naar Digipoort en zorgt voor terugkoppeling en inzicht in de status.
       
 8. SkillSourceOB Services;
  Elektronische-aangifte.nl biedt een webservice waarmee het mogelijk is vanuit andere systemen aangiftes via digipoort te versturen. Hierbij is geen kennis van sbr of digipoort vereist. Er kan gebruik gemaakt worden van een eigen certificaat, of van ons verzamelcertificaat.
      
 9. YOB Services;
  De SBRgateway is een SaaS dienst in de vorm van een verzendportaal voor de onderlinge uitwisseling van officiële berichten zoals bijvoorbeeld belastingaangiften, jaarrekeningen en kredietrapportages. De dienst is al actief voor de accountancy sector en heeft nu een speciale oplossing voor softwareleveranciers om de dienst als black-box te integreren in de eigen toepassing.

Bij het in kaart brengen is op geen enkele wijze een waarde-oordeel over de aangeboden oplossingen gegeven.

Opvragen complete rapport: Digipoort generieke koppelingen (PDF)...
(met contactgegevens, kosten en nadere specificaties per toepassing).

Categorie(n) Soort > Datacommunicatie (GSM), Soort > ICT Systeemontwikkeling, SBR / XBRL, Soort > Portaaltoepassingen en eCommunity software, Branche > Accountantskantoren, SAAS, Cloud Computing, Standaardisatie, (open)standaarden, Branche > ICT bedrijven, Soort > EAI, Webservice en API, XML en EDI, Kennisplatform Administratieve software
Bronvermelding Onderzoeksbureau GBNED

Automatisch op de hoogte blijven?
Schrijf u in voor onze gratis periodieke nieuwsbrief.

Terug

Gerelateerde berichten

Gids boekhoudsoftware 2020: alle standaard boekhoudsoftware en hun functionaliteit [02-06-2020]

RGS: uniform rekeningschema voor alle bedrijven [06-05-2020]

Elektronisch factureren 2.0: met UBL, PEPPOL en voorstel voor retourberichten [28-04-2020]

Gids RPA en robotic accounting [19-04-2020]

Terugblik en presentaties Praktijkdag Practice management 2020 [07-03-2020]


Seminar RPA en robotic accounting

Najaar 2020
Seminar RPA en robotic accounting
Met ook gerelateerde ontwikkelingen, zoals: Artificial intelligence (AI), Elektronisch factureren, Purchase-2-Pay, PSD2, Blockchain en Chatbots.
Meer informatie en deelname...


Kleisteen

Informer Software

MUIS Software


Timewriter


Onerzoeksbureau GBNED