Softwarepakketten.nl
erp software prodin

Bijdrage van Bloggers (blogs)

In hoeverre draagt de invoering van SBR/XBRL inmiddels bij tot administratieve lastenvermindering?

Plaatsingsdatum 04-11-2013
Berichtdatum 4 november 2013

"Het Nederlandse Taxonomie Project (red. NTP) is een samenwerkingsverband van de ministeries van Justitie en Financien en is qua beoogde opbrengst het grootste project uit het programma vermindering administratieve lasten voor het bedrijfsleven van het kabinet Balkenende. De geraamde administratieve lastenverlichting bij gebruik van de taxonomie bedraagt voor ondernemers 350 miljoen euro in 2007, maar bij optimale benutting van de mogelijkheden kunnen de besparingen oplopen tot zo'n 900 miljoen euro. Door een Nederlandse XBRL-taxonomie in te voeren in financiele softwarepakketten, kunnen ondernemers en accountants met een druk op de knop de juiste gegevens voor de jaarrekening, winstaangifte en economische statistieken uit hun administratie verzamelen en aanleveren bij de Kamers van Koophandel (KvK), Belastingdienst en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS)", aldus eerdere berichtgeving in de media in de periode 2006/2007.

In 2007 heb ik al eens de volgende vraag gesteld aan betrokken organisaties: "Verwacht u dat de invoering van de Nederlandse XBRL-taxonomie in 2007 al zal bijdragen tot administratieve lastenvermindering voor ondernemers?".

"Neen" was indertijd het antwoord van NOAB, SRA en VNO/NCW.
Zowel NOvAA als NIVRA (nu opgegaan in de NBA) verwezen naar de langere termijn. "Invoering vergt een investering nu om in de toekomst voor vele jaren besparingen te kunnen realiseren", luidde het antwoord van NIVRA en "XBRL zal op termijn kunnen leiden tot lastenverlichting" gaf de NOvAA als reactie.

Ik heb ruim zes jaar gewacht om opnieuw de balans op te maken. Het is inmiddels eind 2013 en vroeg me af in hoeverre XBRL inmiddels bijdraagt tot administratieve lastenvermindering? Een lastenvermindering die via de intermediair terecht moet komen bij de ondernemer.

De tarieven in de accountancy staan onder druk. Maar of dat het gevolg is van XBRL (wat tegenwoordig door het leven gaat als SBR binnen Nederland) betwijfel ik toch sterk.

Ik nodig intermediairs en hun belangenorganisaties van harte uit om onderstaand te reageren op de stelling: "In hoeverre draagt de invoering van XBRL inmiddels bij tot administratieve lastenvermindering?".

Categorie(n) SBR / XBRL, Soort > Externe verslaggeving
Bronvermelding Gerard Bottemanne

Automatisch op de hoogte blijven?
Schrijf u in voor onze gratis periodieke nieuwsbrief.

Terug

Seminar RPA en robotic accounting

29 september 2021
Seminar RPA en robotic accounting
Met ook gerelateerde ontwikkelingen, zoals: Artificial intelligence (AI), Elektronisch factureren, Purchase-2-Pay, PSD2, Blockchain en Chatbots.
Meer informatie en deelname...


Kleisteen

Informer Software
 

KING Software


Timewriter


Onerzoeksbureau GBNED