Softwarepakketten.nl

Software nieuws

In 2014 migreert eHerkenning naar het eID Stelsel

Plaatsingsdatum 19-12-2013
Berichtdatum 19 december 2013

Ministers Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en Kamp van Economische Zaken informeren vandaag de Tweede Kamer over de invoering van een stelsel voor elektronische identiteit, het eID Stelsel.
 
Het eID Stelsel maakt digitale identificatie veilig en makkelijk. De omvang en het belang van digitale communicatie neemt toe. Mensen, bedrijven en organisaties hebben daarom behoefte aan meer zekerheid over degene met wie ze digitaal communiceren. Om aan die behoefte te voldoen, werkt de overheid aan het eID Stelsel. Met het eID Stelsel regelen overheden en bedrijven samen een betrouwbare en veilige toegang tot online dienstverlening.
 
Minder wachtwoorden
Tot nu toe hebben overheden en bedrijven hun eigen middelen voor online identificatie. Mensen moeten daarom veel verschillende gebruikersnamen en wachtwoorden onthouden. Dankzij het eID Stelsel kunnen mensen hetzelfde identificatiemiddel bij meerdere organisaties gebruiken, zowel bij de overheid als bij bedrijven. Dit zorgt ervoor dat online identificeren makkelijker wordt.
 
Zekerheid
Binnen het eID Stelsel kunnen mensen met de identificatiemiddelen die zij zelf kiezen veilig online zaken doen met de overheid en het bedrijfsleven. Het stelsel draagt bij aan de bestrijding van cybercrime en identiteitsfraude. Daarnaast kunnen organisaties dankzij het eID Stelsel iemands leeftijd online verifiëren.
 
Privacy
De bescherming van de privacy van personen is een belangrijk uitgangspunt van het eID Stelsel. Organisaties krijgen enkel toegang tot die informatie die strikt noodzakelijk is voor het uitvoeren van hun taak. Een online slijter krijgt bijvoorbeeld alleen te zien of een persoon ouder dan 18 jaar is. De slijter krijgt dus niet de geboortedatum of het burgerservicenummer van die persoon te zien.
 
Aansluiten op eHerkenning
Het is de bedoeling dat binnen het stelsel diverse publieke en private identificatiemiddelen naast elkaar bestaan. Als een identificatiemiddel niet bruikbaar is door storing of uitval kan een ander middel gebruikt worden om in te loggen, zoals dat nu al werkt bij eHerkenning.

Het eID Stelsel is breder van opzet met als doel om alle publieke en private aanbieders van online diensten samen te brengen. Momenteel sluiten veel overheidsorganisaties aan op eHerkenning of zijn van plan om dat in 2014 te gaan doen, deze kunnen gewoon doorgang vinden. In 2014 zal eHerkenning naar eID migreren.

Lees verder over het eID Stelsel...

Categorie(n) Branche > Accountantskantoren, Soort > ICT Beheer authenticatie en ondertekenen
Bronvermelding Logius

Automatisch op de hoogte blijven?
Schrijf u in voor onze gratis periodieke nieuwsbrief.

Terug

Gerelateerde berichten

SBR op weg naar 2020: laatste herijking roadmap [01-10-2019]

ZZP filter en kassacodes toegevoegd aan RGS 3.0 [27-07-2018]

Intermediairs positief over SBR: SBR leidt tot meer efficiëntie en is handig in gebruik [06-11-2013]

SBR Selectietool 2013 voor KvK-rapportages online [28-02-2013]

SBR Governance vastgesteld [28-02-2013]


Seminar RPA en robotic accounting

Najaar 2020
Seminar RPA en robotic accounting
Met ook gerelateerde ontwikkelingen, zoals: Artificial intelligence (AI), Elektronisch factureren, Purchase-2-Pay, PSD2, Blockchain en Chatbots.
Meer informatie en deelname...


Kleisteen

Informer Software

MUIS Software


Timewriter


Onerzoeksbureau GBNED