Softwarepakketten.nl

Onderzoek

Conversietools voor de overgang naar SEPA

Plaatsingsdatum 04-01-2014
Berichtdatum december 2013

Bestaande software SEPA-compliant maken is niet altijd de meest efficiënte oplossing

In niet alle gevallen wordt bestaande software met functies voor betalingsverkeer aangepast aan SEPA standaarden. Zo kan sprake zijn van maatwerk of standaard pakketten die al langere tijd niet meer worden onderhouden. Ook zijn er standaard pakketten waarvan (oudere) versies niet meer SEPA-compliant worden gemaakt. In het laatste geval is het meest logisch om te migreren naar de laatste versie van het betreffende pakket, maar dat kan, meestal omwille van maatwerk of gekoppelde systemen, lastig zijn. Het komt ook voor dat de migratie naar SEPA op een ongelukkig moment valt binnen een groter project waarbij een legacy systeem wordt vervangen door een bijdetijds, dus ook SEPA compliant, systeem. 

Gelukkig zijn er in de markt oplossingen voorhanden waarmee betalingsverkeer binnen bestaande software niet of nauwelijks aangepast hoeft te worden aan SEPA. Deze oplossingen worden in dit artikel verder aangeduid als ‘SEPA conversietools’.

Rekening houden met het softwarelandschap in de toekomst
Voordat een bedrijf een SEPA conversietool en/of andere conversietool aanschaft is het belangrijk rekening te houden met het softwarelandschap in de toekomst. Altijd blijven werken met ‘oude’ software en noodzakelijke conversietools kan voor de toekomst wel eens verkeerd uitpakken. Zo kan een leverancier een oudere versie van een softwarepakket niet meer ondersteunen. Hierbij kunt u denken aan het overzetten van de software naar een andere server of besturingssysteem. Ook zijn er situaties bekend waarin de SEPA functionaliteit in een aparte module wordt uitgerold en de ondersteuning van de oude bestandsformaten in de loop van de tijd uit de standaardsoftware wordt verwijderd. Ook is altijd de vraag in hoeverre conversietools alle toekomstige ontwikkelingen blijven ondersteunen. Bij SEPA kan dit bijvoorbeeld ondersteuning zijn van toekomstige eMandates (in relatie tot SEPA incasso’s).

Een ander voorbeeld van een verplichte aanpassing binnen (boekhoud)software is die van de BTW-aangifte en ICP-opgave. Vanaf januari 2014 is SBR verplicht als elektronische aanlevering richting Belastingdienst. Inhoudelijk is dan sprake van BTW-aangiftes en ICP-opgaves in XBRL-formaat die verzonden worden via Digipoort en ondertekend worden met een PKIoverheid Services certificaat. Als alternatief kunt u BTW-aangiftes en ICP-opgaves handmatig opgeven via uw persoonlijk domein op de website van de Belastingdienst. Echter als een ICP opgave meer dan 99 regels bevat bent u aangewezen op elektronische aanlevering.

Download gratis het complete artikel "Conversietools voor de overgang naar SEPA" met aandachtspunten en een overzicht van beschikbare conversietools.

Aanbevolen
Gratis (ruim 50 pagina's tellend) rapport "Van clieop naar SEPA: gevolgen voor software en administratie"...
 

Categorie(n) Soort > Treasury-, Cash en Payment management, Branche > Accountantskantoren, Branche > Financials, Soort > Boekhoudsoftware, SEPA
Bronvermelding Onderzoeksbureau GBNED

Terug


Onerzoeksbureau GBNED