Softwarepakketten.nl

Bijdrage van Bloggers (blogs)

Passie is voorwaarde voor effectief advies richting ondernemer

Plaatsingsdatum 05-06-2014
Berichtdatum 5 juni 2014

Door: Wilco Kraaij, strategisch manager, UNIT4 Accountancy

In 1997 koos ik voor een opleiding tot accountant vanwege mijn enthousiasme voor het beroep van MKB accountant. Ik droomde van werken bij een kantoor waar de ondernemer centraal stond. In 2000 was het zover, ik begon enthousiast bij een kleiner accountantskantoor. Ik zou carrière maken en groeien naar een vertrouwenspersoon van ondernemers zodat ik vele bedrijven van binnen kon zien. Ik wilde ondernemers helpen financieel gezond te blijven en winstgevend te zijn. Twee jaar later was ik een illusie rijker: talloze schoenendoosadministraties had ik ingeklopt, vele jaarrekeningen in Word uitgeschreven (die de receptioniste vervolgens uittypte zodat ik ze weer kon natellen op mijn rekenmachine). De ervaring: RSI van de hele dag op een toetsenbord roffelen. Op dat moment wist ik het zeker: dit wil ik niet heel mijn leven blijven doen!

Toch was mijn periode bij het accountantskantoor leerzaam. Ze heeft me een wijze les geleerd: volg je passie. Die ontbrak tijdens mijn administratieve werkzaamheden. Deze werkzaamheden automatiseren, dat werd mijn nieuwe passie en zo ben ik de automatisering ingerold. De verregaande automatisering van het repeterende werk op het accountantskantoor brengt de ware rol van de accountant naar voren: die van bedrijfscoach. Er waait nu een nieuwe wind door de accountancysector. De wijze waarop de accountant hiermee om moet gaan, begint met passie voor het ontzorgen van de ondernemer en hem helpen een nog succesvoller bedrijf te leiden. Dat vergt een grote verandering voor de accountant. Niet het interne samenstelproces en de vaktechnische discussies over de toelichting op de balans staan centraal, maar de focus op de financiële gezondheid van de ondernemer en toekomstgericht advies.

Perfecte match
Een vaak gehoorde discussie bij advies is dat je de juiste medewerkers moet hebben. Mijn stelling is dat het niet zoveel uitmaakt of je nou blauwe, groene of rode medewerkers hebt, zolang de passie er maar is. Passie om de ondernemer aan te vullen op de gebieden waar hij traditioneel niet zo sterk is. In de basis vormen de (kleinere) ondernemer en de accountant namelijk een perfecte match. De ondernemer ontwikkelt zijn business, hij is het ondernemende hart. De accountant helpt de ondernemer vervolgens met alle onderwerpen waar hij zich primair niet druk over wil maken: inrichten financiële processen, opstellen management rapportages, voldoen aan wet & regelgeving, het verkrijgen van subsidies en bankkredieten of het doorrekenen van financiële consequenties van gewijzigde plannen.

Jonge generatie
Voor mij is er maar één conclusie: accountancy is niet dood, gaat niet dood en is weer springlevend voor de jonge generatie accountants. Alle jonge accountants die nu starten komen terecht in een branche waar ze de passie voor het vak kunnen omzetten in toegevoegde waarde voor de ondernemer. Ik zie een mooie toekomst voor alle accountancy studenten. De werkelijke roeping van de MKB accountant is het mooiste vak ter wereld!

Bron UNIT4 Accountancy...

Categorie(n) Branche > Accountantskantoren
Bronvermelding UNIT4

Terug


Onerzoeksbureau GBNED