Softwarepakketten.nl
 
EXACT Software
VISMA E-accounting
E-boekhouden

White papers

Opleggerfabrikant Broshuis: Cao-wijzigingen worden automatisch verwerkt in de salarisadministratie

Plaatsingsdatum 22-07-2014
Berichtdatum juli 2014

Broshuis maakt diepladers en opleggers voor speciaal transport. Sinds 1997 verzorgt de onderneming uit Kampen haar personeels- en salarisadministratie met PersMaster en PayMaster van Centric. Begin dit jaar nam Broshuis het Standaard Raamwerk Loonmodel (SRL) voor de grootmetaalbranche (Metalektro) in gebruik. Loonadministrateur Cisca ter Beek: "Cao-wijzigingen hoef ik voortaan niet meer zelf door te voeren. Dat scheelt tijd!"

"Broshuis werkt met het Standaard Raamwerk Loonmodel voor de Metalektro, de cao voor de grootmetaalbranche. Wij doen er iedere maand de salarisafrekening mee voor al onze medewerkers. In het Raamwerk worden automatisch de premies berekend voor het pensioen en de WIA-verzekering. Met selectiecodes geef je aan welke medewerkers verzekerd zijn en vervolgens rekent het systeem de bedragen uit. Voorheen deed ik die berekeningen aan het begin van ieder jaar zelf. Allemaal handwerk, dus januari was altijd een drukke maand. Nu gaat dat via het Raamwerk. Centric voert daarin jaarlijks de aanpassingen, zoals gewijzigde percentages, door."

Wat was voor Broshuis de belangrijkste reden om over te stappen op het Standaard Raamwerk Loonmodel?
"Na een reorganisatie in 2009 zijn we nu weer flink aan het groeien. Inclusief uitzendkrachten zitten we momenteel op 235 medewerkers, en meer personeel betekent natuurlijk meer administratie. Ik doe de salarisadministratie en de personeelsadministratie helemaal alleen. We hebben voor het Raamwerk gekozen om tijd te besparen. Wettelijke wijzigingen, maar ook aanpassingen in de cao- en pensioenregelingen worden nu automatisch in het systeem verwerkt."

Een standaard is handig, maar sommige zaken wil je zelf kunnen inregelen. Is daar ruimte voor?
"Ja. Het Raamwerk biedt een standaard, maar is niet rigide. Bij de implementatie is het aangepast op onze specifieke regelingen. We hebben een aantal extra arbeidsvoorwaarden opgenomen, zoals een extra vergoeding per uur voor overwerk, boven de cao. Nu hoef ik niet meer dat bedrag in te voeren, alleen nog de uren. De bedragen rollen er vervolgens vanzelf uit. Dat maakt het onderhoud voor mij een stuk gemakkelijker."

"Het Raamwerk neemt me veel zaken uit handen. Natuurlijk moet je nog wel controleren of de bedragen kloppen. Neem het uitbetalen van de vakantietoeslag, dat verloopt nu automatisch. Maar niet alle gevallen passen binnen een standaard. Voor uitzonderingssituaties – iemand gaat bijvoorbeeld uit dienst – stelde ik vroeger van tevoren handmatig de parameters in. Nu gebruik je daarvoor achteraf correctieregels, dat was even wennen. Maar het Raamwerk Loonmodel bespaart mij een hoop tijd."

Hoe verliep de implementatie?
"Die is heel snel gegaan. In november hebben we de eerste gesprekken gevoerd en in januari gingen we al over. Ik ken PayMaster goed omdat ik al jaren met het systeem werk, sinds 1997. Het enige wat met de komst van het Raamwerk verandert, zijn de rekencodes. Voor de rest wist ik al hoe de berekeningen eruitzien. Ik werk dan ook al 43 jaar bij Broshuis, al die tijd op de salarisadministratie. In het begin ging dat nog met papieren loonstaten en een vel carbonpapier voor de loonstrookjes. Uit die tijd stamt ook het woord ‘loonstrookje’, dat weten weinig mensen. Er is in de loop der jaren veel veranderd. Maar ik koester ons huidige systeem. Ik zou niet meer zonder kunnen. En het standaard Raamwerk maakt het nóg weer iets makkelijker."

Categorie(n) Soort > Loon-, salaris- en HRM software
Bronvermelding Centric
Internet URL Centric

Automatisch op de hoogte blijven?
Schrijf u in voor onze gratis periodieke nieuwsbrief.

Terug

Woensdag 11 oktober 2023
Seminar RPA en robotic accounting

Robotic accounting

Robotic Process automation (RPA), Business Intelligence (BI), Artificial Intelligence (AI) in Business applicaties, Sustainability geïntegreerd in boekhoudsoftware, E-factureren en de Gids boekhoudsoftware 2023 en innovaties.
Meer informatie en aanmelden.


Kleisteen

Informer Software


KING Software


Timewriter


Onerzoeksbureau GBNED