Softwarepakketten.nl
erp software prodin

Bijdrage van Bloggers (blogs)

Het echte voordeel van de cloud is de crowd

Plaatsingsdatum 08-09-2014
Berichtdatum 8 september 2014

Door Wilco Kraaij van UNIT4.

Ik verbaas me over de artikelen over voor- en nadelen van private, hybrid of public cloud. Om dit te illustreren vraag ik u: zou u uw eigen internetbankieren portaal willen hosten? Waarschijnlijk niet; dat biedt namelijk geen enkele toegevoegde waarde, enkel nadelen. U moet een server kopen, onderhouden, back-up’s verzorgen, etc. Het belangrijkste; u bent verantwoordelijk voor de veiligheid en beschikbaarheid. Heerlijk toch dat uw bank u ontzorgt zodat u 24/7 bij uw geld kunt (storingen daargelaten). Waarom zou je als accountant iets anders willen dan applicaties die altijd en overal beschikbaar zijn?

Er zijn twee redenen waarom cloud extra geschikt is voor de accountancymarkt: vanwege standaardisatie en kennisdeling. De eerste reden is direct verbonden met de werkelijke aard van veel accountantswerkzaamheden. De uitkomst van het opstellen van de jaarrekening is accountant onafhankelijk. Zou de jaarrekening die accountant A vervaardigt een ander beeld mogen geven dan wanneer dezelfde jaarrekening is opgesteld door accountant B? Uiteraard niet. Hetzelfde geldt voor de fiscale aangifte en wellicht ook voor de cijferanalyses die u verricht. Stel, u maakt een jaarrekening voor een bouwbedrijf en direct worden de meest populaire analyses binnen de branche voor u uitgevoerd. Dat is echte toegevoegde waarde van uw administratieve dienstverlening. Of u werkt aan het hoofdstuk onderhandenwerk van een jaarrekening en u kunt direct een discussie starten over de interpretatie van bepaalde richtlijnen omtrent de waardering van het onderhandenwerk. Plus u ziet andere discussies die levendig zijn in deze branche. Dat biedt direct voordeel.

Kennisdeling
Wat mij enthousiast maakt, is het feit dat dagelijks tienduizenden accountants te maken hebben met dezelfde vraagstukken. Die moeten ze op basis van dezelfde wet & regelgeving interpreteren. Hoe mooi is het dan als je direct vanuit de juiste plek in de applicatie gebruik kunt maken van de kennis en kunde van deze experts door middel van de cloud. Het echte voordeel van cloud vind ik dus crowd: informatie delen die vervolgens anderen kunnen gebruiken en verrijken. Accountants maken allemaal werkprogramma’s. Waarom delen we die niet? Alle accountants willen analyses voor bepaalde branches. Waarom delen we die analyses niet met elkaar? Er is een grote diversiteit aan content beschikbaar. Door die te delen via de cloud ontstaat een mooie basis voor een kwaliteitsplatform, waarbij accountants zichzelf continu scherp houden door veranderingen door te voeren. Daardoor ontstaat een levend document aan modellen, analyses en data. Zie het concept als een soort Wikipedia. De encyclopedie die onderhouden wordt door de crowd heeft een hoge betrouwbaarheid. Dat komt omdat de samenstellers kritisch zijn en gebruikers de mogelijkheid krijgen om te reageren en te corrigeren. Hetzelfde kan binnen een productiviteitssuite als de accountancy cloud. Door modellen of content te selecteren op populariteit, kunt u er vanuit gaan dat ze geen onzin bevatten.

Samenwerken
Samenwerken is de tweede reden waarom de cloud geschikt is voor accountants. In geen andere branche is samenwerken zo logisch. U werkt vaak met meerdere specialisten aan verantwoordingsdocumenten voor verschillende uitvragende partijen. Het is beter als alle specialisten: de ondernemer, assistent accountant, accountants en fiscalisten aan hetzelfde proces werken en het liefst in eenzelfde omgeving. Als het ergens logisch is dat er in de cloud gewerkt wordt, dan is het in de accountancy. In de cloud is namelijk een dergelijke omgeving te creëren waar alle specialismen toegang hebben tot voor hen relevante functionaliteit en gegevens, inclusief de klant. Er is een grote diversiteit aan content beschikbaar. Door kennis van de crowd te benutten, kunt u mede dankzij de cloud veel betere dienstverlening leveren dan ooit te voren.

Categorie(n) Branche > Accountantskantoren, SAAS, Cloud Computing
Bronvermelding UNIT4
Internet URL UNIT4

Automatisch op de hoogte blijven?
Schrijf u in voor onze gratis periodieke nieuwsbrief.

Terug


Onerzoeksbureau GBNED