Softwarepakketten.nl

Onderzoek

Elektronisch factureren en purchase to pay

Plaatsingsdatum 04-01-2015
Berichtdatum December 2014

Elektronisch factureren begint in Nederland steeds meer ingeburgerd te raken, zowel bij de overheid als bij bedrijven. Aan de inkomende kant van het factuur- en inkoopproces, ook wel aangeduid met 'purchase-to-pay' of 'procure-to-pay' (PtP of P2P), vallen veel kosten te besparen.

In de volle breedte bestaat het ‘purchase-to-pay’ proces uit drie onderdelen:

  1. E-procurement; het geheel of gedeeltelijk automatisch laten verlopen van het inkoopproces. Naast inkoopprijsvoordelen, kan E-procument de kans op fouten aanzienlijk verminderen, het bestelproces vereenvoudigen, levertijden verkorten en de transactiekosten van het inkoopproces verlagen.
  2. E-contractbeheer; het geheel of gedeeltelijk automatisch beheren ven (inkoop)contracten die een organisatie met haar leveranciers afsluit.
  3. Elektronische factuurverwerking; het geheel of gedeeltelijk automatisch verwerken van binnenkomende facturen.

Bij elektronische factuurverwerking is het van belang dat facturen van leveranciers correct aangeleverd worden. Vandaar ook dat e-procurement en elektronische factuurverwerking eigenlijk niet los van elkaar gezien kunnen worden. E-procurement legt feitelijk de basis om binnenkomende facturen automatisch te matchen met inkooporders en leveringen, waarna ook de (automatische) betaling (uitgaand) en verwerking in de administratie kan plaatsvinden. Als de software voldoende algoritmen bevat is menselijke tussenkomst zelfs overbodig.

Facturen automatisch matchen met inkooporders en leveringen wordt ook wel aangeduid als 3-weg matching. Facturen alleen automatisch matchen met inkooporders wordt aangeduid als 2-weg matching.

De belangrijkste voordelen van het elektronisch verwerken van inkomende facturen zijn:

  • Toegankelijkheid van gegevens (digitaal, online); zo kan een originele factuur altijd geraadpleegd worden.
  • Verlaging van de transactiekosten (zoveel mogelijk automatische verwerking van facturen in de financiële administratie).
  • Lagere kans op (type)fouten. 
  • Snellere goedkeuring en verwerking (denk ook aan het op tijd nemen van betalingskortingen).
  • Met het oog op continuous monitoring een audit trail en rapportagemogelijkheden.

Het spreekt voor zich dat het succes van purchase to pay mede afhangt van de mate waarin leveranciers en afnemers zaken elektronisch op elkaar hebben afgestemd. In het ideale geval vindt elektronische uitwisseling en verwerking van gegevens volautomatisch bij zowel de leverancier als de afnemer plaats.

Lees complete artikel "Elektronisch factureren en purchase to pay" in PDF...

Categorie(n) Branche > Financials, Soort > (Elektronisch) factureren, Soort > Inkoop & Purchase to pay
Bronvermelding Onderzoeksbureau GBNED en WCMConsult
Internet URL http://www.gbned.nl

Automatisch op de hoogte blijven?
Schrijf u in voor onze gratis periodieke nieuwsbrief.

Terug


Onerzoeksbureau GBNED