Softwarepakketten.nl
BCS HR Software
EXACT Software
VISMA E-accounting
E-boekhouden

Onderzoek

Terugblik en presentaties Kennisplatform Administratieve software met: UBL, eHerkenning, Auditfiles en RGS

Plaatsingsdatum 14-06-2015
Berichtdatum 13 juni 2015

Tijdens het congres "Digitaal Zakendoen en eID" verzorgde het Kennisplatform administratieve software een uitgebreide kennissessie over elektronisch factureren met UBL. eHerkenning, als onderdeel van eID stond ook op het programma. Daarnaast is vanuit het XML Platform een presentatie verzorgd over de Auditfile familie, in relatie tot RGS.

Onderstaand zijn enkele presentaties beschikbaar van deze kennissessie:

Elektronisch factureren op basis van UBL
De UBL Ketentest is een initiatief om elektronisch factureren te bevorderen in Nederland. Inmiddels hebben zich 80 softwareleveranciers aangemeld voor deelname aan de UBL Ketentest en daarmee blijk gegeven de standaard UBL te ondersteunen. Hiermee wordt een lang gekoesterde wens waargemaakt en is elektronisch factureren op basis van UBL gemeengoed geworden. Deze sessie was met name bedoeld voor software ontwikelaars die met UBL aan de gang willen op basis van enkele voorbeelden en aandachtspunten.
- Presentatie inleiding UBL Ketentest door Gerard Bottemanne, GBNED (PDF)
- Presentatie Simplerinvoicing & UBL Ketentest door Jelte Jansen, SIDN (PDF)

eHerkenning
Het eID Stelsel is een publiek privaat stelsel, waarbinnen burgers, consumenten en ondernemers zowel publieke als private authenticatiemiddelen gebruiken, waarmee ze veilig online zaken kunnen doen met de overheid en het bedrijfsleven. Als onderdeel van eID regelt eHerkenning digitale identificatie door bedrijven. Centraal staat de gedachte dat bedrijven met één herkenningsmiddel elektronisch diensten kunnen afnemen bij verschillende overheidsdienstverleners en eventueel andere organisaties.
- Presentatie eHerkenning door Frank Jonker, CreAim (PDF)

Auditfiles en RGS
Bij het begrip "Auditfile" wordt meestal direct gedacht aan de Auditfile Financieel en dan ook nog in het bijzonder aan de XML Auditfile Financieel (XAF). In de praktijk blijkt het overgrote deel van accountants- en administratiekantoren de auditfile te gebruiken om cijfers geautomatiseerd en gedetailleerd op te halen uit cliëntadministraties. In veel gevallen voor het uitwerken van de kolommenbalans als start voor het opstellen van verantwoordingsstukken, zoals een jaarrekening of een winstaangifte (IB en VpB). De ontwikkeling van de auditfiles staat echter niet stil. Zo bevat de laatste versie van de Aufitfile Financieel (XAF) een relatie met het Referentie GrootboekSchema (RGS). En naast de Auditfile Financieel zijn er onder andere auditfiles beschikbaar en operationeel voor Salaris, Afrekensystemen (kassasystemen) en Ritregistratiesystemen. Er is als het ware een complete 'Auditfile familie' ontstaan die de komende jaren alleen maar uitgebreider zal worden. 
- Presentatie Auditfiles en RGS door Fred van Ipenburg, Belastingdienst en Roos Timmermans, UNIT4 (PDF) 

 

Categorie(n) Standaardisatie, (open)standaarden, Branche > Accountantskantoren, Soort > (Elektronisch) factureren, XML en JSON, Soort > Authenticatie en ondertekenen, UBL en Peppol, Kennisplatform Administratieve software, XML Auditfiles, RGS (ReferentieGrootboekSchema)
Bronvermelding Onderzoeksbureau GBNED

Automatisch op de hoogte blijven?
Schrijf u in voor onze gratis periodieke nieuwsbrief.

Terug


Onerzoeksbureau GBNED