Softwarepakketten.nl
Exact Software

Bijdrage van Bloggers (blogs)

De juiste fiscale aangiftesoftware kiezen: je zal maar in de schoenen van een accountants- of administratiekantoor staan!

Plaatsingsdatum 09-10-2015
Berichtdatum 12 oktober 2015

Duizenden accountants-, administratie- en fiscaal advieskantoren staan voor de keuze van nieuwe fiscale aangiftesoftware voor de IB en VPB (en soms OB). In eerste instantie leek me dat niet zo'n probleem, maar ditmaal moet ik mijn ongelijk bekennen en zou niet graag in de schoenen van een van deze kantoren staan.

Afgelopen zomer werd in de media volop aandacht besteed aan het feit dat SDU stopt met haar fiscale aangiftesoftware en dat gebruikers van het door Unit4 overgenomen Primaccount ook gedwongen over moeten naar een ander pakket voor het aangiftejaar 2015. Nu wordt meestal de soep niet zo heet gedronken en wordt standaard software langzaam uitgefaseerd, zo leert bijvoorbeeld de overgang van boekhoudsoftware onder Dos naar Windows en bijvoorbeeld de uitfasering van WindowsXP. Ik had dus de indruk dat na gesprekken met de branche er wel een uistelscenario zou komen.

Maar leveranciers van fiscale aangiftesoftware, SDU en Unit4, hebben een andere strategie gekozen door gewoon op betrekkelijk korte termijn de stekker uit SBO, respectievelijk Primaccount te trekken. Ik ben natuurlijk niet de eerste die dit opmerkt. Vanuit de branche zijn al de nodige gesprekken met betreffende leveranciers gevoerd. Maar zonder succes wat betreft het stopzetten van betreffende software.

Natuurlijk moet fiscale aangiftesoftware voor de IB en VpB jaarlijks aangepast worden aan de nieuwe wet- en regelgeving. Maar je mag toch verwachten dat leveranciers van dergelijke software daar al rekening hebben gehouden bij de ontwikkeling daarvan. Je hebt niet te maken met een boekhoudpakket dat misschien eens in de tien of twintig jaar te maken krijgt met het wijzigen van een BTW-tarief. Fiscale aangiftesoftware moet gewoon elk jaar aangepast worden. En volgens mij doen leveranciers dat echt niet gratis en betalen gebruikers voor onderhoud van de software. En dan toch blijkt het mogelijk dat leveranciers op korte termijn de stekker uit software kunnen trekken.

Persoonlijk lijkt me een overgangsperiode van minimaal één aangiftejaar meer dan redelijk, maar daar hebben betreffende leveranciers dus geen boodschap aan. Gewoon de stekker eruit na het lopende aangiftejaar. Ik heb begrepen dat SDU zelfs de VA's voor 2016 dit jaar niet meer uitlevert. In het geval van Unit4 is er nog iets anders aan de hand, namelijk dat bestaande Primaccount gebruikers alleen binnen Unit4 over kunnen stappen op 'Fiscaal gemak', een pakket dat enerzijds alleen via het SAAS-model beschikbaar is en waar anderzijds nog druk aan ontwikkeld wordt. Is er dan wel sprake van proven-technologie en kent Unit4 een goede compensatieregeling als er onverhoopt toch is mis gaat in de praktijk? Welke andere mogelijkheden hebben Primaccount gebruikers? Elsevier, Wolters Kluwer, AFAS of Tecknow? Ik wens alle betreffende intermediairs oprecht succes bij de keuze voor nieuwe fiscale aangiftesoftware die ze moeten maken. Misschien kan ik een beetje helpen via het gratis rapport "Fiscale aangiftesoftware voor de intermediair 2015: wat valt er nog te kiezen?" met tevens gebruikerservaring.

Saillant genoeg levert de zoekopdracht "sdu fiscaal pakket" op Google als eerste de volgende hit op:
Sdu Fiscaal‎, www.sdu.nl/fiscaal, Sdu - Oprecht de beste keuze. Up-to-date Fiscale vakinformatie". En dat terwijl Sdu geen fiscaal pakket meer levert. 

Tot slot een advies:
Ga uw huidige contracten met softwareleveranciers na!

Categorie(n) Branche > Accountantskantoren, Soort > Externe verslaggeving
Bronvermelding Onderzoeksbureau GBNED
Internet URL Onderzoeksbureau GBNED

Automatisch op de hoogte blijven?
Schrijf u in voor onze gratis periodieke nieuwsbrief.

Terug


Onerzoeksbureau GBNED