Softwarepakketten.nl

Onderzoek

Digitaal verantwoord ondernemen in 10 stappen

Plaatsingsdatum 23-10-2015
Berichtdatum Oktober 2015

Als ondernemer in het midden- en klein bedrijf wilt u elke dag vooruit. Daarom omarmt u graag nieuwe ICT-toepassingen. De bijbehorende beveiliging krijgt alleen vaak minder aandacht. Dat is een risico, want cybercriminelen komen u en uw klanten zo makkelijker op het spoor. De oplossing ligt in digitaal verantwoord ondernemen.

Internet is een zegen
Als ondernemer kunt u haast niet meer zonder internet. Want als u niet kunt e-mailen, hoe communiceert u dan met klanten en zakelijke relaties? En dankzij mobiel internet kunnen uw werknemers onderweg en thuis gewoon doorwerken. Dat is prettig en efficiënt. Maar door al deze toepassingen loopt u als ondernemer ook extra risico.

Maar kent ook risico’s
Voor veel ondernemers wordt cybercriminaliteit pas concreet als ze hiervan slachtoffer zijn geworden. De schade is vaak veel ingrijpender dan een computer die het niet meer doet. Denk aan misbruik van klantgegevens en de reputatieschade die dit veroorzaakt. Of het stilleggen van computergestuurde bedrijfsapparatuur, en daarmee uw productieproces.

Kennis ontbreekt vaak
De meeste ondernemers versleutelen hun wifi en gebruiken firewalls en antivirussoftware. Maar veel andere belangrijke maatregelen laten ze liggen. Kennis ontbreekt vaak en dat maakt uw onderneming kwetsbaar. Een goed voorbeeld is het gebruik van wachtwoorden. Korte wachtwoorden worden gemakkelijk gekraakt. Ook kennen cybercriminelen alle veelgebruikte wachtwoorden. Bedenk dus goede wachtwoorden en verander deze regelmatig.

Mkb steeds vaker doelwit
Overheden en grote bedrijven investeren al langer in hun digitale beveiliging. Cybercriminelen richten hun pijlen daarom steeds vaker op ondernemers in het midden- en kleinbedrijf. Bijvoorbeeld met ransomware, het op afstand ‘gijzelen’ van informatie in uw bedrijfsnetwerk. Maar ook fraude met digitale betalingen komt steeds vaker voor. Ook denkt een flink aantal ondernemers in het mkb dat het risico op cybercrime de komende vijf jaar voor hen zal stijgen.

Onderneem digitaal verantwoord
Cybersecurity hoeft niet te leiden tot grote investeringen. Met relatief eenvoudige middelen en enige discipline kunt u al digitaal verantwoord ondernemen. Bovendien blijkt uit onderzoek dat als u het goede voorbeeld geeft, uw medewerkers deze kennis mee naar huis nemen en ook daar toepassen. Ook kunt u uw kennis delen met uw klanten. Zo zorgen we er met elkaar voor dat we veilig kunnen profiteren van de kansen van online zaken doen.

Openbare wifi
Als ondernemer wilt u dat uw werknemers overal hun werk kunnen doen, bijvoorbeeld als ze bij een klant zijn of in de trein zitten. Je wilt dat ze overal veilig en draadloos kunnen werken en toegang hebben tot bedrijfsinformatie. Met wifi kunnen u en uw werknemers draadloos internetten met een computer, tablet of smartphone. Op steeds meer locaties zijn openbare wifinetwerken beschikbaar. Erg handig natuurlijk! Het maakt werken een stuk flexibeler. Maar hoe veilig is het eigenlijk om met uw laptop te werken op een openbaar wifinetwerk?

Het antwoord is simpel: openbare wifi is niet veilig. Zelfs niet als het wifinetwerk is beveiligd met een wachtwoord. Het is voor een cybercrimineel heel eenvoudig om uw laptop, smartphone of tablet voor de gek te houden. Met speciale apparatuur kan hij een netwerk aanmaken met de naam van het openbare wifinetwerk waarop u wilt inloggen. U merkt er zelf niets van, maar als u verbinding maakt met het nepnetwerk, gaat al uw internet- en dataverkeer langs de hacker. Hij krijgt zo toegang tot veel van uw gegevens. Die kan hij gebruiken om identiteitsfraude te plegen, transactiegegevens van online bankieren aan te passen of in te loggen op uw e-mail, sociale media en DigiD.

Bring Your Own Device - BYOD
Bring Your Own Device (BYOD) is een manier van werken waarbij werknemers hun eigen computer, smartphone of tablet voor het werk gebruiken. Werknemers kiezen de apparatuur die het beste bij hen past. Dat zorgt voor meer tevredenheid en productiviteit. Maar er kleven ook de nodige risico’s aan.

U heeft als werkgever weinig tot geen controle over de beveiliging van het privé-apparaat van uw werknemer. U kent de wachtwoorden niet en u weet niet welke apps of programma’s uw werknemer precies gebruikt. Als een werknemer zijn tablet op vakantie verliest of zijn smartphone in de trein laat liggen, dan loopt uw bedrijf het risico gevoelige bedrijfsinformatie zoals klantgegevens, contracten of uitbreidingsplannen kwijt te raken. Ook wilt u als werkgever liever niet dat een werknemer onveilige openbare wifi gebruikt, bijvoorbeeld in een café of in de trein. Net zomin als u wilt dat uw werknemer vertrouwelijke informatie naar een privé-e-mailadres stuurt. Hoe garandeert u de veiligheid van uw bedrijfsinformatie wanneer u werkt met BYOD?

Lees de tien stappen voor digitaal verantwoord ondernemen! 

Download het complete artikel "Digitaal verantwoord ondernemen in 10 stappen" (PDF)...

Categorie(n) Mobile computing, SAAS, Cloud Computing, Soort > ICT Beheer en Beveiliging, Branche > Accountantskantoren, ZZP'ers en klein MKB, Branche > ICT bedrijven, Cybersecurity
Bronvermelding ECP

Automatisch op de hoogte blijven?
Schrijf u in voor onze gratis periodieke nieuwsbrief.

Terug

Gerelateerde berichten

Visiedocument ECP: De volwassen informatiesamenleving [10-03-2016]

Midden- en kleinbedrijven hebben weinig vertrouwen in aanbieders van ICT- diensten [29-01-2016]

Onderzoek Monitor Readiness e-factureren: resultaten bekend [08-04-2009]


Woensdag 12 december 2018
Seminar: elektronisch factureren in de praktijk

Deze dag is volledig gericht op oplossingen voor e-factureren, elektronische factuurverwerking, - mede - op basis van de opvolger van PDF: de ISO-standaard UBL en PEPPOL. Ook komt de FraudeInfodesk aan de orde, controle van inkomende facturen en robotic accounting. En er worden meerdere LIVE demonstraties verzorgd.
Meer informatie en aanmelden...


CreAim

Informer software


KING


Timewriter


Onerzoeksbureau GBNED