Softwarepakketten.nl
 
EXACT Software
VISMA E-accounting
E-boekhouden

Onderzoek

Presentaties ICT Accountancy Jaarcongres 11-11-2015 beschikbaar: data-analyse, eFactureren, aangifte IB en VpB, RGS en UBL

Plaatsingsdatum 13-11-2015
Berichtdatum 12 november 2015

Op woensdag 11 november 2015 vond in EXPO Hoevelaken voor de 14e maal het ICT Accountancy Jaarcongres plaats met ruim 260 deelnemers en 35 exposanten op de informatiemarkt. Een initiatief van Onderzoeksbureau GBNED in samenwerking met NOVAK. Actuele onderwerpen als Data-analyse, RGS,  Elektronisch factureren met UBL, UBL-RGS pilot automatisch boeken en fiscale aangiftesoftware voor de IB en VpB passeerden de revue.

Van de volgende onderwerpen en sprekers zijn presentaties beschikbaar:

Data-analyse en boekhoudsoftware voor de MKB-accountant in een breder perspectief
Zowel het MKB als het grootbedrijf maken gebruik van een of meer applicaties voor de 'boekhouding' waarin een abstractie van de werkelijkheid wordt opgeslagen. Idealiter kan men die gegevens gebruiken voor (onder meer): voorspellingen, bijsturen en controle. Bijsturen (onderdeel interne beheersing) en controle (financial audit) zijn activiteiten waarbij data-analyse is te gebruiken. Hierbij moet wel rekening gehouden worden met de scope van data-analyses, te weten: onderzoek consistentie van de vastgelegde gegevens, genereren norm uit gecontroleerde gegevens d.m.v. regressie-analyse en onderzoek potentiële fouten. En tot slot: welk 'bewijs' levert data-analyse.
Bovenstaande is toegelicht door Hein (H.H.W.) Kloosterman RE RA., expert en adviseur op het gebied van IT-audit en Statistical Audit (zie ook Accountant.nl).
Opvragen presentatie Hein Kloosterman...

Data-analyse in de accountancypraktijk en de WKR
DRV Accountants & Adviseurs zet in de praktijk data-analyse in ten behoeve van klantmonitoring en dan in dit geval specifiek gericht op de werkkostenregeling (WKR). Dit gebeurt door zowel data uit de financiële als de salarisadministratie op te vragen. Met behulp van maandelijkse geautomatiseerde analyses wordt bepaald of sprake is van een fiscaal risico waarna gebruikers hierover worden geïnformeerd. Dezelfde data wordt tevens gebruikt voor monitoring op een aantal andere aspecten zoals aansluiting tussen loon- en financiële administratie en interessante personeelsmutaties.
Door Martin de Bie, DRV Accountants & Adviseurs.
Opvragen presentatie Martin de Bie...

RGS als uniform rekeningschema
Het Referentie grootboekschema (RGS) is een omvangrijk uniform (grootboek)rekeningschema dat als belangrijkste functie heeft rapportages vanuit de boekhouding te vereenvoudigen.

Wat is de status van RGS en wat zijn de verwachtingen voor de toekomst?

UBL in de accountantspraktijk
Wat is de praktijkervaring van een accountantskantoor met elektronische factuurverwerking op basis van UBL?
Door Fou-Khan Tsang, Alfa Accountants en Adviseurs. 
Opvragen presentatie Fou-Khan Tsang...

Fiscale aangiftesoftware IB en VpB;
Het aanbod van fiscale aangiftesoftware is in beweging, met onder andere een verschuiving van 'on premise' naar 'de cloud'. Ook is het belangrijk fiscale aangiftesoftware te plaatsen in de context van het complete applicatielandschap bij kantoren. Arjan Gelderblom van Full Finance is adviseur/expert op het gebied van ICT ontwikkeling voor accountantskantoren en deelt zijn, mede vanuit zijn relatie met de praktijk, opgedane ervaring op het gebied van fiscale aangiftesoftware en plaatst dit laatste ook in een breder perspectief als het gaat om ICT ontwikkelingen voor accountantskantoren.
Door: Arjan Gelderblom, Full Finance.
Opvragen presentatie Arjan Gelderblom...

UBL en RGS werken samen
Aangetoond is hoe UBL en RGS samenwerken en daarmee 'automatisch boeken' een stap dichterbij kunnen brengen. Hierbij moet nog wel een aantal aandachtspunten overwonnen worden. Uitgebreide informatie over de samenwerking tussen UBL en RGS is te vinden in het artikel "UBl-RGS pilot: kan een koppeling tussen UBL en RGS automatisch boeken van inkomende facturen bevorderen?" met tevens een voorbeeld van een UBL-factuur met RGS-codering per factuurregel. 
Naar artikel over Samenwerken UBL en RGS... 

ICT Accountancy softwaregids 2016
Door Gerard Bottemanne van onderzoeksbureau GBNED is een introductie gegeven van de nieuwe "ICT Accountancy softwaregids 2016".  De "ICT Accountancy softwaregids 2016" biedt een uitgebreid overzicht van (nagenoeg alle) softwarepakketten die verkrijgbaar zijn voor de accountancybranche. Het gaat om meer dan honderd standaard softwarepakketten, variërend van boekhoud- en salarissoftware tot jaarrekening rapportagesoftware en management dashboards.
Naar ICT Accountancy softwaregids...

Categorie(n) UBL en Peppol, GRC en Assuring, Soort > (Elektronisch) factureren, Soort > Practice management software (en uren), Branche > Accountantskantoren, Soort > Documentbeheer en dossierbeheer, Soort > Externe verslaggeving, Branche > Accountantskantoren > Software advies, Soort > Kwaliteitszorg (incl. BPM en WFM), RGS (ReferentieGrootboekSchema)
Bronvermelding Onderzoeksbureau GBNED & Novak
Internet URL Onderzoeksbureau GBNED & Novak

Automatisch op de hoogte blijven?
Schrijf u in voor onze gratis periodieke nieuwsbrief.

Terug

Woensdag 11 oktober 2023
Seminar RPA en robotic accounting

Robotic accounting

Robotic Process automation (RPA), Business Intelligence (BI), Artificial Intelligence (AI) in Business applicaties, Sustainability geïntegreerd in boekhoudsoftware, E-factureren en de Gids boekhoudsoftware 2023 en innovaties.
Meer informatie en aanmelden.


Kleisteen

Informer Software


KING Software


Timewriter


Gerelateerde berichten

Welke accountantskantoren hebben de relatie tussen boekhouding, jaarrekening en VPB-aangifte het meest effectief ingericht [29-08-2023]

BI en RPA: presentaties beschikbaar van 10 sprekers [02-06-2023]

ICT Accountancy softwaregids: productontwikkeling en innovatie [28-01-2023]

Rapport: Practice management software voor de accountancy [07-01-2023]

Gids Salaris- en HRM-software 2023 [28-11-2022]


Onerzoeksbureau GBNED