Softwarepakketten.nl
erp software prodin

Onderzoek

Guidance voor het gebruik van cryptografische hashfuncties bij bestanden van SEPA Credit Transfers (betaalopdrachten)

Plaatsingsdatum 02-03-2016
Berichtdatum Februari 2016

Bij de overstap van Clieop naar SEPA kende de hashfunctie binnen Clieop "de som van de rekeningnummers" geen opvolger bij bestanden van SEPA Credit Transfers (betaalopdrachten).

Deze hashfunctie wordt door bedrijven en accountants aangemerkt als een belangrijk controlehulpmiddel.

De Betaalvereniging Nederland heeft een publicatie op haar website geplaatst over het toepassen van één standaard voor hashing op SEPA betaalbestanden. Genoemde hashing, als standaard voor alle NL-banken, is een belangrijke aanvulling van het controleproces voor het aanleveren van betaalopdrachten via SEPA Credit Transfers.

Hashing
hashing is een methode om te detecteren of een bestand - zoals een SEPA XML-bestand met betaalopdrachten - tussentijds is aangepast. Dit door een berekening van een initiële filehash te vergelijken met een later berekende controle filehash. Hashing is specifiek van belang in situaties dat bestanden worden aangeleverd of doorgeleid via kanalen die niet beveiligd zijn; een voorbeeld van zo’n kanaal is internet.

Publicatie
De publicatie van de Betaalvereniging Nederland beschrijft “best practices” voor het proces van aanlevering van SEPA betaalbestanden als van cryptografische hashfuncties gebruik wordt gemaakt. Alle banken in Nederland maken dit in 2016 mogelijk. Bedrijven wordt geadviseerd om contact met hun bank op te nemen met betrekking tot de actuele mogelijkheid.

Naar opvragen document...

 

Categorie(n) Branche > Accountantskantoren, Soort > Treasury-, Cash en Payment management, GRC en Assuring, Standaardisatie, (open)standaarden, Branche > ICT bedrijven, SEPA
Bronvermelding Betaalvereniging Nederland
Internet URL Betaalvereniging Nederland

Automatisch op de hoogte blijven?
Schrijf u in voor onze gratis periodieke nieuwsbrief.

Terug

 


Kleisteen

Informer Software


KING Software


Timewriter


Onerzoeksbureau GBNED