Softwarepakketten.nl

Software nieuws

De complete gids elektronisch factureren 2016: verschillen tussen overheid en bedrijfsleven

Plaatsingsdatum 13-04-2016
Berichtdatum 14 april 2016

Deze week is de uitgave 2016 van “De complete gids elektronisch factureren” verschenen, waarin uitgebreid wordt ingegaan op het elektronisch facturen landschap in Nederland en het aanbod van oplossingen op het gebied van elektronisch factureren. 

Over de “Complete gids elektronisch factureren 2016”
De gids geeft uitgebreid inzicht in organisaties en initiatieven rondom elektronisch factureren, zowel internationaal als in Nederland. Voor organisaties die aan de slag willen met elektronisch factureren, biedt het rapport uitgebreid inzicht in softwaretoepassingen, onderverdeeld naar: elektronisch factureren en factuurverwerking, online e-factureren en boekhoudsystemen met functies voor elektronisch factureren.

Daarnaast geeft het rapport opnieuw inzicht in de status van dominante berichtstandaarden, netwerken en transportstandaarden. Ook de ontwikkeling van elektronisch factureren en de overheid en initiatieven door het bedrijfsleven komen aan de orde. Dat geldt ook voor wet- en regelgeving, de relatie tussen e-factureren en purchase to pay,  scannen en herkennen van boekingsdocumenten en de toepassing van RGS (Referentie grootboekschema) binnen UBL e-factureren. Daarnaast komen diverse (ervarings)deskundigen komen aan het woord.

De belangrijkste bevindingen
De belangrijkste conclusies op basis van dit rapport zijn:

 • Het aantal aanbieders met separate oplossingen op het gebied van elektronisch factureren en factuurverwerking is constant gebleven ten opzichte van ruim een jaar geleden. 
     
 • UBL is alom geaccepteerd als ‘defacto’ berichtenstandaard voor geavanceerder elektronische facturen (in vergelijking met PDF e-factureren).
     
 • De Nederlandse overheid heeft een eigen UBL-variant voor elektronisch factureren onder de naam UBL-OHNL. Deze variant is alleen geschikt voor B2G (Business to Government) en niet voor B2B (Business to Business).
     
 • De energiesector kent inmiddels de Energie eFactuur als branche specifieke standaard. Deze standaard is volledig gebaseerd op de UBL factuurstandaard, waarbij sectorspecifieke elementen (zoals specificatie van meterstanden) optioneel zijn. De implementatie van deze standaard is onderhanden in de sector.
    
 • Van de ruim 30 leveranciers die separate oplossingen bieden op het gebied van elektronisch factureren en elektronische factuurverwerking (al dan niet aangevuld met andere functies, zoals op het gebied van creditmanagement of betalingsverkeer) blijkt dat:
  - 71% aangesloten is bij het Keurmerk E-factureren;
  - 87% de factuurstandaard UBL ondersteunt;
  - 90% email ondersteunt als communicatiekanaal.
     
 • Tientallen boekhoudpakketten (voor met name het MKB-segment) bevatten nu standaard geïntegreerde functies voor elektronisch factureren. Het gaat dan zowel om uitgaande facturen als het ontvangen en verwerken van inkomende facturen. In verreweg de meeste gevallen wordt inmiddels gebruik gemaakt van de standaard UBL.
    
 • De meeste online factuursoftware voor zzp’ers en klein MKB is blijven hangen in het ‘PDF-tijdperk’ en lijkt in belangrijke mate ingehaald door geboden elektronisch factureer functies in boekhoudsoftware voor deze doelgroep. Slechts een enkele aanbieder van online e-factureren biedt de mogelijkheid om UBL e-facturen te  versturen.

De complete gids elektronisch factureren 2016 is nu gratis beschikbaar...

Categorie(n) Branche > Accountantskantoren, UBL, Branche > Financials, Soort > Inkoop & Purchase to pay, Soort > (Elektronisch) factureren, Soort > Boekhoudsoftware
Bronvermelding Onderzoeksbureau GBNED
Internet URL http://www.gbned.nl

Automatisch op de hoogte blijven?
Schrijf u in voor onze gratis periodieke nieuwsbrief.

Terug


Onerzoeksbureau GBNED