Softwarepakketten.nl
Exact Software

Bijdrage van Bloggers (blogs)

Waarom analys.io de RGS LabelMaker op de markt heeft gebracht: eigenlijk het enige ontbrekende deeltje

Plaatsingsdatum 15-06-2016
Berichtdatum Juni 2016

Door Joris Joppe, Analys.io

Laat me beginnen met iets te vertellen over standaarden. Je weet wel, die imperfect uitgevoerde aanlokkelijke ideeën. Die ideeën waar iedereen het mee eens is. Die we adopteren zodra de standaard precies voldoet aan wat wij willen (nooit dus). Ondertussen discussiëren we uitvoerig over alle imperfecties en randgevallen die niet onder de standaard vallen. Verder doen we eigenlijk niet zo veel. Met die standaarden. 

En daarom is het tijd voor de dapperen onder ons om de eerste stap te zetten. Dapper, niet alleen omdat ze de eersten zijn. Maar ook omdat het wel eens tegen zou kunnen vallen. Dat is, jammer genoeg, de inherente onzekerheid van vooruitgang. Maar laat dat je niet weerhouden. Iedereen ziet wel dat standaardisatie een strategisch voordeel oplevert. 

Stel je toch eens voor – al je klanten op 1 rekeningschema. Een dashboardje inrichten voor al je klanten? Die vervelende salarissen in de administratie laten landen? Duizenden facturen consistent boeken? De hele productiestraat op één en dezelfde standaard.

Nieuwe klant erbij? Plug-and-play, my dear Watson!

En dat is nog maar het simpele werk. De echt “vette uitdaging” komt als je straks vanuit je boekhouding rechtstreeks kunt rapporteren aan bijvoorbeeld het CBS. En dat die vriendelijke statistiek nerds je dan ook nog benchmark informatie terug gaan sturen. HELEMAAL GRATIS!!!! Niet zoals die gehaaide pakken van de KvK waar je eerst bergen met cash neer moet leggen om een beetje inzicht te krijgen. Je klant slaat stijl achterover als je zijn cijfers in perspectief plaatst. Je zal de KPI’s tevoorschijn toveren als konijnen uit een hoge hoed. 

Dus wat hebben we gebouwd: eigenlijk het enige ontbrekende deeltje. De standaard, het referentie grootboekschema (RGS voor intimi), was er al een poosje. En ook de meeste boekhoudsystemen faciliteren dit al. De implementatie was alleen een beetje een drama. Dus dat hebben we gefixed. 

We hebben wat magie van analys.io gebruikt waardoor je met een druk op de knop tot maximaal 250 rekeningschema’s op kunt halen (voorlopig alleen voor ExactOnline). Daar doet analys.io vervolgens per grootboekrekening 3 dingen mee:

Uno: We kijken of je toevallig al een RGS-label in ExactOnline hebt vastgelegd. Zo ja, dan loop je voor op de troepen. Kans is echter dat we dit niet bij veel rekeningen aan zullen treffen. Geen zorgen, lees verder. (*)

Dos:  We kijken of we toevallig een brugstaat hebben waar we een RGS-label uit kunnen. Uiteraard bestaat toeval niet en zoals gezegd, het is geen échte voodoo. Je zult dus zelf een brugstaat aan moeten leveren. Dit vereist wat customizing aan onze kant maar dat doen we met plezier. (**)

Tres: Voor als we dan nog geen RGS label hebben, hebben we een soort van algoritme gefabriceerd Ongeveer 1000 zoektermen helpen je met lokaliseren van het juiste RGS label. (***) 

Dit alles duurt ongeveer 5 tot 10 seconden per rekeningschema. Niet lang maar als je er 250 tegelijk doet, geeft het je voldoende tijd om even naar het koffieautomaat te wandelen voor een lekkere cappuccino. 

Na de koffie kun je aan de slag. In onze fijne webapplicatie kun je de voorgestelde RGS labels beoordelen en eventueel aanpassen (ik zie een zomerklusje aan komen). We hebben het natuurlijk zo gemaakt dat als een rekening gelabeld is, gelijk gecheckt wordt of die rekening bij andere klanten ook voor komt. Die krijgt dan datzelfde label. Scheelt toch weer. 

Als je tevreden bent met alle RGS labels, kun je ze met een druk op de knop uploaden naar ExactOnline. Weer een klant gekoppeld aan RGS. Doe dat voor al je klanten en dan kunnen jij, en je klanten, echt gaan profiteren van automatisering.

Dus dat hebben we gebouwd. Bij gebrek aan beter, noemen we het voorlopig maar de RGS LabelMaker. De komende maanden wordt dit stukje techniek gedoseerd beschikbaar gesteld aan geïnteresseerde kantoren. Als jij daarbij wilt horen, laat het ons weten zodat we je op de lijst kunnen plaatsen (first come, first serve).

Ik doe mee

Overigens zijn we ons er van bewust dat RGS ook door andere software partijen moet worden geadopteerd. We weten al van een aantal vooraanstaande factuurverwerkers en dashboardoplossingen dat zij RGS gaan faciliteren. Het gaat dus echt gebeuren!

Joris.

* Het laagste niveau van RGS (de mutatiesoorten) is buiten beschouwing gelaten. Een leuk concept maar niet uitvoerbaar voor de meeste boekhoudpakketten en dus zinloos om te implementeren. 

** Een bestaande mapping zou wel eens uit Unit4, Caseware of andere applicatie kunnen komen. Dat is echter geen garantie. Nergens voor. We hebben inmiddels wat beroerde kwaliteit en gebrek aan detail voorbij zien komen. Soms is het zelfs beter om een bestaande mapping geheel buiten beschouwing te laten. 

*** Alhoewel we heel  slim zijn, is dit label een voorstel. En zou dus wel eens fout kunnen zijn. Validatie is dus noodzakelijk. Overigens zullen we er aan werken om dit algoritme steeds beter te maken, maar dat kan alleen als we leren van de fouten.

Categorie(n) Branche > Accountantskantoren, Branche > Accountantskantoren > Software advies, RGS (ReferentieGrootboekSchema), Audit en data analyse
Bronvermelding Analys.io
Internet URL http://www.analys.io

Automatisch op de hoogte blijven?
Schrijf u in voor onze gratis periodieke nieuwsbrief.

Terug

Seminar RPA en robotic accounting

Voorjaar 2021
Seminar RPA en robotic accounting
Met ook gerelateerde ontwikkelingen, zoals: Artificial intelligence (AI), Elektronisch factureren, Purchase-2-Pay, PSD2, Blockchain en Chatbots.
Meer informatie en deelname...AFAS Software


Visma Software


MUIS Software


RADAR Software


TecknowOnerzoeksbureau GBNED