Softwarepakketten.nl

Bijdrage van Bloggers (blogs)

De accountancybranche staat onder druk: minder kosten en meer omzet in vier stappen

Plaatsingsdatum 10-08-2016
Berichtdatum 10 augustus 2016

Door Joris Krabbenborg, Alure (Kluwer)

Dat de accountancybranche onder druk staat, is geen nieuws meer. Automatisering heeft een groot deel van het standaardwerk vervangen en accountants- en administratiekantoren merken dit in hun omzet. Ze moeten efficiënter gaan werken om kosten te besparen en advisering moet het omzetgat opvullen. Meedenken met de ondernemer en hem voorzien van betekenisvolle data levert toegevoegde waarde. Maar hoe pakt u dit concreet aan?

Automatisering, digitalisering en standaardisering. Drie ontwikkelingen die het werk van een accountant in redelijk korte tijd aanzienlijk hebben veranderd en nog steeds doen veranderen. Het standaardwerk als het contoleren van de jaarrekening en het verzorgen van de boekhouding gebeurt nu grotendeels door slimme software. Door deze tijdsbesparing blijft er meer tijd over voor advisering. 

Om de focus van administratief naar advies te brengen dient u de werkprocessen te optimaliseren. Maar voordat u veranderingen gaat aanbrengen in uw werkprocessen, moet u weten hoe uw accountantskantoor er voorstaat. Een nulmeting kan u daarbij helpen. Bij zo’n meting brengt u in kaart wie wat doet, wanneer, waarom en hoe.

Is het eenmaal inzichtelijk wie wat doet en hoe, dan kunt u per onderdeel nagaan of er zaken anders, sneller of efficiënter kunnen. Elke verandering, hoe klein ook, kan bijdragen aan een verbetering van uw werkprocessen (en levert een kostenbesparing op). 

Bedenk daarbij dat standaardwerk door iedereen kan worden gedaan, en dus ook goedkoper kan. Breng daarom in kaart wat nou precies de standaardwerkzaamheden zijn. Maak dit ook duidelijk aan de medewerkers en zorg ervoor dat iedereen zich eraan houdt. Werkzaamheden die niet te standaardiseren zijn, gaan naar de specialisten. Dit zijn ook de werkzaamheden waarin u uw toegevoegde waarde aan de ondernemer kunt laten zien. 

Slimme software neemt dan misschien wel uw standaardwerk over, maar door het gebruik van software kunt u ook een schat aan (actuele) waardevolle informatie krijgen. Informatie waarmee u de ondernemer, uw klant, inzicht kunt geven in zijn bedrijfsprocessen en kunt wijzen op trends en ontwikkelingen in zijn branche. Zodat hij snel kan anticiperen op veranderende marktomstandigheden. Door uw financiële kennis te combineren met data kunt u een completer beeld geven van de financiële prestaties van uw klant. 

Om mee te gaan met de snelle veranderingen in de accountancybranche en uw klant toegevoegde waarde te bieden, is meer persoonlijk contact met de klant essentieel. Softwarepakketten kunnen u daar weliswaar bij helpen, maar zijn nooit een doel op zich. Kies bij het aanschaffen van uw software een pakket dat aansluit op wat voor ú relevant is. Pak uw eerder gemaakt lijstje met zaken die gestandaardiseerd kunnen worden erbij en bekijk wat u kunt automatiseren om uw werkprocessen efficiënter te maken. 

Wilt u meer weten over de vier stappen om minder kosten en meer omzet te krijgen? Download dan hier de whitepaper “Minder kosten en meer omzet in vier stappen”.

Over Alure...

Categorie(n) Branche > Accountantskantoren, Branche > Accountantskantoren > Software advies
Bronvermelding Alure

Automatisch op de hoogte blijven?
Schrijf u in voor onze gratis periodieke nieuwsbrief.

Terug

Seminar RPA en robotic accounting

Najaar 2020
Seminar RPA en robotic accounting
Met ook gerelateerde ontwikkelingen, zoals: Artificial intelligence (AI), Elektronisch factureren, Purchase-2-Pay, PSD2, Blockchain en Chatbots.
Meer informatie en deelname...


Kleisteen

Informer Software

MUIS Software


Timewriter


Onerzoeksbureau GBNED