Softwarepakketten.nl

Onderzoek

Terugblik Kennisplatform administratieve software 14-9-2016:elektronisch factureren B2G en B2B

Plaatsingsdatum 16-09-2016
Berichtdatum 16 september 2016

Het "Kennisplatform administratieve software" (een initiatief van Onderzoeksbureau GBNED en ECP) organiseert enkele keren per jaar bijeenkomsten, gericht op kennisoverdracht aan leveranciers van standaard administratieve software en andere geïnteresseerden.

Op 14 september 2016 stond de bijeenkomst volledig in het teken van:

  1. Elektronisch factureren en de Rijksoverheid
  2. Europese ontwikkeling eFactureren
  3. De UBL Ketentest.

B2G (Business to Government)
In een recent bericht is aangekondigd dat de Rijksoverheid per 1 januari 2017 overstapt op e-factureren. Bij factureren aan de Overheid zijn meerdere organisaties en initiatieven betrokken. Zonder limitatief te zijn worden genoemd: Logius, Pianoo, Simpler Invoicing, KING, Economische Zaken en Binnenlandse Zaken. Allen met als uiteindelijke doel het proces van elektronisch factureren B2G zo effectief en efficiënt mogelijk te laten verlopen.

Tijdens deze bijeenkomst is aan betrokken organisaties een podium geboden om toelichting te geven op hun betrokkenheid bij elektronisch factureren B2G.

B2B (Business to Business)
In de praktijk wordt elektronisch factureren steeds meer toegepast op basis van de berichtenstandaard UBL. Tegelijkertijd komen er ook steeds meer vragen uit de praktijk over bepaalde factuurscenario's (Creditnota, Proforma factuur, BTW-verlegd, Export, Vrijgesteld van BTW, Margeregling, Betalingskorting, Kredietbeperking, Tarieven inclusief BTW, RGS-code, G-Rekening, Vreemde valuta, Detailhandel met inruil, etc.). Extra afspraken blijken vereist om al deze scenario's vlekkeloos te kunnen verwerken bij elektronisch factureren.

Vanuit Onderzoeksbureau GBNED is het initiatief "UBL Factuurscenario's" gestart. Dit initiatief beoogt voor facturering, in Nederland geldende, factuurscenario's in kaart te brengen en aan te geven hoe deze scenario's vervolgens in UBL opgenomen worden.

Tijdens deze bijeenkomst is het resultaat van het initiatief "UBL Factuurscenario's" nader toegelicht. 

eVerbinding
Tot slot was er een hands-on sessie met praktische informatie over het e-facturatienetwerk (SImplerInvoicing) en de API (vanut eVerbinding) om daarop aan te sluiten vanuit (boekhoud)software.

Programma en beschikbare presentaties

Roadmap initiatieven en interoperabiliteit B2G
Presentatie van Rogier de Boer, Ministerie van Economische Zaken.

Europese semantische norm, TC434
Presentatie van Fred van Blommestein, Flowcanto, lid SMeF-stuurgroep en lead-editor TC 434.

eProcurement Rijksoverheid
Presentatie Erwin Wulterkens, BZK.

eFactureren B2G, Gevolgen voor Digipoort na vaststelling EU-norm
Presentatie Humphrey Revius, Logius.

Simplerinvoicing (B2B en B2G)
Presentatie door Jaap Jan Nienhuis, SIDN.

UBL Ketentest en factuurscenario’s
Door Gerard Bottemanne, GBNED, zie www.ublketentest.nl.

Hands-on sessie e-facturatienetwerk
Developer sessie speciaal voor leveranciers van (boekhoud)software die op een eenvoudige wijze via een API van eVerbinding willen aansluiten op SimplerInvoicing. Zo zijn al aangesloten op deze wijze: AFAS Software, MUIS Software, SnelStart, Radar Software, Visma, Exact Online en Accept Development. Tijdens deze sessie stond de techniek voorop.
Door Johan Schaeffer, eVerbinding (met ondersteuning van technisch specialisten).
Zie www.everbinding.nl

Categorie(n) Kennisplatform Administratieve software, Standaardisatie, (open)standaarden, Branche > ICT bedrijven, Soort > (Elektronisch) factureren, UBL
Bronvermelding Kennisplatform administratieve software
Internet URL http://www.softwarepakketten.nl/kennisplatform

Automatisch op de hoogte blijven?
Schrijf u in voor onze gratis periodieke nieuwsbrief.

Terug

Gerelateerde berichten

Presentaties beschikbaar van Kennissessies over incassomachtigen, iDIN, iDEAL QR en digitaal zakendoen met de overheid [20-02-2017]

Terugblik Kennisplatform administratieve software 16-6-2016: meldplicht datalekken, keurmerk software, Fraudehelpdesk en UBL [15-06-2016]

Kennisplatform AS: Elekronisch factureren via UBL en juridische aspecten bij software: terugblik 20-11-2014 [28-11-2014]

Presentaties RGS/SBR/XBRL Kennisplatform administratieve software van 24 juni 2014 beschikbaar [25-06-2014]

Verslag bijeenkomst Kennisplatform op 26-9-2013: Simpler-invocing, koppeling Digipoort, eID, Auditfiles en RGS [28-09-2013]


Woensdag 12 december 2018
Seminar: elektronisch factureren in de praktijk

Deze dag is volledig gericht op oplossingen voor e-factureren, elektronische factuurverwerking, - mede - op basis van de opvolger van PDF: de ISO-standaard UBL en PEPPOL. Ook komt de FraudeInfodesk aan de orde, controle van inkomende facturen en robotic accounting. En er worden meerdere LIVE demonstraties verzorgd.
Meer informatie en aanmelden...


CreAim

Informer software


KING


Timewriter


Onerzoeksbureau GBNED