Softwarepakketten.nl

Software nieuws

Het Scobdo project en eVerbinding

Plaatsingsdatum 01-10-2016
Berichtdatum 30 september 2016

eVerbinding is dé standaard in e-facturatie. Over standaarden bestaat nu nog veel discussie, maar wij zijn bezig om ook deze drempel voor het invoeren van e-facturatie weg te nemen. Wij ontwikkelen de mappingtool voor de Europese commissie waarin alle bestaande binnenlandse en Europese versies van factuurstandaarden worden verwerkt. Dit betekent concreet dat het straks niet meer uitmaakt in welk elektronisch formaat de factuur wordt verzonden. Door een eenmalige mapping kan ook deze ‘vreemde eend in de bijt’ foutloos Machine2Machine verwerkt worden.

Het Scobdo project
Wij zijn met het Ministerie van Economische Zaken, Logius, de Gemeente Groningen, de Rijksuniversiteit Groningen, Vanenburg software en de Duitse softwareleverancier GEFEG het project ‘Semantic conversion of business documents’ kortweg Scobdo gestart. Er zijn in de praktijk nu nog veel verschillende formaten, extensies, specificaties en verzendprotocollen van e-facturen. Om dit op te lossen bestaan (dure) diensten om de verschillende formaten facturen van bijvoorbeeld UN/CEFACT naar SI-UBL te converteren. Bij een stijging van het aantal e-facturen in de komende jaren, worden deze conversiediensten onbetaalbaar. Bovendien werpt dit een ongewenste drempel op voor de adoptie van e-facturen. Dat moeten we dus voorkomen! Scobdo heeft als doel om een gezamenlijke mappingtool te ontwikkelen waarin automatisch een conversie plaatsvindt tussen de verschillende formaten en extensies. Heel eenvoudig, één maal mappen en daarna zorgeloos de factuur verwerken.

Europese richtlijn
De Nederlandse verplichting tot het aanleveren van een e-factuur per 1 januari 2017 komt voort uit een Europese richtlijn 2014/55/EU. De richtlijn stelt dat alle lidstaten verplicht zijn deze verplichting door te voeren. Onderdeel van deze richtlijn is het invoeren van een Europese standaardfactuur per 2018, het EN16931 formaat. Dit Europese semantische model is de basis voor een Europese kernfactuur, waarin uiteraard (per land of per branche) ruimte blijft voor specifieke gegevens.
Wij zijn trots dat we deze mappingtool mogen ontwikkelen voor de Europese commissie en een actieve bijdrage kunnen leveren aan de adoptie van e-facturatie in Europa.

Meer over Scobdo...

Categorie(n) Soort > (Elektronisch) factureren, UBL en Peppol
Bronvermelding eVerbinding
Internet URL eVerbinding

Automatisch op de hoogte blijven?
Schrijf u in voor onze gratis periodieke nieuwsbrief.

Terug


Onerzoeksbureau GBNED