Softwarepakketten.nl
BCS HR Software
EXACT Software
VISMA E-accounting
E-boekhouden

Onderzoek

Presentaties ICT Accountancy Jaarcongres 2-11-2016 beschikbaar met o.a. Cybersecurity, Self service BI, SBR, RGS, UBL, CRM en HRM

Plaatsingsdatum 03-11-2016
Berichtdatum 3 november 2016

Op woensdag 2 november 2016 vond in EXPO Hoevelaken voor de 15e maal het ICT Accountancy Jaarcongres plaats met ruim 200 deelnemers en 30 exposanten op de informatiemarkt. Een initiatief van Onderzoeksbureau GBNED in samenwerking met NOVAK. Actuele onderwerpen als Cybersecurity, Self service BI, RGS, Elektronisch factureren met UBL, CRM, HRM en meldplicht datalekken passeerden de revue.

Van de volgende onderwerpen en sprekers zijn presentaties beschikbaar:

De rol van de NBA bij de digitalisering van het beroep
Digitalisering speelt een belangrijke rol in de dagelijkse accountantspraktijk. Van het elektronisch deponeren van de jaarrekening tot nieuwe middelen voor de digitale identificatie. Welke activiteiten onderneemt de NBA om te zorgen dat de accountant zijn cruciale rol kan blijven spelen? Wat is de betrokkenheid van de beroepsorganisatie bij onderwerpen als SBR, Idensys en auditfiles? Hoe werkt de verklaringengenerator? En wat is de rol van de NBA bij het beroepscertificaat en het ondertekeningsbeleid? Jacques Urlus, beleidsadviseur ICT & Accountancy bij de NBA zette de activiteiten voor u op een rij.
Opvragen presentatie "De rol van de NBA bij de digitalisering van het beroep" (PDF)...

Cybersecurity: De Fraudehelpdesk
De Fraudehelpdesk wil zoveel mogelijk voorkomen dat de Nederlandse bevolking slachtoffer wordt van fraude. Burgers en bedrijven behoeden voor oplichtingspraktijken en weerbaarder maken tegen fraude.

Tijdens deze sessie is met name ingegaan op de introductie van B2B (business to business) activiteiten door de Fraudehelpdesk en de relatie met standaard software. De fraudehelpdesk houdt bijvoorbeeld een lijst bij met spooknota’s welke in omloop zijn. Van dit laatste kan gebruik gemaakt worden door leveranciers van elektronisch factureren en daarmee voorkomen dat spooknota's in de admnistratie opgenomen worden. Door mr. F.(Fleur) van Eck, Fraudehelpdesk.
Opvragen presentatie "Cybersecurity: De Fraudehelpdesk" (PDF)... 

Self service BI voor data-analyse en management dashboards
Gegevensgericht analyseren en informatie ontsluiten via dashboards doet steeds meer haar intrede binnen de accountancy. Ook leveranciers van standaard financiële- en rapportagesoftware binnen de accountancy bieden steeds vaker een verregaande integratie met tools voor ‘Self service BI’, zoals Clik Sense en Microsoft Power Pivot. Leveranciers van dergelijke tools spreken over ‘self service’. Hoe ziet de markt van ‘Self service BI’ tools er momenteel uit en met welke tools kunt u zonder hulp van een IT-specialist direct zelf aan de gang?

Paul Damen van het onafhankelijke consultancybedrijf Finext is gespecialiseerd in dashboarding en management informatie. Hij heeft inmiddels al vele implementaties gedaan van verschillende dashboarding producten. Paul nam de aanwezigen mee in het landschap van ‘Self service BI tools’ en de aandachtspunten die daarbij een rol spelen.
Opvragen presentatie "Self service BI voor data-analyse en management dashboards" (PDF)...

RGS en data-analyse
Het Referentie grootboekschema (RGS) is een omvangrijk uniform (grootboek)rekeningschema dat als functie heeft rapportages vanuit de boekhouding te vereenvoudigen en analyses mogelijk te maken. Zo wordt vanuit het CBS gewerkt aan de mogelijkheid om op basis van RGS te ontvangen, maar ook om terug te leveren aan de markt. Martin de Bie van 216 Accountants is als geen ander op de hoogte van de mogelijkheden van RGS en informeerde de aanwezigen.
Opvragen presentatie "RGS en data-analyse" (PDF)...

De informatiedialoog tussen accountant en CBS
SBR en RGS bieden nieuwe mogelijkheden om de gegevensuitwisseling tussen accountant en CBS te optimaliseren. Ran van den Boom, CBS Programmamanager SBR RGS, heeft, samen met softwareleveranciers, via o.a. semi-live demo's laten zien hoe gegevens ingevuld en aangeleverd worden aan CBS en welke informatie terug geleverd wordt door CBS. Dit biedt de accountant meer mogelijkheden voor interne rapportages en managementinformatie. 
Opvragen presentatie "De informatiedialoog tussen accountant en CBS" (PDF)...

UBL in de accountantspraktijk
Handmatig inkoopfacturen vastleggen is met UBL definitief verleden tijd. Tijdens deze sessie kwam gebruikerservaring aan de orde. Dirk Loos van Stolp+KAB adviseurs en accountants nam de aanwezigen mee met zijn praktijkervaring op het gebied van elektronisch factureren op basis van UBL. 
Opvragen presentatie "UBL in de accountantspraktijk" (Prezi formaat WIndows in ZIP-bestand)...

CRM voor de accountancy
In oktober 2016 verscheen het nieuwe rapport "CRM voor de accountancy". Het gaat om onderzoek naar zelfstandige CRM systemen met functies als: adresbeheer, digitaal dossierbeheer, document management, urenregistratie, declareren c.q. factureren, procesbeheer en correspondentie. Gerard Bottemanne van onderzoeksbureau GBNED gaf een toelichting op het rapport.
Opvragen toelichting (PDF)...
Naar meer informatie en opvragen complete rapport CRM voor de accountancy...

Salaris- en HRM toepassingen
In oktober 2016 verscheen het nieuwe rapport "Gids voor salaris- en HRM- toepassingen". Gerard Bottemanne van onderzoeksbureau GBNED gaf een toelichting op het rapport.
Opvragen toelichting (PDF)...
Naar meer informatie en opvragen complete Gids voor salaris- en HRM- toepassingen...

Meldplicht datalekken
Sinds 1 januari 2016 bent u verplicht om een ernstig datalek direct te melden aan de Autoriteit Persoonsgegevens, voorheen College bescherming persoonsgegevens (CBP). Maar wat verstaan we eigenlijk onder een datalek? Als er alleen sprake is van een zwakke plek in de beveiliging, spreken we van een beveiligingslek en niet van een datalek. In het laatste geval hoeft geen melding gedaan te worden aan de Autoriteit Persoonsgegevens. Tijdens deze sessie werden de aanwezigen door mr. M.H. (André) Kamps en mr. J.W (Jan-Willem) Oordt van De IT-Jurist nader geïnformeerd over de Meldplicht datalekken.
Opvragen presentatie "Meldplicht datalekken" (PDF)...

Het digitaal insturen van kredietrapportages
Vanaf 1 januari 2017 is SBR Banken de norm voor het insturen van kredietrapportages bij ABN Amro, ING en Rabobank. De drie banken zijn ervan overtuigd dat SBR de standaard voor de toekomst is. De bekendheid met SBR neemt toe, mede doordat de Kamer van Koophandel het deponeren van jaarrekeningen via SBR verplicht stelt per 1 januari a.s. Uiterlijk in de eerste helft van 2017 zullen intermediairs dus voorbereid moeten zijn op SBR voor deponering. Wat betekent dit nu precies en hoe zorgt u ervoor dat u er klaar voor bent? Heel concreet leidde Bas Groenveld van het Financiële Rapportages Coöperatief de aanwezigen door de 5 stappen van aansluiten op SBR Banken. En als het u niet zelf lukt, dan wordt ondersteuning geboden in de vorm van de actie ‘Eerste Hulp bij Aansluiten’. 
Opvragen presentatie "Het digitaal insturen van kredietrapportages" (PDF)...

De ICT Accountancy softwaregids 2017
Gerard Bottemanne van onderzoeksbureau GBNED heeft een toelichting gegeven op de nieuwe uitgave: "De ICT Accountancy softwaregids 2017" die op deze dag is verschenen.
Opvragen presentatie (PDF)...

Niet alledaagse oplossingen
Tot slot is het podium geboden aan een drietal softwareleveranciers met niet alledaagse oplossingen om deze onder de aandacht te brengen van een breder publiek, te weten:

 1. Data-analyse en forensische software, door Rob Camerlink, Easydata.
  Opvragen presentatie (PDF)...
     
 2. Auditfiles in de praktijk, door Guido Leenders, Invantive.
  Opvragen presentatie (PDF)...
     
 3. Kleine ondernemers en ZZP'ers en financieel inzicht met wie ze zakendoen, door Ronald van Rijn, OpenCompanies.
  Opvragen presentatie (PDF)...

Categorie(n) Soort > (Elektronisch) factureren, Audit, dossierbeheer en data analyse, ICT & Recht, UBL en Peppol, GRC en Assuring, RGS (ReferentieGrootboekSchema), Branche > Accountantskantoren, SBR / XBRL, Cybersecurity
Bronvermelding Onderzoeksbureau GBNED en Novak
Internet URL Onderzoeksbureau GBNED en Novak

Automatisch op de hoogte blijven?
Schrijf u in voor onze gratis periodieke nieuwsbrief.

Terug


Onerzoeksbureau GBNED