Softwarepakketten.nl
erp software prodin
EXACT Software
VISMA E-accounting
E-boekhouden

Bijdrage van Bloggers (blogs)

PEPPOL (Europese standaard E-invoicing, E-procurement, E-ordering). Wat is de status in Europa?

Plaatsingsdatum 16-11-2016
Berichtdatum november 2016

In toenemende mate moeten leveranciers aan publieke organen hun facturen elektronisch via PEPPOL aanleveren (Pan-European Public Procurement Online).

Dus bijvoorbeeld, een fabrikant van medische hulpmiddelen in Nederland, aangesloten op PEPPOL levert aan een Ziekenhuis in Zweden, eveneens aangesloten op PEPPOL, dan zal de inkoper de bestelling via de PEPPOL inkoopinterface plaatsen. Vervolgens kan de factuur elektronisch, ook wel bekend als "E-invoicing", middels de PEPPOL interface worden verwerkt in het order verwerkingssysteem. Bovendien kan de leverancier en het ziekenhuis handelen met elk ander aangesloten Europees bedrijf.

De status van PEPPOL in de diverse Europese landen is nu als volgt:

 • Nederlandse leveranciers van de Rijksoverheid worden vanaf 1 januari 2017 gevraagd PEPPOL e-facturen te verzenden. Een pilot voor standaardisatie middels PEPPOL is in de zomer van 2013 reeds gelanceerd via “simplerinvoicing”.
     
 • Ook het Belgische Vlaanderen lanceert E-invoicing via PEPPOL op 1 januari 2017.
      
 • In Frankrijk zullen alle leveranciers van de publieke sector geleidelijk overgaan op nationale E-invoicing tussen januari 2017 en 2020. Een succesvolle PEPPOL pilot werd eind 2012 voltooid tussen het Montpellier Hospital en medisch leverancier B. Braun Medical. E-catalogi en updates over medische hulpmiddelen werden uitgewisseld. De GS1 standaarden spelen een belangrijke rol in de unieke identificatie van de hulpmiddelen. Deze “pilot” oplossing maakt het voor elke leverancier of fabrikant mogelijk gedetailleerde informatie van productspecificaties te verzenden, zoals chemische inhoud en verpakking. Informatie wordt automatisch verwerkt in het ERP-systeem van het ziekenhuis, bij een update van de leverancier de informatie gesynchroniseerd en gedeeld met de afnemers.
     
 • In het verenigd koninkrijk is NHS de drijvende kracht achter de adoptie van PEPPOL. Ziekenhuizen in Engeland zijn reeds verplicht aangesloten op PEPPOL.

  the “Scottish Public Procurement e-Commerce Strategy – A digital future for procurement” beveelt PEPPOL aan voor niet-binnenlandse transacties.

  Ierland is voornemens E-invoicing verplicht te stellen voor alle publieke overheden.
     
 • Scandinavië heeft de weg vrijgemaakt voor PEPPOL met Noorwegen als initiatiefnemer om met PEPPOL te starten. Sinds juli 2012 is het verplicht e-facturen te versturen naar overkoepelende overheidsinstellingen via PEPPOL. Naar lokale overheden, regio’s en gemeenten gold deze verplichting sinds januari 2015. Ca. 21 miljoen facturen werden uitgewisseld via PEPPOL in 2015.
     
 • Voor Deense leveranciers is het sinds 2005 al verplicht om facturen te verzenden via het national E-invoicing platform NEMHANDEL. Denemarken heeft deze kennis en ervaring gebruikt om bij te dragen aan het ontwerp, de ontwikkeling en implementatie van PEPPOL. Deense leveranciers kunnen NENHANDEL gebruiken om via PEPPOL te ontsluiten. Het is de bedoeling volledig te migreren naar PEPPOL.
     
 • Het Zweedse “National Financial Management Authority” meldde dat 50% van de overheden in Zweden in 2015 aangesloten waren op het PEPPOL network. Vanaf 1 november 2018 wordt het voor overheidsinstellingen in Zweden verplicht om infrastructuur van PEPPOL te gebruiken.
     
 • Meer dan 40 Pilot projecten zijn doorlopen in Italië. Naar verwachting zal PEPPOl een vereiste worden voor Nationale inkoop. De regio Emilia-Romenga is een E-procurement platform dit jaar aan het implementeren. Regionale overheden hebben sinds 2016 dit platform nodig om bestellingen te plaatsen en facturen elektronisch te ontvangen. Regionale gezondheidscentra mogen sinds juni 2016 alleen orders in E-format plaatsen. Zowel de overheden als leveranciers zullen daarom zeer binnenkort verplicht worden te communiceren via de PEPPOL standaard.
     
 • Leveranciers aan de Oostenrijkse federale regering zijn verplicht tot E-facturatie sinds januari 2014. PEPPOL is hierbij één van de twee geaccepteerde E-invoicing methoden.
     
 • Polen ziet PEPPOL als de hoeksteen van het nationale E-invoicing systeem. Het Poolse ministerie van Economische zaken werd in 2014 toezichthouder het beheer en de implementatie van op PEPPOL-gebaseerde oplossingen op nationaal niveau.
     
 • In Rusland heeft de “National Certification Agency” een PEPPOL acces point ingericht om Rusland te verbinden met het Europese E-procurement systeem. Rusland heeft tot doel om PEPPOL te gebruiken als voornaamste infrastructuur voor e-facturatie en meer.

Naar verwachting zullen alle andere Europese landen hun plannen begin 2017 bekend maken. Er is duidelijk een snel groeiend netwerk te zien van overheidsinstellingen, leveranciers en particuliere bedrijven in heel Europa die zich aansluiten op netwerk van PEPPOL.

Blog door OMS:
OMS International is reeds 25 jaar gespecialiseerd in EDI. Met de software van OMS heeft u een acces-point tot PEPPOL. Met beproefde kennis kunnen wij u aansluiten op PEPPOL of, klanten en/of leveranciers die om wat voor reden dan ook geen gebruik maken van PEPPOL, via andere wegen het berichtenverkeer inregelen.

Categorie(n) Standaardisatie, (open)standaarden, ICT Innovatie, Soort > (Elektronisch) factureren, XML en JSON, Soort > EAI, EDI, Webservice en API
Bronvermelding OMS International
Internet URL OMS International

Automatisch op de hoogte blijven?
Schrijf u in voor onze gratis periodieke nieuwsbrief.

Terug

Kleisteen

Informer Software


KING Software


Timewriter


Onerzoeksbureau GBNED