Softwarepakketten.nl

Onderzoek

Presentaties Seminar: elektronisch factureren in de praktijk, gehouden op 7 december 2016

Plaatsingsdatum 08-12-2016
Berichtdatum 9 december 2016

Op woensdag 7 december 2016 vond in EXPO Hoevelaken voor de 1e maal het Seminar: elektronisch factureren in de praktijk plaats. Met uitgebreid aandacht voor o.a. de standaard UBL, verplichtstelling e-factureren aan de Rijksoverheid, gebruikerservaring en aandacht voor purchase-to-pay. 

Onderstaand zijn de presentaties opgenomen die beschikbaar zijn vanuit de sprekers:

 • DO’S & DON’TS voor een duurzame en succesvolle overstap naar (UBL) e-factureren
  Door de dagvoorzitter Friso de Jong, Platform E-factureren.
  Opvragen presentatie do's & don'ts e-factureren... (PDF)
     
 • Simplerinvoicing en SI-UBL standaard
  Simplerinvoicing is bijna 3 jaar geleden opgericht. In de afgelopen jaren is veel gebeurd: de overheid heeft Simplerinvoicing als een van de standaarden verplicht gesteld voor e-factureren aan de overheid. Verschillende partijen hebben de SI-UBL standaard geïmplementeerd. Maandelijks worden meer dan 200.000 SI-UBL facturen verstuurd door ERP, E-facturatie en accounting software. In deze sessie is Jaap Jan Nienhuis, SIDN, ingegaan op de volgende stap: wat wordt de rol van Simplerinvoicing gedurende 2017, hoe gaat het standaardisatie landschap eruit zien met een nieuwe Europese Norm voor de deur en hoe gaat Simplerinvoicing de verdere adoptie van e-factureren stimuleren.
  Opvragen presentatie SI-UBL... (PDF)
     
 • Verplichtstelling e-factureren aan de Rijksoverheid
  Met ingang van november 2018 zijn overheden op grond van de Europese richtlijn inzake e-factureren (EU/55/2014) verplicht bij overheidsopdrachten e-facturen te kunnen ontvangen en verwerken. De Rijksoverheid stapt per 1 januari 2017 al over op e-factureren. Medeoverheden volgen daarna en vele nemen nu de eerste stappen om e-factureren binnen hun organisatie te implementeren. Wat betekent dit voor het aanleveren van facturen aan de overheid. Erwin Wulterkens, Regisseur Digitalisering Inkoop van het Ministerie van Binnenlandse Zaken heeft een toelichting gegeven over e-factureren richting de Rijksoverheid, hetgeen al langere tijd wordt toegepast in de praktijk en is ook ingegaan op de verplichtstelling per 1-1-2017.
  Overvragen presentatie e-factureren aan de Rijksoverheid... (PDF)
     
 • E-factureren in de accountancybranche
  In de accountancybranche is E-factureren aan een heuse opmars bezig. Accountants- en administratiekantoren integreren E-factureren steeds vaker in hun dagelijkse processen om hun cliënten zo effectief en efficiënt mogelijk te bedienen. Naast tijd- en kostenbesparing draagt E-factureren ook bij aan een frequentere informatieverschaffing aan cliënten (continuous reporting). Tony van Oorschot, Informatiemanager bij het SRA (een netwerk van 370 zelfstandige Nederlandse accountantskantoren met 900 vestigingen) vertelde over wat E-factureren in de accountancybranche betekent en deelde tevens de visie van het SRA.
  Opvragen presentatie E-factureren in de accountancybranche... (PDF)
      
 • Purchase-to-Pay: the next step forward
  E-Facturering is een eerste en noodzakelijke stap voor een verbetering van de factuurafhandeling.
  Bij de koplopers zijn e-Facturering en Purchase-to-Pay onlosmakelijk verbonden met de vereiste efficiency en level of control.
  Leer wat ervoor nodig is om vanuit Financiën succesvol de volgende stap te nemen. Deelnemers zijn uitgebreid geïnformeerd door Wim Vriend, Kennispartner, E-proQure, kennisportal voor het optimaliseren van inkoopprocessen met behulp van inkoopsystemen.
  Opvragen presentatie Purchase-to-Pay... (PDF)
     
 • UBL Ready als aanjager van elektronisch factureren
  Friso de Jong van Platform E-factureren heef een toelichting gegeven op het nieuwe label "UBL Ready". Hiermee tonen (software)leveranciers aan dat hun software “UBL Ready” is en dat zij zich inzetten voor de verdere adoptie van UBL.
  Opvragen presentatie UBL Ready... (PDF)
    
 • Gebruikerservaring met elektronisch factureren in de praktijk bij Pelican Rouge
  Pelican Rouge is een koffiespecialist sinds 1863, die dagelijks 15 miljoen consumenten dé perfecte kop koffie serveren. Bij Pelican Rouge is het facturatieproces afgelopen maanden opnieuw ingericht aan de hand van nieuwe software. Tot voor kort moesten (verzamel)facturen handmatig worden verwerkt. Nu is het mogelijk deze facturen via een geautomatiseerd proces te verwerken en direct aan klanten te mailen. De praktijk toont aan dat dit een besparing van minimaal 3 dagen inzet per maand oplevert. Nog afgezien van de besparing op papier, toner en portokosten.
  René van Gorp, IT director en Frank Bos, IT specialist bij Pelican Rouge, deelde hun ervaring met elektronisch factureren.
  Opvragen presentatie e-factureren bij Pelican Rouge... (PDF)
     
 • Gebruikerservaring met elektronisch factureren in de praktijk bij de Belastingdienst
  De Belastingdienst heeft elektronische factuurverwerking al enkele jaren operationeel, voor meerdere organisatie onderdelen. Het gaat dan om het ontvangen van elektronische facturen in UBL-formaat, maar ook papieren- en PDF-facturen die verwerkt moeten worden via een workflow. En om het zoveel mogelijk automatisch afstemmen en boeken van deze facturen in meerdere onderliggende administratiesystemen. Hans Nieuwenhuis, Functioneel Beheerder SAP Financieel/Logistiek binnen de Belastingdienst, is al van meet af aan betrokken bij elektronisch factureren en vertelde over de huidige stand van zaken, geplande ontwikkelingen en bracht ook aandachtspunten aan de orde.
  Opvragen presentatie e-factureren bij de Belastingdienst... (Powerpoint)
     
 • Ervaringen van de UBL Ketentest en factuurscenario's
  De UBL Ketentest is de werktitel van een initiatief, bedoeld om eventueel interpretatieverschillen en dialecten weg te nemen om zo vlekkeloos elektronisch facturen tussen de verschillende administratietoepassingen (zoals boekhoudpakketten, online factuuroplossingen, factuurverwerking, etc.) te kunnen uitwisselen in UBL-formaat en te zorgen voor automatische boekingen in de administraties. Afgelopen 2 jaar hebben ruim 70 leveranciers en bedrijven actief deelgenomen aan de UBL Ketentest. Vanuit de UBL Ketentest wordt de stand van zaken en opgedane ervaring gedeeld, met name gericht op het gebruik van elektronisch factureren in de praktijk. Gerard Bottemanne van Onderzoeksbureau GBNED deelde de ervaring die is opgedaan tijdens de UBL Ketentest met factuurscenario's als wel/geen BTW, BTW verlegd, korting, toeslagen, G-rekening, etc.
  Opvragen presentatie UBL Ketentest en UBL factuurscenario's... (PDF)

Aansluitend zijn de volgende presentaties beschikbaar:

 • Ontwikkelingen elektronisch factureren vanuit de Europese Unie
  Door Fred van Blommestein, Flowcanto, lid SMeF-stuurgroep en lead-editor TC 434. 
  Opvragen presentatie e-factureren vanuit de EU... (PDF)
     
 • Tijdens het seminar is vanuit de zaal een aantal interessante onderwerpen aan de orde gebracht, die vooraf niet in de programmering waren verwerkt te weten:
  1. Wie is er voor verantwoordelijk of een factuur is aangekomen bij de ontvanger?
  2. Wat als de Europese Richtlijn niet op tijd in een ander land is omgezet?
  3. Wat is de authentieke factuur als een PDF en UBL bericht worden meegezonden?
  Opvragen notitie waarin dagvoorzitter Friso de Jong ingaat op deze onderwerpen... (PDF)

Informatiemarkt:
Op de informatiemarkt hebben deelnemers kennis kunnen maken met de volgende spelers op het gebied van elektronisch factureren:

Aanbevolen:

 

Categorie(n) Branche > Groothandel, Industrie en Logistiek, Soort > (Elektronisch) factureren, Robotic (accounting), Soort > Inkoop, E-procurement & Purchase-to-Pay, Branche > Dienstverlening, Branche > Accountantskantoren, Branche > Medisch en zorg, Branche > Financials, Branche > Overheid en semi overheid, ICT & Recht, UBL en Peppol, Branche > Juridisch
Bronvermelding Onderzoeksbureau GBNED
Internet URL Onderzoeksbureau GBNED

Automatisch op de hoogte blijven?
Schrijf u in voor onze gratis periodieke nieuwsbrief.

Terug


Onerzoeksbureau GBNED