Softwarepakketten.nl
 
EXACT Software
VISMA E-accounting
E-boekhouden

Bijdrage van Bloggers (blogs)

Instant Payments: bent u goed voorbereid?

Plaatsingsdatum 05-05-2017
Berichtdatum Mei 2017

Blog door Paul van der Valk, Payments Advisory Group

Instant Payments?

We staan aan de vooravond van de grootschalige Europese invoering van een nieuwe betaalmogelijkheid, de SEPA Instant Payments: 24/7 binnen enkele seconden geld overboeken en ontvangen in Europa!

Eind vorig jaar heeft de European Payments Council (EPC) haar definitieve requirements voor dit nieuwe product gepubliceerd. Banken kunnen vanaf november 2017 deze betaalvorm gaan voeren. In de praktijk zal het in Europa gefaseerd per land ingevoerd worden.

Lancering (en gebruik!) zal in Nederland vanaf 2019 zijn, maar de eerste landen in Europa starten al vanaf eind 2017. Soortgelijke betalingsdienstverlening is al live in verschillende niet-Euro landen zoals Engeland (2008), Zweden (2012), Denemarken (2014) en Polen (2014), maar het komt nu beschikbaar voor het hele SEPA-gebied. De adoptie van deze vorm van betalen is in die landen in het algemeen snel verlopen.

Grote sprong voorwaarts

Deze grote sprong voorwaarts zal een significante impact hebben op alle spelers in de betalingsverkeerketen: van de aanbieders van Instant Payments, de banken en (interbancaire) payments processoren die nu met de eerste fase van de implementatie gestart zijn, tot en met gebruikers zoals corporates, de (detail)handel, Fintechs en particulieren, die straks kunnen profiteren van de SEPA Instant Payments en verdere productinnovaties op basis daarvan .

Vanuit onze interactie met de markt en via onze trainingen merken wij dat (groot)betalers en (groot)ontvangers nog niet goed bekend zijn met deze nieuwe service en de daaruit voortkomende impact op hun organisaties, maar ook niet met de nieuwe (business) mogelijkheden.

Om een indruk te geven van de veranderaspecten voor sommige gebruikers en aanbieders van betalingsverkeer:

Voor corporates, onder andere:

 • Andere en nieuwe betalingsverkeerinitiatieprocessen om gebruik te kunnen maken van Instant Payments, inclusief instant inzicht of de betaling gelukt is of niet;
 • Mogelijke aanpassingen van de ERP systemen;
 • Mogelijke noodzaak om instant reconciliatie van betalingen te moeten uitvoeren en beschikbaar te hebben voor een service desk;
 • Veranderingen in het proces om betalingstermijnen te bewaken gezien betalingen 24/7 ook in het weekeinde kunnen binnenkomen;
 • Zijn er nieuwe business services mogelijk door Instant Payments, bijv. urgente uitbetalingen van schadeclaims of dagelijkse uitbetalingen van flexwerkers?
 • Moeten sommige operationele processen nu 24/7 worden?
 • Kan ik mijn betalingen nog meer ‘Just-In-Time’ maken en/of liquidity management optimaliseren?

Voor de aanbieders, de banken, onder andere:

 • Ondersteunen van de nieuwe Instant Payments processen;
 • Real time reportage mogelijkheden aanbieden;
 • Extra notificaties en ‘rijkweidte filtering’ (omdat de SEPA Instant Payments (nog) niet verplicht zijn en sommige (kleinere) banken of landen nog niet direct bereikt kunnen worden);
 • Veranderde (24/7) operationele processen;
 • Veranderingen aan fraude-/AML-/sanctionsmanagement;
 • Nieuwe verkoop en productmanagementactiviteiten, alsook additionele services ‘on top’ op de basis Instant Payments service;
 • Andere treasury management activiteiten;
 • Nieuwe clearing kanalen;

Op tijd voorbereid

Hoewel lancering in Nederland voor 2019 gepland staat heeft onze ervaring uit de SEPA-migratie van 2014 geleerd dat het belangrijk is om op tijd met de voorbereiding en ontwikkeling te kunnen starten. Daarvoor is het belangrijk om nu te begrijpen wat Instant Payments is en voor u en uw organisatie zou kunnen betekenen – impact en mogelijkheden!

De Payments Advisory Group heeft een workshop ontwikkeld die flexibel in te delen is, waarbij het eerste deel bestaat uit de theorie over de Instant Payment en het tweede deel uit een gezamenlijke brainstorm over de mogelijke gevolgen en kansen voor (het bedrijf van) de deelnemers.

Meer Informatie

Wilt u meer information dan kunt u contact opnemen met Payments Advisory Group of deelnemen aan een van de volgende trainingen. 

Email: info@paymentsadvisorygroup.com.

Paul van der Valk

Categorie(n) Branche > Accountantskantoren, Soort > Open banking, TMS en Payment management, Branche > Financials, PSD2, SEPA, Standaardisatie, (open)standaarden
Bronvermelding Payments Advisory Group
Internet URL Payments Advisory Group

Automatisch op de hoogte blijven?
Schrijf u in voor onze gratis periodieke nieuwsbrief.

Terug

Woensdag 11 oktober 2023
Seminar RPA en robotic accounting

Robotic accounting

Robotic Process automation (RPA), Business Intelligence (BI), Artificial Intelligence (AI) in Business applicaties, Sustainability geïntegreerd in boekhoudsoftware, E-factureren en de Gids boekhoudsoftware 2023 en innovaties.
Meer informatie en aanmelden.


Kleisteen

Informer Software


KING Software


Timewriter


Gerelateerde berichten

Instant Payments, de ontwikkelingen zijn gestart. Waar zit de link met Softwarebureaus? [26-01-2017]


Onerzoeksbureau GBNED