Softwarepakketten.nl

Bijdrage van Bloggers (blogs)

Weten hoe je bedrijf presteert en E-factureren op basis van UBL?

Plaatsingsdatum 01-06-2017
Berichtdatum 1 juni 2017

Weten hoe je bedrijf presteert? Daarvoor heb je analysetools nodig die uitgaande- en inkomende financiële geldstromen bijhouden.
Deze gegevens kan je ophalen uit de eigen administratie en boekhoudpakketten. Maar de inzage loopt dan minstens twee weken achter.

Waar ligt dat precies aan? En hoe kan je deze inzage verbeteren?
Om die vraag te kunnen beantwoorden, kijken we naar de factuurverwerking van een gemiddeld Nederlands bedrijf.

De cijfers achter de gemiddelde factuurverwerking:

 •  83% van alle inkomende facturen wordt nog handmatig ingeboekt. Dat wil zeggen: facturen worden uitgeprint en overgetikt.
     
 • Er is gemiddeld 16 dagen nodig om een inkomende factuur in te boeken. Pas daarna komen deze cijfers beschikbaar voor analyse.

De nadelen:

 • Handmatig overtikken kent een bijkomend risico: de kans op fouten. Het resultaat is bekend: Garbage in, is garbage out. De cijfers zijn onbetrouwbaar.
    
 • Het traag inboeken leidt ook tot trager betalen. Tenzij het een strategie is om je cashpositie in stand te houden, is dit waarschijnlijk niet wat jij wilt.
     
 • Toeleveranciers kunnen ook de voorkeur geven aan bedrijven die sneller betalen. Bij een trage betaling kunnen zij zelfs extra kosten in rekening brengen.

Hoe gaat het met de e-factuur (UBL)?
Het elektronisch factureren krijgt steeds meer aandacht. Denk maar aan de vereiste UBL factuur aan de overheid en bedrijven, of het Europese Peppol netwerk.

Maar hoe gaat het hiermee?

 • Vandaag komt slechts 4% van alle facturen die direct uitleesbaar zijn in boekhoudpakketten digitaal binnen. Dat wil zeggen dat pas 4% van alle bedrijven ook daadwerkelijk UBL facturen aanmaakt en uitstuurt.
      
 • Wanneer facturen in zowel UBL als PDF afgeleverd worden, zijn er nog steeds bedrijven die de PDF factuur uitprinten en verder gaan op de oude manier: Zij schrijven een nummer op de factuur, scannen deze in, boeken ze handmatig of met scan- en herken oplossingen en betalen ze vervolgens per stuk.

Waarom overstappen op de UBL factuur?
De mogelijkheid om een e-factuur te kunnen verzenden en ontvangen is in Nederland al volledig beschikbaar. Dan hebben we het niet over PDF facturen, maar over UBL facturen.

Een UBL factuur bevat factuurdata, die in een gestandaardiseerde XML-vorm van boekhoudpakket A naar boekhoudpakket B wordt gestuurd.

De voordelen van e-facturatie:
Het verzenden van UBL facturen heeft een aantal voordelen:
• 100% herkenning, 0% kans op fouten, geen termijn voor het inboeken, snellere betaling, minder mankracht vereist, met nadruk meer efficiency en minder kosten.

MKB en grootbedrijven over UBL:
"Het efficiency-fruit hangt dankzij deze digitale en volledig automatische factuurverwerking laag en voor je neus. Pluk het en bied jezelf, en het gehele management, realtime inzage in de status van het bedrijf en bespaar direct op je administratieve lasten.”

Een directe aansluiting op het Europese PEPPOL netwerk
Om een UBL factuur te verzenden of te ontvangen, is een aansluiting bij het Peppol netwerk vereist. 

Het verplicht aanleveren van UBL facturen bij de overheid
Vanaf 1 januari 2016 is het verzenden naar en ontvangen van e-facturen bij de Rijksoverheid verplicht. Ook gemeenten zullen vanaf november 2018 alleen nog maar UBL facturen accepteren.

Het PEPPOL netwerk maakt het mogelijk om eenvoudig facturen te verzenden aan KvK nummers of aan OIN (Overheid Identificatie Nummers) nummers van de Overheid.

Het aantal bedrijven dat is aangesloten op het PEPPOL netwerk is nu nog gering. Daarom biedt Storecove ook een oplossing om UBL facturen direct af te leveren aan alle 45 Nederlandse boekhoudpakketten.

Storecoce biedt een oplossing om aan te sluten op PEPPOL.

Categorie(n) Branche > Accountantskantoren, Soort > (Elektronisch) factureren, UBL en Peppol
Bronvermelding Storecove
Internet URL Storecove

Automatisch op de hoogte blijven?
Schrijf u in voor onze gratis periodieke nieuwsbrief.

Terug


Onerzoeksbureau GBNED