Softwarepakketten.nl

White papers

In heldere bewoording uitleg over SBR Assurance door CaseWare

Plaatsingsdatum 03-10-2017
Berichtdatum Oktober 2017

Nog even, en dan kunnen de papieren accountantsverklaring onder de jaarrekening en ‘natte handtekening’ van de accountant naar het museum. Een verplichte, in XBRL opgestelde verklaring alsmede een elektronische handtekening vervangen de traditionele papieren publicatiestukken. CaseWare is klaar voor deze verplichting, die geldt voor middelgrote ondernemingen vanaf het boekjaar 2017.

SBR Assurance
‘SBR Assurance’ is de term voor deponering mét accountantsverklaring en ondertekening in XBRL-formaat. Binnen het accountskantoor moet hiervoor een proces worden ingericht, vertelt Lex van Gelder, Productmanager bij CaseWare. Het klinkt heftiger dan het is, zegt hij erbij. Want met de software die (middelgrote) jaarrekeningen genereert mét SBR/XBRL, en tooling voor digitale ondertekening, kan het proces bijna als vanzelf verlopen. Voorwaarde om het van een leien dakje te laten gaan is dat alle elementen, software en proces bij de intermediair, tijdig gereed staan. Aan de voorkant werkt het relatief gemakkelijk, onder de motorkap gebeurt er namelijk heel wat. Maar zodra de juiste onderdelen ‘gemonteerd’ zijn, geldt voor de gebruiker: rijden!

Detached signature
SBR Assurance is het samengevoegde digitale geheel van een jaarrekening met een verklaring, waarbij een detached signature van de accountant met een beroepscertificaat de jaarrekening waarmerkt en de verklaring ondertekent”, legt Van Gelder uit. “Voor de gebruiker van de jaarrekening is het samengevoegde digitale geheel, onleesbaar. Om de verschillende elementen te kunnen lezen, is een viewer nodig, die het geheel kan ‘renderen’, ofwel weergeven in een leesbaar formaat.” Voor de ondertekenende accountant is dat van cruciaal belang. Wanneer hij begint met ondertekenen, moet hij kunnen verifiëren waar de verklaring bij wordt afgegeven. Alles bij elkaar mag dat niet veel tijd kosten. Daarom moeten de juiste documenten bij elkaar staan.

NBA taxonomie (NBAT)
In het proces van SBR Assurance is door de NBA een nieuwe versie van de taxonomie uitgebracht. Deze ‘NBAT’ sluit aan op de gewijzigde controleverklaring, die nodig is voor middelgrote ondernemingen. Met de NBAT is het mogelijk om de controleverklaring die hoort bij de jaarrekening om te zetten naar een bestand (instance). Omdat de verklaring die een accountant afgeeft iets zegt over het ‘beeld’ dat een jaarrekening geeft, is het belangrijk dat de jaarrekening, als deze ‘gerenderd’ wordt, altijd hetzelfde beeld geeft. Om hiervoor te zorgen is er techniek aan de taxonomie toegevoegd die dit regelt. Deze techniek wordt ‘consistente presentatie’ genoemd.

Beroepscertificaat
Voor de ondertekening maakt de accountant gebruik van een persoonsgebonden beroepscertificaat (PKI Beroepscertificaat), dat gekoppeld is aan de ondertekenende accountant. In de praktijk blijkt dat lang niet alle kantoren met een controlepraktijk de beroepscertificaten al hebben geregeld. “Kantoren en accountants moeten hun beroepscertificaten zo snel mogelijk zelf regelen met externe leveranciers. Wacht hierbij niet tot het laatste moment, want bij veel vraag lopen naar verwachting de levertijden op”, benadrukt Van Gelder.

Hashcode
Van Gelder legt uit hoe SBR Assurance werkt. Van de jaarrekening wordt een digitale versie gemaakt in SBR/XBRL. Over deze digitale jaarrekening (‘instance 1’) wordt een controlegetal berekend, ook wel ’hashcode’ genoemd. “De hashcode garandeert dat, indien op een later moment het bestand bekeken wordt, het ongewijzigd is. Ditzelfde gebeurt ook met de verklaring (‘instance 2’). Beide hashcodes worden opgenomen in de elektronische handtekening (‘instance 3’). Gezamenlijk gaan de drie instances uiteindelijk naar Digipoort, de centrale locatie waar berichtenverkeer voor de overheid wordt ontvangen voor de diverse uitvragende instanties, waaronder de Kamer van Koophandel.”

Terug in dossier
Tot zover het algemene verhaal, maar hoe verloopt een en ander in CaseWare Financials? Van Gelder: “Op basis van de ingelezen cijfers stelt Financials de juiste inrichtingsjaarrekening op, plus het daarbij behorende publicatiestuk in SBR-formaat, evenals de accountantsverklaring in SBR. Beide documenten worden via een koppeling aangeleverd bij een zogenoemde linking and signing service. Deze linking en signing service zorgt er dus voor dat de hashtotals worden berekend over beide instances en dat deze codes worden toegevoegd aan de elektronische handtekening. Na deze stap wordt de detached signature (bestand met de elektronische handtekening) weer teruggeplaatst in het CaseWare-dossier en, indien daarmee gewerkt wordt, aan het portaal aangeboden. De klant of de accountant vult de vaststellingsdatum in en het bestand kan naar de KvK.”

Omdenken
SBR Assurance lijkt een lastenverzwaring op te leveren, maar volgens Van Gelder valt dat in de praktijk mee. ‘Omdenkend’ kunnen accountants er volgens hem ook kansen in zien. “De klant is en blijft verantwoordelijk voor een juiste en tijdige aanlevering van zijn publicatiestukken. De verwachting is dat klanten niet zelf meer de aanlevering bij de Kamer van Koophandel regelen. Het accountantskantoor is dan dé partij om het proces te faciliteren. Daarnaast levert SBR een genormaliseerde dataset op. Dit houdt in dat alle standaard gegevens gelabeld zijn en dat je daar gegevensanalyse op kan toepassen. Accountantskantoren kunnen deze informatie opnemen in hun ‘Big-data’ om hiermee hun controles te optimaliseren door controle-informatie te vergelijken met de gelabelde gegevens.”

Workshop SBR Assurance
CaseWare Nederland organiseert dit najaar (2017) workshops om u de fijne kneepjes van SBR Assurance te leren. Tijdens deze workshops wordt getoond hoe de accountant straks zijn klanten ook met SBR Assurance kan bedienen. In de workshop tevens gelegenheid tot het stellen van vragen en met een eigen dossier of testdossier een SBR-rapportage inclusief digitale verklaring op te stellen en digitaal te ondertekenen.

CaseWare Nederland is ook aanwezig op het ICT Accountancy Jaarcongres op 1 november 2017.
Met ook aandacht voor "Deponeren jaarrekening middelgroot".
Meer informatie...

 

Categorie(n) GRC en Assuring, Branche > Financials, Branche > Accountantskantoren, SBR / XBRL, Soort > Externe verslaggeving
Bronvermelding CaseWare Nederland
Internet URL CaseWare Nederland

Automatisch op de hoogte blijven?
Schrijf u in voor onze gratis periodieke nieuwsbrief.

Terug

Gerelateerde berichten

IT-based audit maakt controleproces efficienter [29-06-2015]

Compleet en betaalbaar ICT- en kwaliteitsplatform voor de MKB-accountant [19-12-2014]

Innovatieve HR-dienstverlener YoungCapital implementeert Corporate Suite [19-12-2014]

Accountants en fiscalisten werken samen in een (1) klantdossier [10-06-2014]


Seminar RPA en robotic accounting

29 september 2021
Seminar RPA en robotic accounting
Met ook gerelateerde ontwikkelingen, zoals: Artificial intelligence (AI), Elektronisch factureren, Purchase-2-Pay, PSD2, Blockchain en Chatbots.
Meer informatie en deelname...AFAS Software


Onerzoeksbureau GBNED