Softwarepakketten.nl

Bijdrage van Bloggers (blogs)

Auditfiles en RGS: Internationale ontwikkelingen rond e-auditing

Plaatsingsdatum 25-03-2018
Berichtdatum 23 maart 2018

Blog door Robert Stamsnijder, www.auditfilefactory.com  

Wereldwijd wordt zwaar ingezet op e-Auditing. Zeker nu de positieve resultaten van een dergelijke aanpak in landen als Portugal, Brazilië en Mexico bekend zijn. Landen die ooit achterliepen, maar nu voorop. Om e-auditing te kunnen realiseren moet je eerst twee dingen organiseren: standaardisering van het grootboekrekeningschema en standaardisering van gegevensuitwisseling tussen administratieve systemen.

Het btw-gat binnen de EU is € 151,5 miljard, waarvan ruim één derde toe te wijzen is aan keiharde, criminele, btw-carrouselfraude. Binnen de EU, met haar 27 landen, terwijl we er wereldwijd 194 tellen. BTW in al haar varianten, Mehrwertsteuer, IVA, TVA, MOMS, FPA, ALV, AFA, Adokulcs, DPH, Kaibemaks, Mervardeskatt, 销售税, sale taks, federal taks, county taks etc.

Overheden incasseren nu ± 40% van hun totale belastingontvangsten op indirecte wijze via hun onbezoldigde en nagenoeg ongecontroleerde belastingontvangers, het bedrijfsleven. Dat percentage gaat alleen maar stijgen, omdat internationaal het belasten van uitgaven als eerlijker en efficiënter wordt gezien dan het belasten van inkomsten.

Belasting moet betaald worden, maar dan door iedereen. Wereldwijd wordt dan ook zwaar ingezet op e-Auditing. Zeker nu de zeer positieve resultaten van een dergelijke aanpak in landen als Portugal, Brazilië en Mexico bekend zijn. Landen die ooit achterliepen, maar nu voorop, ze hadden geen verouderde systemen en konden bouwen met nieuwere technologie, waarmee het tegenwoordig meer een kwestie is van organiseren dan van automatiseren. Om e-auditing te kunnen realiseren moet je eerst twee dingen organiseren, nl:

Standaardisering van het grootboekrekeningschema.
De hele wereld werkt eraan, om er een paar te noemen: (de opgave is zeker niet compleet):

Standaardisering van gegevensuitwisseling tussen administratieve systemen.
Ook hier een aantal voorbeelden van landen die dit al doen of er druk mee bezig zijn: (ook deze opgave is zeker niet compleet):

Internationaal opererende bedrijven en hun softwareleveranciers worden er gek van en verlangen naar één wereldwijde standaard. ISO/PC 295 - Audit data collection wordt hopelijk die standaard. China, met haar 77,469,000 miljoen onbezoldigde en ongecontroleerde indirecte belastingontvangers trekt het project en Nederland draagt haar jarenlange kennis en ervaring bij. Kijk eens naar de deelnemende landen. Het is niet te stoppen.

Alle Douanes binnen de EU zijn in het kader van regelgeving en naleving voor Transport en Logistiek nu bezig om tot één, hopelijk wereldwijde, Auditfile Logistics. Zodra die gereed is, zal er binnen de EU zal zeker een Europese richtlijn komen die het gebruik ervan verplicht stelt. Het European Committee for Standardisation (CEN) zal het publiceren en onderhouden van de standaard wel op zich nemen, net zoals zij dit doet voor Transmodel, openbaar vervoer informatie. Business-to-Government (B2G) datasets, rapportages worden de norm. Een organisatorische en communicatieve nachtmerrie voor de leveranciers van ERP-systemen en een uitdaging voor data-analyse deskundige accountants. Het is geen bedreiging, het is een enorme kans.

Het duurt niet lang meer of de AFM komt bij de controlerende accountants niet meer controleren of dossiers wel kloppen, maar of hun hun algoritmes wel kloppen. Accountants gaan niet meer controleren op juistheid volledigheid en tijdigheid van de jaarrekening, maar op juistheid volledigheid en tijdigheid van de datasets. Participeer daarom snel in initiatieven als analyticslibrary.nl en school u om tot data scientist. Dan heeft u ook een toekomst. Want: “Het zijn niet de sterkste soorten die overleven en ook niet de meest intelligente. Het is het soort dat het beste reageert op veranderingen.” Charles Darwin

Met beste groet,
Robert W. M. Stamsnijder
www.auditfilefactory.com  
 

Categorie(n) GRC en Assuring, Standaardisatie, (open)standaarden, Branche > Accountantskantoren, Audit, dossierbeheer en data analyse, RGS (ReferentieGrootboekSchema), XML Auditfiles
Bronvermelding The Auditfile Factory
Internet URL The Auditfile Factory

Automatisch op de hoogte blijven?
Schrijf u in voor onze gratis periodieke nieuwsbrief.

Terug


Onerzoeksbureau GBNED