Softwarepakketten.nl
erp software prodin

Bijdrage van Bloggers (blogs)

QRM: productie maar voor 80% vol plannen

Plaatsingsdatum 26-04-2018
Berichtdatum April 2018

Blog door PROPOS Software

QRM staat voor Quick Response Manufacturing. Wie zich in QRM verdiept hoort al snel dat je productie maar voor 80% vol moeten plannen. Veel mensen schrikken daarvan. Dat is toch veel te weinig!?

Elk bedrijf wil zijn productiemiddelen zo optimaal mogelijk inzetten. Men probeert daarbij de 100% bezettingsgraad te benaderen. Het gevoel is dat de productiemiddelen dan optimaal presteren. Het tegenovergestelde is waar. Het productieproces begint dan tekenen te vertonen van een snelweg waarop te veel auto's rijden: file! Productieorders staan veel te lang stil, doorlooptijden nemen toe en daarmee ook de kosten. Ter vergelijk: tijdens een file is de snelweg voor 100% bezet met auto's, er is echter geen enkele doorstroming meer, mensen komen te laat op hun werk en het kost veel geld.

In de gemiddelde high-mix-low-volume productieomgeving ligt het omslagpunt waarop de 'files' meer kosten dan de extra bezetting op productiemiddelen oplevert, rond de 80%. Bij sommige bedrijven of processen zal het wat meer zijn, bij andere wat minder (afhankelijk van de variatie in het proces) maar gemiddeld 80%. Daarom adviseert QRM om vooraf je processen niet voor meer dan dit percentage vol te plannen. Moet je dan nee zeggen tegen klanten? Natuurlijk niet. QRM houdt ook in dat je je organisatie zo inricht dat de capaciteit op je productiemiddelen zo veel mogelijk flexibel is. Overschrijdt de geplande bezettingsgraad de 80%, verhoog dan de capaciteit op het betreffende productiemiddel om de doorstroom van orders te garanderen, de kosten in de hand te houden en klanten tevreden te stellen met een levering die op tijd komt.

PROPOS software helpt je om de doorstroom van orders te garanderen. Het geeft je al in een vroeg stadium inzicht in waar je extra capaciteit beschikbaar moet maken voor een productiecel zodat je achteraf niet wordt geconfronteerd met extra overhead en extra kosten. Daarnaast biedt PROPOS real time tools om files op de werkvloer te voorkomen. De werkvloeraansturing zorgt voor veel rust, minder uitzonderingen en een betere controle. Daarnaast kun je met de PROPOS analyse-tools gemakkelijk de stabiliteit van elke productiecel over langere tijd beoordelen. Je krijgt dan snel inzicht in waar de variatie het grootst is en waar je maatregelen kunt nemen om de variatie verder te verkleinen. Dan ben je continu aan het verbeteren en aan het werken aan World Class Performance. 

Categorie(n) Soort > ERP, Branche > Groothandel, Industrie en Logistiek
Bronvermelding Propos Software
Internet URL Propos Software

Automatisch op de hoogte blijven?
Schrijf u in voor onze gratis periodieke nieuwsbrief.

Terug

 


Kleisteen

Informer Software


KING Software


Timewriter


Onerzoeksbureau GBNED