Door: Patty Oudhof, Tradeinterop
De ene PEPPOL aansluiting is de andere niet
PEPPOL is de technologie die veilig en betrouwbaar e-factureren mogelijk maakt. Het Simplerinvoicing netwerk maakt gebruik van deze technologie. Het is een protocol voor veilige en betrouwbare communicatie tussen softwarepakketten. Aansluiten op PEPPOL is één ding, maar hoe pakt u dat als organisatie of softwareleverancier goed aan?
Twee manieren van aansluiten Iedere organisatie of softwareleverancier kan aansluiten op PEPPOL. De aansluiting is in eigen beheer te realiseren, maar in veel gevallen wordt er gebruik gemaakt van een dienstverlener. Iedere dienstverlener heeft zijn eigen producten, waardoor er soms wat onduidelijkheid ontstaat over de manier waarop een aansluiting op PEPPOL kan worden gerealiseerd.
Er kan onderscheid gemaakt worden tussen twee soorten aansluitingen, namelijk een native aansluiting en een non-native aansluiting op PEPPOL.
- Native aansluiting
Bij de native aansluiting zit de PEPPOL connectiviteit direct ingebakken in de software. Er zijn geen aanvullende accounts nodig bij platformen van derden en er hoeven geen aanvullende configuraties te worden gedaan. Gebruikers merken niets van de technologie die gebruikt wordt om de factuur op een veilige manier te communiceren van het ene softwarepakket naar het andere. Steeds meer softwarepakketten kiezen voor de native aansluiting. De reden is dat ze hiermee een drempelloze gebruikersbeleving kunnen realiseren, want gebruikers sturen e-facturen zonder dat ze daarvoor hun werkwijze hoeven aan te passen.
- Non-native aansluiting
Bij non-native aansluitingen werkt het anders. De gebruiker moet naast zijn financiële software een account hebben bij een zogenaamde e-facturatie dienstverlener. Dergelijke dienstverleners hebben vaak externe platforms of apps die gedownload dienen te worden. De gebruiker dient daar een account aan te maken en zijn account te koppelen aan zijn financiële software. Pas daarna kan de gebruiker e-facturen versturen en ontvangen in zijn financiële software.
Tips bij de keuze voor een aansluitwijze Indien u elektronische facturen wilt gaan ontvangen of verzenden, dient u rekening te houden met de volgende zaken:
- Ondersteunt uw software een ‘native’ koppeling op PEPPOL? Zo ja, dan beschikt u daarmee over de meest eenvoudige manier van e-factureren. Mogelijk is deze functionaliteit al beschikbaar binnen uw software. Daarnaast scheelt het u de aanschaf van een aansluiting bij een externe e-facturatie dienstverlener.
- Indien u kiest voor een ‘non-native’ oplossing waarbij u dus een e-facturatie dienstverlener kiest, let dan op zaken als certificering (ISO, PCI-DSS, ISAE3402), Service Level Agreements, en laagdrempeligheid van de oplossing van de e-facturatie dienstverlening.
- Een reden om te kiezen voor een non-native oplossing kan de additionele dienstverlening die de e-facturatie dienstverlener biedt zijn, zoals ondersteuning bij de geautomatiseerde onboarding van uw leveranciers, de ondersteuning van uw factuurformaat (zodat u beperkte ICT impact heeft) en de mogelijkheden om facturen vanuit andere kanalen binnen te krijgen.
Wilt u meer weten over dit onderwerp? Download dan hier het whitepaper ‘Beveiligd e-factureren voor grote organisaties’ en download hier het whitepaper ‘E-factureren met PEPPOL & Simplerinvoicing’ voor softwareleveranciers. |