Softwarepakketten.nl

Software nieuws

Grote controledrang en angst voor verandering staan automatisering boekhouding in de weg

Plaatsingsdatum 04-05-2018
Berichtdatum 4 mei 2018

E-facturatie, UBL en continuous monitoring wordt nog steeds gezien als de toekomst. Maar waarom? Het is even eenvoudig als direct binnen handbereik. Zeker door het gemak van het verwerken van e-facturen. Zelfs de overheid zet zich actief in om die verandering teweeg te brengen. Vanaf april 2019 is de overheid verplicht elektronisch facturen te kunnen ontvangen, onder andere in UBL (universal business language) formaat. En toch staat iets die nieuwe beweging, waarvan de grote voordelen al meermalen bewezen zijn, in de weg: een grote drang naar controle en de angst voor verandering.

Mogelijkheden binnen handbereik
Ondernemers hebben alle mogelijkheden binnen handbereik. Een koppeling met een conversiepartij die alle ontvangen facturen omzet in UBL is zo gemaakt. Dat betekent dat bonnetjes, papieren facturen en PDF door een externe partij geconverteerd worden naar UBL, een e-factuur. Daarmee kan deze gelezen worden door het boekhoudprogramma en automatisch worden verwerkt.

Dat gehele proces, van ontvangst tot verwerking, kan automatisch verlopen. Klanten van een conversiepartij kunnen binnenkomende facturen automatisch laten doorsturen naar de partner. Het proces van conversie wordt in gang gezet en zodra de factuur is omgezet in UBL wordt deze gestuurd naar het boekhoudprogramma. Dat betekent dat de ondernemer de factuur pas voor het eerst in het boekhoudprogramma hoeft te zien en te beoordelen. Maar juist dát schrikt af. Liever houden zij de controle op voorhand.

E-factureren is als werken met Excel
Het is toch gek, dat e-facturen worden ontvangen, de PDF’s worden uitgeprint, in een bak worden gelegd en vervolgens ingescand worden om daarna doorgestuurd te worden naar een conversiepartij die er weer een e-factuur van maakt? Go2UBL ziet dit wekelijks gebeuren.

In dat opzicht zou je e-factureren een beetje kunnen zien als werken met Excel. Binnen dit programma zijn er ontzettend veel mogelijkheden welke maar nauwelijks gebruikt worden. Om het optimale eruit te halen vergt dat wel eenmalig tijd om uit te zoeken hoe je het script kunt aanmaken. Durf je die tijd te investeren? Dan garandeer je jezelf in de toekomst een gigantische tijdsbesparing. Met e-facturatie is dat al snel vijf minuten per ontvangen factuur. En dat is waar de ondernemer tegen tegenstrijdige belangen aanloopt. Want zij zien de noodzaak wel, maar de prioriteit nog niet.

Categorie(n) Soort > (Elektronisch) factureren, UBL, Branche > Accountantskantoren, Branche > Financials
Bronvermelding go2UBL
Internet URL http://www.go2ubl.nl

Automatisch op de hoogte blijven?
Schrijf u in voor onze gratis periodieke nieuwsbrief.

Terug

Gerelateerde berichten

Factuurherkenning op regelniveau biedt uitkomst logistieke sector [24-09-2018]

Go2UBL komt met regelherkenning [28-07-2018]

Kiezen accountants altijd factuurverwerkingspartners met een veilige internetverbinding? [11-06-2018]

Conversie van facturen naar UBL neemt vlucht [16-05-2018]

Go2UBL: Het ontvangen van e-facturen nog verre van gangbaar [19-02-2018]


Woensdag 12 december 2018
Seminar: elektronisch factureren in de praktijk

Deze dag is volledig gericht op oplossingen voor e-factureren, elektronische factuurverwerking, - mede - op basis van de opvolger van PDF: de ISO-standaard UBL en PEPPOL. Ook komt de FraudeInfodesk aan de orde, controle van inkomende facturen en robotic accounting. En er worden meerdere LIVE demonstraties verzorgd.
Meer informatie en aanmelden...


Onerzoeksbureau GBNED