Softwarepakketten.nl
erp software prodin
EXACT Software
VISMA E-accounting
E-boekhouden

Bijdrage van Bloggers (blogs)

Als belastingadviseur goud in handen, maar hoe moet ik het delven?

Plaatsingsdatum 16-05-2018
Berichtdatum 15 mei 2018

Blog door Peter Goossens, RB-plaza

Overal in Nederland zit goud in de grond. Maar gaat u met een goudpan aan de oevers van de Rijn op zoek naar goud? Of heeft u al goud in handen, zonder dat u dat weet, en moet u het alleen nog delven. De belastingadviseur maakt tegenwoordig veel gebruik van diverse softwarepakketten. Niet alleen voor het voeren van administraties of rapportages, maar ook voor het indienen van de aangiften inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting. Er zijn gelukkig niet veel adviseurs meer die dit middels DigiD-machtigen doen en waarom zou je ook?

Professionele aangiftesoftware biedt namelijk veel voordelen ten opzichte van het aangiftepakket van de Belastingdienst. Het optimaliseren van de aangiften van fiscale partners is veel eenvoudiger en het is toch ook fijn dat je meteen eventuele toeslagaanvragen kunt indienen of beoordelen of middeling mogelijk is. Maar ook het bijhouden van uitstelregeling, werkprocessen, opmerkingen en notities, kunnen eenvoudiger en efficiënter plaatsvinden. Als dan ook nog koppelingen gemaakt kunnen worden met de financiële administratie of de rapportagesoftware dan wordt die efficiency alleen maar groter. Ik zou in elk geval niet meer anders willen en kunnen.

Natuurlijk zijn aangiften corebusiness voor de belastingadviseur. Maar de belastingadviseur 2.0 biedt meerwaarde. Het invullen van aangiften is slechts een klein onderdeel van zijn werkzaamheden. De belastingadviseur 2.0 is proactief en wijst zijn klanten op mogelijkheden, maar ook op te verwachten veranderingen in wet- en regelgeving. Dat kan natuurlijk eenvoudig middels de mogelijkheden die sociale media tegenwoordig bieden, maar ook nog lekker ouderwets via klantenbrieven of nieuwsbrieven. Jammer genoeg lijkt dat een beetje alsof er met een kanon op een mug wordt geschoten. Veel kruit maar weinig respons.

En dat terwijl er veel adviesmogelijkheden zijn. Wat te denken van de onlangs beëindigde regeling voor restschulden eigen woning. Het is toch doodzonde als een relatie zijn voormalige woning net in januari 2018 heeft verkocht, terwijl verkoop in 2017 ook tot de mogelijkheden behoorde. De wijziging van de vermogensrendementsheffing is natuurlijk heel interessant, maar als je geen belast vermogen in Box 3 hebt, dan hoef je daar niet voor wakker gemaakt te worden. Het hebben van een pensioen in eigen beheer was en kan nog steeds heel leuk zijn, behalve als vergeten is de verdere opbouw in eigen beheer stop te zetten. Wat ik maar wil zeggen: wat zou het mooi zijn als je dit soort berichten gericht aan je relaties zou kunnen verzenden.

Die mogelijkheden komen er steeds meer in professionele softwarepakketten. Een selectie over alle relaties op specifieke onderdelen van de aangiften wordt daarmee een piece of cake. Alle relaties met een eigen woning, hypotheek en vermogen in Box 3? Binnen enkele seconden is een lijst voorhanden. Met een goed CRM-systeem is het dan een kleine moeite een mailing of bericht op te stellen voor deze specifieke groep, ter keuze uiteraard via e-mail, sociale media of een goed telefoongesprek. In het CRM-systeem heeft u natuurlijk ook sectorcodes, zodat u bijvoorbeeld landbouwregelaars snel kunt informeren. De mogelijkheden lijken eindeloos en niet langer voor grotere kantoren weggelegd. Binnen enkele minuten kunt u uw klanten op de hoogte stellen van relevante veranderingen of mogelijkheden voor zijn of haar specifieke situatie. Het delven kan beginnen!

Categorie(n) Branche > Accountantskantoren, Branche > Accountantskantoren > Software advies, Soort > Externe verslaggeving
Bronvermelding Peter Goossens, blog RB-plaza
Internet URL Peter Goossens, blog RB-plaza

Automatisch op de hoogte blijven?
Schrijf u in voor onze gratis periodieke nieuwsbrief.

Terug

Kleisteen

Informer Software


KING Software


Timewriter


Onerzoeksbureau GBNED