Softwarepakketten.nl

Software nieuws

Switchen naar andere boekhoud-, salaris- en fiscale aangiftesoftware: in hoeverre is sprake van vendor lock-in?

Plaatsingsdatum 30-11-2018
Berichtdatum 30 november 2018

Het laatste kwartaal van het jaar is voor onder andere administratie- en belastingadvieskantoren het moment om al dan niet over te stappen naar andere boekhoud-, salaris- of fiscale aangiftesoftware. Hier speelt dan steevast de vraag in hoeverre switchen naar een ander softwarepakket mogelijk is met behoud van gegevens. En hoewel standaardisatie van gegevens op vele fronten is doorgedrongen (denk aan de loon- IB- en VPB-aangiftes en de Auditfile Financieel in XML) lijkt conversie van gegevens van het ene naar het andere soortgelijke pakket niet opgenomen als standaard functie door de meeste softwareleveranciers als we de geluiden daarover uit de markt moeten geloven.

Een begrip als Vendor lock-in en zelfs gijzelsoftware duikt op bij discussies op social media als het gaat om het switchen van software. Het is de vraag of dat laatste terecht is. “Tijdens het bekijken van inmiddels tientallen softwarepakketten de afgelopen 20 jaar heb ik echter nog nooit de functie ‘switchen naar ander softwarepakket’ aangetroffen. Er is volgens mij geen standaard ‘stekker’ om even om te pluggen naar andere software met behoud van gegevens.”, aldus Gerard Bottemanne van GBNED.

De hamvraag “in hoeverre kan ik switchen naar een ander pakket met behoud van gegevens” roept in elk geval de nodige discussie op. Reden voor GBNED om een onderzoek uit te voeren onder de naam “Switchen van boekhoud-, salaris- en fiscale aangiftesoftware: vendor lock-in en dataportabiliteit” met in eerste aanvang het inventariseren van de huidige situatie in de markt.

Aan leveranciers van boekhoud-, salaris- of fiscale aangiftesoftware zijn inmiddels de volgende vragen voorgelegd:

  1. Welke gegevens en in welk formaat zijn beschikbaar voor gebruikers die willen switchen naar een ander pakket?
  2. Welke raadpleegrechten verschaffen jullie aan gebruikers (die switchen) wat betreft bestaande gegevens, met welke termijn en eventuele vergoeding daarvoor?
  3. Welke ervaring hebben jullie met conversie vanuit andere softwarepakketten richting jullie eigen pakket?

Ook aan eindgebruikers is een oproep gedaan om al opgedane ervaringen met het switchen naar andere software te delen.

Na het in kaart brengen van de huidige situatie wordt, vanaf januari 2019, gestart met het doen van aanbevelingen over mogelijke oplossingsrichtingen. Het daadwerkelijk testen van het switchen van het ene naar het andere pakket kan dan ook aan de orde komen.

Meer informatie over het onderzoek is hier te vinden.

Categorie(n) Soort > Loon-, salaris- en HRM software, GRC en Assuring, XML Auditfiles, Softwareselectie, Standaardisatie, (open)standaarden, Branche > Accountantskantoren, Soort > Boekhoudsoftware, ZZP'ers en klein MKB, Branche > Financials, Soort > Externe verslaggeving, XML en JSON, Kennisplatform Administratieve software
Bronvermelding Onderzoeksbureau GBNED
Internet URL Onderzoeksbureau GBNED

Automatisch op de hoogte blijven?
Schrijf u in voor onze gratis periodieke nieuwsbrief.

Terug


Onerzoeksbureau GBNED