UBL Ketentest

Onderzoek

Presentaties seminar Elektronisch factureren in de praktijk (12-12-2018) met UBL en PEPPOL

Plaatsingsdatum 14-12-2018
Berichtdatum 14 december 2018

Op woensdag 12 december 2018 is voor de 3e maal het “Seminar: elektronisch factureren in de praktijk” georganiseerd te Hoevelaken. Deze dag was volledig gericht op oplossingen voor e-factureren, elektronische factuurverwerking, - mede - op basis van de opvolger van PDF: de ISO-standaard UBL en het PEPPOL-netwerk. Presentaties van enkele sprekers zijn beschikbaar.

Aan de orde kwam:

 1. Overview elektronisch factureren op dit moment;
 2. Gebruikerservaring met het versturen en ontvangen van elektronische facturen;
 3. PEPPOL; uitleg en gebruik.
 4. Safecin en FraudeInfodesk;
 5. Controle op inkomende UBL-facturen en robotic accounting;
 6. E-factureren LIVE; facturen aanmaken, versturen en automatisch ontvangen en verwerken.

Onderwerpen en presentaties
Van onderstaande onderwerpen zijn presentaties beschikbaar:

 • Inleiding met overview en Peppol, door de dagvoorzitter Gerard Bottemanne, Onderzoeksbureau GBNED.
  Download presentatie Inleiding elektronisch factureren en PEPPOL (PDF)
     
 • MKB Brandstof zorgt met elektronisch factureren voor een fiscusproof boekhouding
  Al jarenlang ontvangen klanten van MKB Brandstof de transacties van hun tank-, carwash- en parkeerbeurten op één fiscusproof verzamelfactuur. Door de nieuwe koppeling op het PEPPOL/Simplerinvoicing netwerk en het gebruik van 'Auto-Discovery' (lees nieuwsbericht), wordt die factuur (in UBL-formaat) nu direct verwerkt in alle aangesloten boekhoudpakketten. Hiermee neemt MKB Brandstof de maandelijkse handeling weg voor ondernemers om facturen eerst te moeten downloaden, om hem daarna in te kunnen laden in het boekhoudpakket. Hiermee wordt de stap gemaakt van een "fiscusproof factuur", naar een "fiscusproof boekhouding". Waling Dijkstra, it architect bij MKB Brandstof, deelde zijn kennis over elektronisch factureren in de praktijk. 
  Download presentatie Elektronisch factureren bij MKB Brandstof (PDF).
     
 • De praktijk van e-factureren bij de Rijksoverheid
  Erwin Wulterkens is Regisseur Digitalisering Rijksinkoop, Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. 
  Erwin gaf een inkijk geven in de praktijk van e-factureren bij de Rijksoverheid en heeft stilgestaan bij de diverse leermomenten. Daarnaast heeft hij een toelichting gegeven op de toekomst van e-factureren binnen de Rijksoverheid.
  Download presentatie Elektronisch factureren bij de Rijksoverheid (PDF).
     
 • Elektronisch factureren bij Eneco
  Binnen onze missie duurzame energie van en voor iedereen gaan we graag samen met onze klanten op zoek naar slimme oplossingen die besparen en zelf opwekken van duurzame energie mogelijk maken. Ook op het gebied van administratieve dienstverlening loopt Eneco voorop, met als één van de speerpunten elektronisch factureren aan klanten. Facturen per email als PDF-bijlage sturen is gemeengoed bij Eneco. Zakelijke klanten kunnen hun facturen nu ook elektronisch in het UBL-formaat via het PEPPOL-netwerk ontvangen, waar steeds meer ondernemers op aangesloten zijn. Ook de branche standaard ‘Energie eFactuur’ (in UBL-formaat), bedoeld voor (groot)verbruikers van energiediensten, wordt door Eneco in de praktijk ondersteund. Sonja Thissen, Business Technology Consultant en Ilse Bouwman, Manager Klantbediening Corporate Accounts, beiden werkzaam bij Eneco, deelde hun praktijkervaring over elektronisch factureren met u.
  Download presentatie Elektronisch factureren bij Eneco (PDF).

Verder kwam aan de orde:

Safecin en FraudeInfodesk
Sommige bedrijfstakken en -sectoren beschikken over zwarte lijsten van dubieuze afnemers en regelrechte oplichters. Als de daar beschikbare gegevens worden gecombineerd met een landelijke databank van alle bedrijfstakken – binnen een gesloten circuit – kan het Nederlandse bedrijfsleven voor het eerst écht een vuist maken naar georganiseerde en solistisch opererende fraudeurs. 

Stichting Aanpak Financieel-Economische Criminaliteit in Nederland (SafeCin), waar ook de Fraudehelpdesk deel van uitmaakt, wil met de pilot FraudeInfodesk een organisatie neerzetten die fraudeurs de wind uit de zeilen neemt. Mr. Fleur van Eck, verantwoordelijk voor het dagelijks bestuur bij Safecin gaf een toelichting over de FraudeInfodesk en ging met aanwezigen in discussie over het belang ervan in relatie tot elektronisch factureren. 

E-Factureren LIVE sessies
Er wordt veel geschreven en gesproken over elektronisch factureren en presentaties via Powerpoint lopen natuurlijk altijd prima. Maar hoe werkt elektronich factureren nu in de praktijk. Wat is de harde werkelijkheid als het gaat om versturen en ontvangen van elektronische facturen, omgeven door de nodige controles.

Via een aantal LIVE demonstraties zijn facturen elektronisch uitgewisseld tussen boekhoudsoftware, al dan niet met behulp van speciale software c.q. diensten van BSP's (Billing Service Providers). Zowel per email als op basis van PEPPOL zijn facturen live uitgewisseld tussen boekhoudpakketten door onderstaande deelnemers van de Informatiemarkt. Naast boekhoudsoftware van Exact, YUKI en Visma is ook boekhoudsoftware van Unit4 en SnelStart aan de orde geweest tijdens de LIVE demo's. Gesteld kan worden dat E-factureren inmiddels dagelijkse praktijk is en nu de fase van verder optimaliseren en uitrollen is aangebroken. 

Aanbevolen:

Categorie(n) Branche > Accountantskantoren, Standaardisatie, (open)standaarden, Soort > (Elektronisch) factureren, XML en JSON, Kennisplatform Administratieve software, UBL en Peppol, Branche > Financials, Soort > Inkoop, E-procurement & Purchase-to-Pay
Bronvermelding Onderzoeksbureau GBNED
Internet URL Onderzoeksbureau GBNED

Automatisch op de hoogte blijven?
Schrijf u in voor onze gratis periodieke nieuwsbrief.

Terug


Onerzoeksbureau GBNED