Softwarepakketten.nl
Urios

Onderzoek

Kabinet ziet belangrijke rol voor afsprakenstelsels bij data delen

Plaatsingsdatum 19-03-2019
Berichtdatum februari 2019

Het kabinet gaat helpen bij het verder aanjagen van data delen tussen bedrijven. Dat schrijft staatssecretaris Mona Keijzer in een brief aan de Tweede Kamer. Het kabinet meent dat data delen meer dan nu gebruikelijk moet worden, en ziet mogelijkheden in afsprakenstelsels zoals iSHARE, waarmee bedrijven heel precies aan hun databron kunnen controleren wie welke data toekomt en onder welke voorwaarden.

Het kabinet wil dat Nederland internationaal vooroploopt op het gebied van data delen. “Datadeling tussen bedrijven is cruciaal om de kansen van data voor Nederland te verzilveren”, schrijft staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat in een brief van 20 februari 2019 aan de Tweede Kamer.

In haar brief benoemt de staatssecretaris niet alleen de kansen, maar ook de uitdagingen en risico’s van data delen. “Tegelijk kan datadeling risico’s meebrengen op vlakken zoals privacy, autonomie en vertrouwelijke bedrijfsinformatie.” 

Afsprakenstelsels om grip te houden
Het kabinet onderneemt verschillende acties om verantwoord data delen mogelijk te maken. iSHARE wordt in het rapport ‘Nederland Digitaal – De Nederlandse visie op datadeling tussen bedrijven’ expliciet als concreet voorbeeld genoemd van de faciliterende rol die de overheid heeft, en als oplossing om de risico’s van intensiever data delen te mitigeren. “Dankzij dit stelsel kunnen en durven partijen data te delen met onbekende partijen, terwijl ze grip houden op de gegevens en de toegang hiertoe.”

Het kabinet zal de Nederlandse visie in Europese en andere internationale beleidstrajecten uitdragen, en zich er proactief inzetten voor bevordering van kansrijke en verantwoorde datadeling”, aldus de staatssecretaris.

Rapport 
Nederland Digitaal - De Nederlandse visie op datadeling tussen bedrijven (PDF).
Bron: Nederland Digitaal / Rijksoverheid, 20-2-2019.
Behorende bij de eerder genoemde brief van de staatssecretaris, 20-2-2019. 

Lees ook: Onderzoek naar het bevorderen van datadelen in het MKB (PDF).
Bron: Ministerie van Economische Zaken en Klimaat en Innopay, december 2018.

Categorie(n) Soort > EAI, EDI, Webservice en API, ICT Innovatie, Branche > Accountantskantoren, Standaardisatie, (open)standaarden, Branche > Financials, Branche > Juridisch
Bronvermelding Nederland Digitaal / Innopay
Internet URL Nederland Digitaal / Innopay

Automatisch op de hoogte blijven?
Schrijf u in voor onze gratis periodieke nieuwsbrief.

Terug


Onerzoeksbureau GBNED